De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Zonder je telefoon voel je je echt onthand. Vluchten zoeken, accommodaties boeken, de weg zoeken met Google Maps: ook op reis is het ontzettend vervelend als je smartphone wordt gestolen. Het kan iedereen overkomen, maar wat moet je doen als het gebeurt? Wij vertellen je wat je moet weten en nu alvast kunt doen. Zodat je niet voor nog meer verrassingen komt te staan als je bent bestolen. Bewaar je alle reisinformatie alleen op je telefoon? Dat is niet zo handig. Zorg ervoor dat je altijd een uitdraai van de belangrijkste gegevens bij de hand hebt. En ze ergens in de cloud staan opgeslagen. Zo kun je er altijd op een later moment weer bijkomen. Als je echt niet zonder een smartphone kunt, dan kun je er nog voor de zekerheid twee meenemen. Op zich is dat helemaal niet zo’n gek idee.
Dit is ook een goed moment om je reisverzekering eens onder de loep te nemen: voor welke onderdelen ben je precies verzekerd? Daarnaast sluiten veel Nederlanders twee keer een verzekering af zonder het te weten. Mocht de diefstal ook al gedekt worden door een andere verzekering dan je reisverzekering, dan gaat die verzekering voor en vervalt dus dit gedeelte van je reisverzekering.
Tip 1: beveilig je telefoon met een pincode
Een open deur, maar toch echt de basis van je beveiliging. Een pincode op je smartphone is een soort randvoorwaarde. Niet alleen tijdens vakanties, maar het is altijd verstandig om een code op je telefoon te zetten. Gebruik een niet te makkelijke pincode om je toestel te beveiligen. Dus geen 1234 of 0000. Zelfs je geboortedatum kan gemakkelijk te kraken zijn. De ‘eerlijke vinder’ van jouw telefoon zonder code geen directe toegang tot je persoonlijke gegevens zoals bankieren, e-mail en alle social mediakanalen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat je al een tijdje in de gaten werd gehouden voordat je telefoon werd gestolen. Misschien is er zelfs met je meegekeken op het moment dat jij je je pincode invoerde. Om dit in de toekomst te voorkomen raden wij je aan om je smartphone ook uit te rusten met een Privacy Glass. Dankzij een privacy glass screenprotector creëer je net dat beetje extra privacy en beschermt het scherm ook nog eens tegen eventuele krassen. Win-win!
Tip 2: op afstand blokkeren
Je kan jouw smartphone op afstand lokaliseren, blokkeren en zelfs gegevens wissen. Je hebt hiervoor wel een pc/laptop met (stabiele) internetverbinding nodig.
- iPhone traceren
Als je een iPhone hebt, gebruik dan de ‘Zoek mijn iPhone’ functie, die standaard op elke iPhone is geïnstalleerd. Log in met je Apple ID (zorg er dus voor dat je deze altijd ergens noteert!) en selecteer je telefoon. Vanaf dat moment kun je precies zien waar jouw iPhone zich bevindt.
(Eventueel zou je ook nog een Airtag kunnen toevoegen aan je telefoonhoesje)
- Android telefoon traceren
Zoek een manier om het internet op te gaan en ga naar Android-apparaatbeheer. Log in met jouw Google-account en selecteer het apparaat dat je wil volgen. Maak dan een screenshot van de laatste locatie. Dit kan namelijk van pas komen bij de aangifte.
(Bij een Samsung telefoon zou je ook nog een Samsung SmartTag kunnen gebruiken)
Nu krijg je drie opties om uit te kiezen:
- Je gebruikt ‘bellen’ wanneer je stiekem hoopt dat je telefoon ergens in je hotelkamer ligt.
- ‘Wipe’ betekent dat je telefoon zichzelf terugzet naar de fabrieksinstellingen, hierdoor worden wel alle persoonlijke gegevens gewist. let op: Hierna wordt je telefoon volledig gewist en onvindbaar, dus overweeg deze keuze goed.
- Je gebruikt ‘lock’ om je telefoon te beveiligen met een code zodat de nieuwe eigenaar er niet makkelijk bij kan.
Tip 3: doe aangifte op je vakantieadres
Ga altijd naar de lokale politie om aangifte te doen van telefoondiefstal. Ten eerste omdat de politie dan weet dat jij de rechtmatige eigenaar bent in het geval dat je telefoon toch nog wordt gevonden. Maar ook omdat een aangiftebewijs meestal nodig is om voor de vergoeding van de verzekering in aanmerking te komen. Voor het indienen van een aangifte heb je het IMEI-nummer van de smartphone nodig. Maar als het goed is heb je die al opgeschreven voordat je vertrok. Zo niet: doe dit vanaf nu maar wel!
Tip 4: zoek uit hoe het zit het met de verzekering
Je hebt je telefoon vergrendeld en je gegevens verwijderd. Maar wordt de schade vergoed? In de meeste gevallen wordt verlies of diefstal van je telefoon gedekt door de reisverzekering of door een eerder afgesloten verzekering. Als je jouw telefoon verliest, neem dan direct contact op met de verzekeringsmaatschappij zodat dit proces alvast in gang wordt gezet.
Let op: Tegenwoordig zijn verzekeringsmaatschappijen strenger met claims voor mobiele telefoons omdat hier vaak fraude mee wordt gepleegd. Daarom stellen verzekeringsmaatschappijen strenge eisen aan de manier waarop jij je telefoon opbergt. Heb je bijvoorbeeld je telefoon los in je hotelkamer laten liggen (in plaats van een kluis) en is hij wel voorzien van een goed (misschien gecertificeerd) telefoonhoesje?
We willen je graag (nogmaals) op het hart drukken dat het van belang is om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zo kun je tenminste rustig en welverdiend van je vakantie genieten.