Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Het is morgen niet alleen Koningsdag, je kunt met een beetje geluk en helder zicht ook genieten van een bijzonder verschijnsel: de supermaan. Deze maan lijkt groter en feller dan normaal en het is de volle maan die dit jaar het dichtst bij de aarde staat. Mooie bonus: het zou nog kunnen dat de supermaan een ‘halo’ krijgt door sluierwolken. Daarmee ontstaat er een kring om de supermaan. Wil je de supermaan zelf spotten? Hij komt op Koningsdag om 21.40u op. Als je hem mist, kun je in ieder geval nog genieten van alle foto’s op social media. Sommige Twitteraars zitten er nu al klaar voor.
Wat is een supermaan?
De supermaan is een volle maan die relatief dicht bij de aarde staat. Toch valt dat ‘dichtbij’ wel mee. Het gaat om 27.000 kilometer, maar dat is lastig om met het blote oog te zien. Toch is de supermaan inmiddels een enorme hype geworden, iedereen wil hem zien en er een originele foto van maken. Sowieso levert een volle maan met helder zicht mooie plaatjes op, supermaan of niet. Alle aandacht maakt hem sowieso super, dus reken op een Instagramfeed vol supermanen.
Supermaan op Koningsdag
Het is zeldzaam dat de supermaan op een koninklijke feestdag te zien is. In 1909 was dit voor het laatst het geval, toen vierden we Koninginnedag op 31 augustus . In 2040 valt volle maan weer samen met Koningsdag, maar dat is geen supermaan. Bovendien kan tegen die tijd zomaar Amalia aan het roer staan en vieren we weer ‘queensday’. Kortom: het is bijzonder dat de supermaan precies op deze feestdag te zien is.
De maan fotograferen
Wil je de volle maan morgen op de foto zetten? Wij geven je een aantal tips!
- Houd de ISO-waarde zo laag mogelijk bij het fotograferen van de maan. Een ISO-waarde van 100 of 200 is prima bij het fotograferen van de maan. Op camera’s kun je dit instellen en op sommige smartphones ook. Zorg er in ieder geval voor dat de lichtgevoeligheid zo laag mogelijk is.
- Zet je camera of smartphone op een statief, als het toestel stabiel staat vergroot je de kans op een superscherpe foto.
- Een korte sluitertijd is prima, op de meeste smartphones kun je dit tegenwoordig ook instellen.
- Gebruik de zelftimer: zet je camera of smartphone neer en stel de timer in. Steeds wanneer je de camera zelf aanraakt vergroot je namelijk de kans op trillingen. Dat voorkom je met door een timer in te stellen.