Kim is freelance content creator en co-founder van het online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na haar studie Communicatie/Journalistiek richting het zuiden van het land om haar droom te volgen: op de redactie van een (kook)tijdschrift werken. Sindsdien zijn eten en content haar ‘peanut butter & jelly’. Van kookboeken tot een culinaire persreis naar Italië: Kim schrijft over eten of eet om erover te schrijven. Inmiddels is ze een aantal carrières verder, maar combineer eten met reizen en Kim pakt per direct haar koffers!
Van Duinkerke tot Biarritz: de Côte Atlantique leent zich perfect voor een roadtrip. We gingen op gastronomische ontdekkingstocht in het middenstuk van de Franse Atlantische kust: de departementen Loire-Atlantique en Vendée in de regio Pays de la Loire. De getijden van de zee zorgen hier automatisch voor de special effects. Magisch!
Slow travel mode in Loire-Atlantique en Vendée
De uitgestrekte Atlantische kust in Frankrijk kent oneindig veel bezienswaardigheden en is geschikt voor zowel een sportieve gezinsvakantie als een romantische roadtrip. Van ruige kusten, kliffen en kiezelstranden bij Étretat in Normandië tot de magie van Le Mont-Saint-Michel. De duinen en dennenbossen in de Gironde tot de woeste golven en surfspots in de baaien van Biarritz. De kustplaatsen hebben vaak een specifieke sfeer. Het kan in de winterperiode wat vervallen, grauw en troosteloos overkomen. De bunkers van de Atlantikwall langs de hele kustlijn geven het een extra unheimisch gevoel. Totdat de zon erbij komt en de badplaatsen beginnen te bruisen.
In de regio Pays de la Loire heb je door het gematigd zeeklimaat met de warme golfstroom gemiddeld milde winters en warme zomers. Zeker aan de kustlijn kun je in de zomer profiteren van het hoge aantal zonuren. De beste reistijd voor de departementen Loire-Atlantique en Vendée is van mei tot en met oktober. Je hebt dan minder neerslag en gemiddelde temperaturen boven de 20°C. De afgelopen jaren is slow tourism zoals een fietsvakantie of op het gemak rondtoeren met de auto in opkomst in het gebied. Zorg wel dat je niet wagenziek bent, want eenmaal van de autoroute af is het rotondes trotseren geblazen. Cirkeltje weer rond: laten we het hebben over de roadtrip van Pornichet tot Les Sables-d’Olonne.
Pornichet en Saint-Nazaire
In het natuurpark Brière vlakbij het dorpje Kerhinet, vol met rietgedekte cottages, wacht Floriane van ‘Entre Sel & Tourbe’ ons op met een kofferbak vol regenlaarzen. Er is net extreem veel regen gevallen voor de tijd van het jaar en aangezien ‘de eetbare natuur’ de rode draad is van de trip, is het schoeisel niet overbodig. Floriane neemt ons mee op een wandeling in de omgeving en vertelt alles over eetbare (en niet-eetbare) planten in het wild. Na deze tour is de berm langs de weg ineens omgetoverd tot potentiële likeuren, theetjes en smeersels voor op een verse baguette.
We rijden door naar Saint-Nazaire, waar de eetbare natuur en het gebruik van lokale producten nog eens wordt benadrukt in het ‘maison culinaire’ GAMIN. Ze werken er enkel met producten uit de streek en het seizoen. Saint-Nazaire voelt wat industrieel aan. Er ligt een imponerende betonnen onderzeeërbasis die stamt uit de Tweede Wereldoorlog en aan de overkant rusten gigantische cruiseschepen in aanbouw. Bij het strand vind je de kunstwerken Le Pied, le Pull-over et le Système digestif. De titels zeggen niets te veel, want dit zijn inderdaad metershoge beeldhouwwerken van een voet, een pull-over en het darmkanaal. We eindigen de dag met een overnachting in Villa Flornoy in Pornichet. Een diner bij Bocca Sunset op het uitgestrekte strand van de badplaats maakt de belofte helemaal waar: eindelijk zon en een schitterende zonsondergang.
Saint-Brevin-les-Pins
We vervolgen de reis door Loire-Atlantique en Vendée met een oversteek over de monding van de rivier de Loire. De Pont de Saint-Nazaire verbindt Saint-Nazaire met Saint-Brevin-les-Pins en is al van een afstand indrukwekkend. De brug is meer dan 60 meter hoog, zodat de schepen die in Saint-Nazaire worden gebouwd er onder door kunnen varen.
In de monding van de Loire vind je ook de Serpent d’Océan van kunstenaar Huang Yong Ping. Het skelet van de 130 meter lange slang ligt behoorlijk op het droge als we aankomen, maar is zo ontworpen dat hij bij vloed als een mythisch monster door het water ‘zwemt’. De kop is reusachtig, maar écht indruk maakt het kunstwerk vooral wanneer je het vanuit de lucht bekijkt. De serpent is onderdeel van een project van meerdere kunstwerken langs de Loire. Er worden jaarlijks nieuwe werken gepresenteerd. Sommige zijn tijdelijk en andere, zoals de Serpent d’Océan, blijven. Even verderop bij Plage du Pointeau spotten we de Casemate 105C, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en de eerste pêcheries van onze reis. Dit zijn traditionele vissershutjes op palen met een groot, vierkant net, die kenmerkend zijn voor de Franse Atlantische kust.
Pornic
De Jadekust (Côte de Jade) beslaat 43 kilometer kustlijn vanaf Saint-Brevin-les-Pins tot de grens van Loire-Atlantique en Vendée. Het charmante havenstadje Pornic is een perfecte uitvalsbasis voor wie van watersporten houdt, zoals kajakken, kitesurfen en paddleboarden. Maar langs de grillige kustlijn lopen ook de mooiste hikingtrails en fietspaden. We lunchen in het haventje bij Marius met uitzicht op Château de Pornic en proeven er het lokale kaasje Curé Nantais.
Zo’n vijf kilometer buiten het centrum vind je ‘Éco-Domaine La Fontaine’. Een voormalig klooster waar nu prachtige hotelkamers en een kleinschalige spa in zijn gebouwd. Eén van de hoveniers vertelt ons alles over de permacultuur in de tuin en hoe ze bouwen aan een circulaire economie binnen het domein. Het eten wat in het restaurant van het hotel op het menu staat, komt voor minimaal 60% uit eigen tuin. Na een nacht in het rustgevende Éco-Domaine zakken we verder af langs de kust en bezoeken we de pêcherie van Jack-Alain. Jack-Alain is een gepensioneerde visser en jazzmuzikant en zet zich nu onder meer in voor Association pour la Conservation des Pêcheries de la Côte de Jade. De houten vissershutten zijn cultureel erfgoed en worden zo goed als kan in de oorspronkelijke staat gelaten. In het tweede weekend van september is het de Dag van het Cultureel Erfgoed in Frankrijk en wordt La Route Des Pêcheries georganiseerd.
Île de Noirmoutier
We gaan de “grens” tussen Loire-Atlantique en Vendée over voor een rondrit over het eiland Île de Noirmoutier. We hebben geluk, want we komen op het juiste moment aan om de bijzondere Passage du Gois naar het eiland te nemen. Deze weg komt onder water te staan zodra het vloed wordt, dus goed opletten wanneer je eroverheen kunt. De bewoners van het eiland hebben altijd een kleine gids bij de hand om de getijden te controleren. Het komt nog steeds voor dat (met name door toeristen) de snelheid waarmee het water stijgt, wordt onderschat en auto’s dus total loss tevoorschijn komen na een paar uur weken in het zilte water. De ‘vogelnesten’ langs de weg staan er speciaal voor de mensen die niet opletten en vast komen te zitten (maar zijn ook dankbare uitkijkposten bij eb). Je kunt dan zo’n 7 uur wachten tot het water weer is verdwenen.
Leven met de getijden en wat de natuur geeft. We horen het ook terug van de oesterkweker Mathieu van ‘Les Petits Bassets – Le Bouclard’ en de enthousiaste jonge Dylan die zout en zeekraal produceert in zijn zoutmoeras Marais Salants ‘La Bonne Pogne’. Beide familiebedrijven, en die intieme, kleinschalige sfeer voel je terug op het hele eiland. Door de polders en dijken waar we overheen fietsen – waar het eiland zich met een lengte van 18 kilometer prima voor leent – voelt het zelfs een beetje Nederlands aan. Dat is ook niet gek: de Nederlandse familie Jacobsen heeft veel invloed gehad op het eiland door het bouwen van die dijken en inpoldering voor de zoutwinning.
We lunchen onderweg bij Chez Patacol in La Guérinière (om de hoek bij de Moulins de la Guérinière). Er hangt een poster aan de muur met een tekst die het belang van zout in deze regio nog eens benadrukt: Liberté, égalité, beurre salé. Die beurre salé vind je trouwens ook in de verslavende Caramels au beurre salé die op het eiland worden gemaakt. Kenmerkend voor Île de Noirmoutier zijn de huizen. Ze zijn allemaal wit met oranje daken en hebben groene of blauwe deuren en luiken. Blauwe voor (van origine) vissersfamilies, groen voor boeren. Sommige luiken zijn grijs omdat de kleuren zijn gecombineerd: visvangst in het ene seizoen en aardappels (La Bonnotte de Noirmoutier) in het andere seizoen. Eén derde van het eiland bestaat uit zoutmoerrassen. In het noordoosten vind je de ‘goudkust’, een bosgebied (Le Boise de la Chaise) met luxueuze villa’s uit de Belle Epoque, een inspiratie voor de schilder Auguste Renoir.
Les Sables d’Olonne
Na het schilderachtige eiland Île de Noirmoutier reizen we door naar de eindbestemming Les Sables-d’Olonne. Ook hier vind je vele zoutmoerassen in de buurt, zoals ‘Rivolia’ in Marais Salants de L’Île d’Olonne. Onderweg bezoeken we de spirulinaboerderij van Mathieu, ‘Spiruline des Olonnes’.
In Les Sables-d’Olonne werpen we een laatste blik op de zon die in de Golf van Biskaje zakt. Vanaf de boulevard zien we een aantal sportievelingen zichzelf in een wetsuit als in slow motion door de zee voortbewegen. Longe-côte of ‘waterwandelen’ is een populaire bezigheid langs de kust. Onze laatste wandeling gaat door de wijk L’Île Penotte. Hier hebben de buurtbewoners op eigen initiatief de muren versierd met kunst van schelpen. Alles komt hier voorbij, maar er is vooral veel inspiratie gehaald uit het dierenrijk en de onderzeewereld. Een mooie afsluiting van deze roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée.
▸ Nog een stukje door? In Rochefort in Charente-Maritime heb je jaarlijks in de zomer het betoverende lichtfestival ‘Oceana Lumina’. Of rijd richting Arcachon in de Gironde en beklim de Dune du Pilat aan de Côte d’Argent.
Verder lezen over Frankrijk
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Stedentrips06.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk
Ontspanning23.10.2024
Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo
Algemeen15.10.2024
Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk
Zomer03.07.2024
Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk
Verder lezen over Roadtrip
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Natuur18.11.2024
Slea Head Drive: de mooiste mini-roadtrip op schiereiland Dingle
Natuur30.10.2024
De ultieme roadtrip door Ierland: 12 mooiste stops langs de Wild Atlantic Way
Zomer04.10.2024
Maak een mini roadtrip langs de 6 mooiste plekken in Val d’Orcia
Algemeen08.08.2024
De ultieme roadtrip door West-Amerika: route + 12 mooiste stops
Algemeen01.08.2024
Zo overleef je een lange autorit: de 7 beste tips
Zomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Natuur19.06.2024