De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Het is zomer en dat betekent voor veel Nederlanders maar één ding: zo snel mogelijk op vakantie! Een van de dingen waar je je op moet voorbereiden wanneer je op vakantie gaat is geld. Het is goed om je te verdiepen in de makkelijkste manier om op vakantie te betalen en ook is het goed om te weten wat de kosten zijn van buitenlandse betalingen. MasterCard geeft je voor komende zomer 5 handige tips én legt je uit welke vijf opties je hebt wat betreft betalen in het buitenland.
Betaaltips in het buitenland
- Geld meenemen van huis: Ga je op vakantie in een van de eurolanden, dan is het wel zo handig om wat geld van huis mee te nemen. Zo hoef je niet meteen na aankomst op zoek naar een pinautomaat. Neem ook weer niet te veel mee en zorg dat je je portemonnee niet kwijt raakt.
- Geld omwisselen bij een geldwisselkantoor: Om goed voorbereid naar een niet-euroland af te reizen kun je alvast geld omwisselen bij een geldwisselkantoor. Heb je meteen lokale valuta op zak. Het brengt echter wel kosten met zich mee en zorg er ook voor dat je niet te veel cash op zak hebt.
- Geld opnemen bij een betaalautomaat: Kies je voor geld opnemen bij een betaalautomaat dan zijn daar – mits je binnen een euroland op vakantie gaat – geen kosten aan verbonden. Let wel op dat wanneer je met een creditcard geld opneemt, je gemiddeld zo’n 5 euro per opname moet betalen.
- Mobiel betalen: In een aantal landen kun je tegenwoordig al contactloos te betalen. De limiet voor een contactloze betaling is zelfs in heel Europa ongeveer gelijk (zo’n 20 tot 25 euro). Wanneer je telefoon beschikt over een NFC-chip zou je je kaarten zelfs thuis kunnen laten, betalen doe je dan met je mobiel. Het is sneller, maar geldt dus alleen voor lage bedragen.
- Betalen in winkels of restaurants: Ook voor direct betalen in winkels of restaurants met een creditcard of pinpas hoef je geen extra kosten te betalen. Het is ook nog eens een veilige manier van betalen want je hebt geen onnodige hoeveelheid cash op zak nodig. Zorg er wel voor dat je je pinpas of creditcard in je handbagage stopt, mocht je koffer namelijk kwijtraken op een vliegveld, dan levert dat geen betaalproblemen op.
5 tips voor betalen in het buitenland
Naast het feit dat je verschillende betaalmogelijkheden heb in het buitenland, zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Wij geven je handige tips.
- Activeer je pinpas voor buitenlandse betalingen: de regels voor betalen in het buitenland verschillen per bank. Kijk daarom altijd voor vertrek wat jij bij jouw bank moet doen om in het buitenland te kunnen betalen.
- De limiet van je kaarten: de limiet van je creditcard en betaalpas wordt in de meeste gevallen automatisch door de bank vastgesteld. Wanneer je op vakantie gaat kan het handig zijn om de limiet te verhogen, om bijvoorbeeld onvoorziene kosten toch te kunnen betalen. Check voor je vertrek bij jouw bank wat de regels hier precies voor zijn.
- Diefstal: blokkeer je kaart direct in geval van diefstal of verlies. Neem noodnummers mee of zorg dat je ze ergens opslaat. Neem ook altijd meerdere betaalmogelijkheden mee op vakantie. Mocht je een van je pasjes kwijtraken of deze worden gestolen, heb je nog een plan B.
- Check waar je geld kan opnemen: via MasterCard.com, americanexpress.com of visa.nl kun je de dichtstbijzijnde geldautomaat opzoeken. Sommige betaalautomaten in het buitenland zullen vragen om een 6-cijferige pincode. Vul in dat geval gewoon je 4-cijferige code in en druk op de accepteer knop (meestal groen). Probeer ook het aantal geldopname momenten te beperken door in één keer wat meer geld op te nemen.
- Wissel zo min mogelijk om: in sommige landen kan je kiezen om af te rekenen in euro’s en in de plaatselijke valuta. Kies dan altijd voor de plaatselijke valuta. Voor het omrekenen naar euro’s kunnen namelijk extra kosten in rekening worden gebracht.
Foto header: lovegtr35 – Fotolia.
Redactie Travelvalley