Algemeen10.11.2013

Buitenlanders eten Hollandse lekkernijen, dit is wat ze ervan vinden


Voor ons is een feestje met Limburgse vlaai, bitterballen en oliebollen de normaalste zaak van de wereld. Wij Nederlanders zijn gek op deze lekkernijen! Buitenlanders denken echter heel anders over onze eetgewoonten. We zagen al eerder dat appelpannenkoeken, tomatensoep met een tosti, haring, een rijsttafel en een kaasplankje tot meest favoriete Hollandse gerechten werden uitgeroepen, maar nu zijn al onze specialiteiten onder de loep genomen. Wat vinden buitenlanders van onze bitterballen, ontbijkoek en kibbeling? Lees mee!

1. Bitterballen
Bij veel Nederlanders zijn bitterballen het favoriete hapje voor bij de borrel, en blijkbaar is dat bij buitenlanders ook zo! Zij snappen de naam alleen niet zo, en veel Nederlanders hebben ook geen flauw idee waar dat vandaan komt. Vroeger werden dit soort hapjes gegeten bij de borrel, als er Jenever werd gedronken (=bitter). Over de grens vinden ze dat er wel mayo of mosterd bij hoort, en dat zijn wij helemaal met ze eens.

2. Ontbijtkoek
Ook al kunnen ze de naam niet echt plaatsen, (It’s not actually considered a cake), k geen koekje. Anyway: vooral het buitenlanders worden pas echt wild als ze horen dat er weinig tot geen vet in onze ontbijtkoek zit. Over de hoeveelheid suiker zullen we ze maar niet inlichten 🙂

3. Kibbeling
Het grootste voordeel hiervan is dat de smaak nog uren in de mond blijft“. Maar laat dat voor ons nu net het grootste nadeel zijn!

4. Limburgse vlaai
Niet gezond, vaak gegeten voor verjaardagen of als we down zijn om onszelf op te vrolijken“. Over het algemeen worden onze vlaaien ook ver over de grens goed gewaardeerd. Een duidelijke voorkeur voor een bepaalde smaak blijkt er niet te zijn. Al blijven wij Nederlanders natuurlijk vooral fan van een lekkere appel-kruimelpunt.

5. Poffertjes
Tiny pancakes noemen ze het over de grens, en dat klopt ook wel. Wat ze dan weer gek vinden is dat wij er een paar tegelijk in onze mond steken. Maar ja, warm zijn ze nu eenmaal het lekkerst. Dooreten dus!

6. Kruidnoten
De smaak van speculaas kennen ze over de grens bijna nergens, maar het slaat wel aan. Maar probeer dan het principe van kruidnoten strooien eens uit te leggen. Dat wordt lastig…

7. Oliebollen
Dutch doughnuts, maar dan anders. “Only eaten around New Year’s Eve“. Nou, niet alleen maar met oudjaar hoor! In veel steden zie je in de winter vaste oliebollenkramen staan. Buitenlanders zijn vooral onder de indruk van het feit dat een oliebol minder calorieën bevat dan de naam doet vermoeden (80-90 calorieën per oliebol). Oliebollen hebben wel een beetje weg van donuts, die in Amerika zo populair zijn. Vandaar dat vooral Amerikanen onze oliebollen wel kunnen waarderen.

8. Drop
Hard, zacht, zoet of zout: ook buiten onze grenzen houden ze van onze drop. Behalve dan de dubbel zout, die is wat minder populair. Voor Nederlanders die lange tijd in het buitenland verblijven is het vaak wel een gemis, er zijn weinig plekken op aarde waar je onze heerlijke drop kunt krijgen. En ook al ben je geen echte dropfan, na een tijdje in het buitenland krijg je er vanzelf zin in!

9. Stoopwafels
Last but not least, het meest beroemde koekje uit Nederland: stroopwafels! “Best things ever” worden ze genoemd. And we agree!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.