Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
De dagen vliegen voorbij hier in Bourgondië, maar dat komt vooral omdat alles wat we doen ontzettend leuk is. We fietsen niet alleen, maar hebben ook allerlei gadgets meegenomen die we aan het reviewen zijn (niet alleen op Travelvalley, maar ook op DutchCowboys, StyleCowboys en MobileCowboys). En iedere avond wacht er een uitgebreid Frans diner op ons, inclusief wijn uit deze regio.
Vandaag fietsen we naar Tournus maar voordat we op de fiets stappen is het eerst tijd voor een wijnproeverij in Cave des Terres Secrètes. Dat kan prima, om 11.30 uur ’s morgens…
We krijgen een rondleiding van Charles Lamboley die ons meeneemt in de fabriek en in de wijnkelder van Terres Secrètes. Hij vertelt ons – in het frans – van alles over de wijn die ze hier maken en over het productieproces. Als je de enorme wijnsilo’s ziet, en je hoort dat in iedere silo 100.000 liter wijn zit, dan moet dat haast wel goede wijn zijn. Tijd om zelf te proeven dus.
Charles legt ons ook uit dat niet alleen de druif belangrijk is voor de smaak van de wijn, de grond waarop de druif verbouwd wordt is zeker zo belangrijk. Dezelfde druif verbouwen op verschillende soorten grond geeft namelijk een compleet andere smaak. Hij laat het ons zien en vooral proeven. We beginnen weer met het proeven van de witte wijnen en besluiten dat we de Mâcon Prissé uit 2012 de lekkerste vinden, die vlakbij op de wijnvelden van Mâcon verbouwd wordt. De rode wijnen zijn ook lekker, maar het hoogtepunt komt daarna: de Crément de Bourgogne. Een heerlijke mousserende wijn die op dezelfde manier gefabriceerd wordt als champagne, maar de naam niet mag dragen omdat de druiven nu eenmaal van Bourgondische grond komt. Het smaakt zo goed dat we maar besluiten om niet met lege handen naar huis te gaan.
Alle batterijen van onze e-bikes zijn weer opgeladen dus we stappen op de fiets voor de etappe naar Tournus. Omdat er een donkere dreigende lucht boven ons hoofd hangt, en de batterijen toch vol zijn, gaat bij iedereen de e-bike op ‘standje turbo’. Het blijft toch wel gek, dat je met 25 kilometer per uur de berg op fietst, zonder dat het een druppeltje zweet oplevert, maar niemand die na een wijnproeverij en met een lege maag zonder de ondersteuning naar boven wil. Nu moet je wel weten dat een e-bike die niet aanstaat heel veel zwaarder fietst dan een gewonen mountainbike zonde trapondersteuning. Tot zover onze smoesjes…
Culinair hoogtepunt
We slapen vanavond in Aux Terrasses, een hotel waar we ook genieten van een diner in het bjibehorende sterrenrestaurant. De hele week genieten we al van de Franse keuken en iedere avond is het eten heerlijk, maar het culinaire hoogtepunt is echt wel bewaard voor vanavond.
Chefkok Jean-Michel Carrette runt het restaurant dat al jaren in de familie is samen met zijn vriendin. Hij bereidt een 7-gangendiner voor ons met allemaal ingrediënten uit de regio. Het zijn de bijzondere smaakcombinaties die het een diner om nooit te vergeten maken: bijvoorbeeld artisjokmousse met chorizo als amuse en merengue met geraniumijs als dessert. Het lijken vreemde gerechten, maar de smaak is voortreffelijk. De wijnen die we erbij drinken zijn verrukkelijk en matchen perfect met de gerechten. We zijn echt even in ‘food heaven’. Na afloop van het diner komt Jean-Michel ons even gedag zeggen en mogen we natuurlijk even met deze sterrenkok op de foto.
Morgen vertrekken we vanuit Tournus in de richting van de champagne-streek voor nog een paar dagen genieten van ’the good life’ in Frankrijk!
Gerelateerde artikelen
Algemeen21.05.2014
Etrip2014 dag 4: van Givry naar Cluny
Met een bezoek aan de historische abdij van ClunyAlgemeen20.05.2014
Etrip2014 dag 3: van Beaune naar Givry
En onderweg mosterd en wijn proevenAlgemeen19.05.2014
Etrip2014 dag 2: de eerste meters op e-bikes naar Châteauneuf en Auxois
Algemeen18.05.2014