De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Vaak betekent reizen dat je vrij bent van werk en even helemaal niets hoeft. Het is voor lichaam en geest een welverdiende vakantie van het werk van alledag. Maar niet iedereen zit zo in elkaar. Wat als je tijdens het reizen juist graag ervaart hoe het moet zijn om in dat land te wonen? Of wat als je niet genoeg geld hebt om alles te doen wat je wil, tijdens je reis? Je kunt er dan voor kiezen om tijdens je reis te gaan werken, of te gaan reizen voor je werk. Vooral in deze landen is dat aantrekkelijk.
De expat
In een onderzoek van ExpressVPN komt naar voren dat voor expats, dus mensen die zich wat langer ergens vestigen, onder andere Dubai een goede locatie is. Het is een enorme hotspot die bij veel beroemdheden en mensen met een kantoorbaan populair is. Logisch: het is er altijd zonnig en je kunt er genieten van een leven in een zeer moderne stad die van alle gemakken is voorzien. Vooral de technologiesector schijnt er enorm aan te trekken, naast het feit dat je er op een beter dan wereldwijd gemiddeld salaris kunt rekenen. Inkomstenbelasting? Dat kennen ze daar niet.
Op de tweede plek staat Singapore, het metropool tussen Maleisië en Indonesië waar veel van de rijkste Aziaten zich vergapen aan feestjes, roem en mooie steden met hoge wolkenkrabbers. Er is veel werk, vooral als je iets in de financiële wereld doet, en de salarissen zijn dan ook redelijk hoog, wat gecombineerd met lage belastingtarieven uitkomt op een heerlijk leven.
Liever iets dichter bij huis? Probeer dan Berlijn. De Duitse hoofdstad is vooral cultureel gezien eindeloos interessant, maar staat ook nog eens bekend als een van de groenste steden van de wereld. De arbeidsmarkt groeit en bloeit bovendien lekker mee en is erg breed: je kunt de IT in, voor een klantenservice werken, maar bijvoorbeeld ook bijdragen aan de maatschappij door aan de slag te gaan in de kinderopvang of het onderwijs. Wel liggen de salarissen over het algemeen wat lager, maar de kosten voor levensonderhoud zijn dat ook.
Digital nomad
Werken in het buitenland, maar niet je baan in Nederland opzeggen? Sinds corona is thuiswerken gelukkig veel normaler geworden en hoewel niet alle managers toestaan dat je voor een week of langere tijd vanuit het buitenland werkt, zijn er wel meer regelingen mogelijk dan ooit tevoren. Goede en populaire plekken voor digital nomads zijn bijvoorbeeld Bali in Indonesië, dat erg goedkoop is om te leven, maar cultureel en qua natuur juist enorm rijk is. Een perfecte plek om te ontstressen. Je kunt er werken op het B211a-toeristenvisum, dat je 180 dagen in Indonesië laat werken zonder inkomstenbelasting op buitenlandse inkomsten.
Een andere goede plek voor telewerkers, dat is het Portugese eiland Madeira. Het bloemeneiland is prachtig en het staat bekend om zijn communities met digital nomads. Je kunt overal makkelijk komen met het openbaar vervoer, een appartementje is snel geregeld en de kosten van het levensonderhoud zijn vrij laag. Het heeft zelfs een Digital Nomad Visum, al heb je daar als Europeaan niet veel aan. Wel kun je voor de Non-Habitual Residence-vergunning gaan. Hiermee kun je 10 jaar lang in Portugal werken tegen een inkomstenbelastingtarief van 20 procent. Liever iets wat qua weer meer op dat van Nederland lijkt?
Tallinn in Estland is ook een toplocatie voor ‘thuis’-werkers. Het is wat kouder dan in Nederland, maar dan heb je wel toegang tot allerlei typen locaties om te verblijven, enorm goed internet en het is zowel een goede plek voor mensen die wat rijker zijn als mensen die niet zo veel te besteden hebben. Plus, niet veel mensen weten het, maar in Tallinn spreken veel mensen gewoon Engels. Je kunt er werken op een Estonian Digital Nomad Visa Type D, waarbij je maximaal een jaar op afstand kunt werken, als je maar een inkomen hebt van maandelijks 4.500 euro of meer. Er is ook een type C, waarbij je maar 90 dagen mag blijven, maar er geen inkomensvereiste is.
Je werkgever
Je kunt je natuurlijk laten leiden door de bovenstaande locaties, die uitermate geschikt zijn voor expats en telewerkers. Het is echter uiteindelijk altijd je eigen keuze waar jij graag wil werken. Maar ook wat mogelijk is: in sommige landen is het tijdsverschil met Nederland erg groot en betekent het dat je of sommige bedrijfsuren niet online bent, of op onheuse tijden uit bed moet gaan. Bespreek ook met je werkgever dat je graag als digital nomad aan de slag gaat, in plaats van op kantoor en thuis. Soms zijn er samenwerkingen of dependances waar je bij bijvoorbeeld computerproblemen dan toch terecht kunt. Sowieso is het noodzakelijk dat je je werkgever vooraf inlicht dat je van plan bent om te gaan: het is zeker niet in alle gevallen een welkom plan, dus bereid je goed voor op dit gesprek en de eventuele vragen die worden gesteld. Zo kom je sneller dichtbij je doel: die ultieme workation.
Verder lezen over Digital Nomad
Algemeen06.06.2024
Thailand komt met een visum voor digital nomads
Algemeen14.09.2023
Reizen én werken: zo leef je als een digital nomad
Dit moet je allemaal wetenAlgemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen25.11.2021
Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads
Werken, reizen en genieten van het levenZomer07.04.2021
The Outdoor Office: werken op een droomplek in het buitenland
Zomer24.07.2017