Noesjka werkt voor Coopr en schrijft voor DutchCowgirls, Travelvalley en op haar eigen blog justagirlsbrainwaves.nl/blog.
Bij mediterraan eten denk je direct aan verse producten, die met pure kruiden zijn klaargemaakt en die altijd een stukje zon met zich meenemen. Het doet denken aan zon en verre landen. Met name Italië staat bekend om haar rijke keuken. Bij Griekenland denken we vooral aan kilo’s vlees, feta en tzatziki. In Thessaloniki en Halkidiki werd wel duidelijk dat Griekenland veel meer dan dat te bieden heeft.
Honingzoet
In het noorden van Griekenland is alles te vinden waar de mediterrane keuken om bekend staat lokale wijn, olijven, honing, noten, fruit, groenten, kruiden, vis, vlees en een grote hoeveelheid aan verschillende kazen. Je kunt je dan ook echt de hele dag door blijven eten en toch iedere keer weer iets nieuws proberen.
De producten komen allemaal uit de eigen regio. Dit maakt hetgeen dat op je bord ligt ook echt vers. De crisis heeft er bovendien voor gezorgd dat er nog meer focus is komen te liggen om de streekproducten en dat is te proeven. Van een tomaat tot aan de tijm, echt alles lijkt een rijkere smaak te hebben dan wat we gewend zijn van de producten die we hier in Nederland kopen.
Waar Griekenland niet zo om bekend is zijn de olijven en wijnen, maar ook hier zijn ze in thuis laten de talloze wijn- en olijfboomvelden zien waar je met een beetje geluk ook een schildpad kunt treffen.
Verrassende wijnen
Maar wat kun je dan van de wijn verwachten? Sommige Griekse wijnen zijn iets zuurder dan wat we gewend zijn, maar dit geldt niet voor de biologische –prijswinnende- wijnen van de Porto Carras boomgaard op het zonovergoten eiland Halkidiki. Met 4750 hectare de grootste wijngaard in Griekenland die zijn oorsprong kent in 1960. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een gerenommeerd wijnhuis dat uitsluitend biologische wijnen brengt van uiteenlopende druifsoorten. Het huis heeft een breed scala aan wijnen die zowel licht zijn voor tijdens een zomerse lunch als een zware rode wijn voor bij een goed vleesgerecht.
Grote verrassing is toch wel het feit dat er rijst wordt verbouwd, Iets dat we kennen uit het verre Azië wordt ook gewoon in Europa gekweekt. Onder meer dus in Griekenland en wel in de delta van de Aliakmonas Rivier bij Thessaloniki waar ze zowel witte als bruine rijst kweken.
Rijke eetcultuur
Dat alles wordt natuurlijk verwerkt in traditionele kruidige gerechten waar met name knoflook en kruiden als oregano, basilicum en tijm een grote rol spelen. Proeven van de regionale moussaka, gyros, souvlaki en tzatziki mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Griekenland. Aangevuld met kleine gerechten –mezzes- als kolokithakia (courgettes), heerlijk verse lauwwarme dolmadakia (gevulde wijnbladeren die echt niets smaken zoals de dolma’s uit blik hier in de supermarkt) en tiri saganaki (gebakken kaas). De smaken zijn krachtiger dan gewend uit de andere mediterrane keukens waardoor de vlees- en visgerechten toch weer heel anders smaken dan in Spanje of Italië.
Griekenland kent nog steeds een enorm rijke eetcultuur die stamt uit de oudheid en is bevat eigenlijk altijd graan, olijfolie en wijn. Inmiddels aangevuld met de vele luxe producten. Wat niet mag ontbreken is een nagerecht. De desserts bestaan uit rijke fruitgerechten of enorm zoete gerechten. De Griekse yoghurt wordt veel gebruikt in de desserts. Het meest bekend is toch wel de pavlova, maar er bestaat nog meer. Zo vonden mijn medereizigers het toetje opgebouwd uit lagen volle yoghurt, honing, walnoten en een krokant laagje erg lekker. Helaas ben ik hiervan de naam vergeten.
Zoals al eerder beschreven is eten in Griekenland geen overhaaste gelegenheid. Maar wie heeft haast als je op een warme zomeravond zit te eten op een gezellig terras van een van de vele tavernes? Zowel Thessaloniki als Halkidiki kennen vele eetgelegenheden waarvan vele echt heerlijke maaltijden serveren zoals de Ouzou Malthron, Mandola of Lena’s Bistro.
Niemand hoeft bang te zijn dat hij of zij in Griekenland trek krijgt. Wie geen vlees lust of eet, stort zich op het vlees. De vegetariër kan kiezen uit een overschot aan fruit en groenten en de gluten- of lactose-intolerantie reiziger kiest de vlees-, vis- en groentengerechten waar geen gebruik wordt gemaakt van kaas, yoghurt of tarweproducten en ja, dan blijft er nog voldoende over.
Hoe kom je in Thessaloniki? Travelvalley vloog met Transavia naar deze grote Griekse stad, rechtstreeks vanuit Amsterdam. De vluchten vertrekken meerdere keren per week. Voor meer informatie kun je hier terecht.
Gerelateerde artikelen
Zomer15.05.2014
Dit wil je doen in de Griekse stad Thessaloniki
Verder lezen over Griekenland
Zomer26.10.2024
De 13 leukste dingen om te doen op Zakynthos
Zomer24.10.2024
De beste outdoor tips voor Kefalonia: het sportiefste eiland van Griekenland
Zomer23.10.2024
Dit zijn de vijf mooiste eilanden van Griekenland
Zomer06.07.2024
9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta
Zomer05.04.2023
Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!
+ onontdekte vakantieadresjesZomer10.11.2022
Deze kant van Kreta is het mooist
Stedentrips19.10.2022
Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide
Algemeen19.09.2022