Ik ga op vakantie en neem mee… Op Bonaire is het altijd warm, dus thermo ondergoed hoeft niet in de koffer. Maar wat zijn dan wel de belangrijke items die absoluut niet op je paklijst mogen ontbreken? En welke to-do’s moet je afstrepen voordat je in het vliegtuig stapt? We maakten er een handig lijstje van, zodat je gerust aan je vakantie kan beginnen. Dit is een praktische checklist voor een vakantie naar Bonaire met tien handige tips.
Als toerist is het verplicht om de Visitor Entry Tax te betalen. Dit kan je op het vliegveld bij aankomst doen, maar dan sta je wellicht lang in de rij. Na een lange vlucht heb je daar niet zo zin in, dus het is aan te raden om dit al online te doen. Dit kan vanaf een week voor de aankomstdatum en je krijgt dan een QR code. Deze scan je vervolgens bij de douane op het vliegveld.
Daarnaast is de Nature Tag by Stinapa ook een absolute must voor alle toeristen. Deze Nature Tag is namelijk verplicht zodra je de zee of de natuurparken in gaat. Stichting Nationale Parken (Stinapa) Bonaire is de overkoepelende beheerder van het Nationale Park Washington Slagbaai, het Marine Park en tal van beschermde natuurgebieden. Dankzij de opbrengsten van de Nature Tag, kan Stinapa zorgen voor het natuurbehoud en -beheer op het eiland. Alle toeristen dragen op deze manier bij aan een duurzaam en verantwoord toerisme.
Niet verplicht, maar wel gewenst is het ondertekenen van de Bonaire Bond. Dit zijn 5 gedragsregels rondom natuurbescherming op het eiland. Goed om door te lezen, zodat je tijdens jouw bezoek geen schade aan de natuur brengt. Door het rekenen van de bond, draag je bij aan de adoptie van nieuw koraal.
Niet om mee te nemen, maar wel zo fijn om te hebben. Het toerisme is de afgelopen jaren flink gegroeid, dus er zijn veel hotels of B&B’s op het eiland te vinden. Voor ieder wat wils. Er is een aantal grote resorts, zoals Harbour Village club. Maar je kunt ook bij kleinschalige boutique hotels terecht, waar voor ons de voorkeur ligt.
Zo verbleven wij in het Sonrisa Boutique Hotel, waar een zeer persoonlijke en fijne sfeer hangt. Er zijn niet veel kamers en de eigenaren ontvangen alle gasten altijd zelf. In de ochtend is het mogelijk om gebruik te maken van het ontbijt. In plaats van een buffet, wordt het ontbijt ter plekke voor je gemaakt. Het hotel heeft een heerlijk zwembad en een speciaal ingerichte ruimte voor alle duikspullen. De kamers zijn redelijk basic, maar alle badkamers zijn kortgeleden vernieuwd.
Ben je met een gezin of met een aantal vrienden, dan is juist het Grand Windsock Hotel een aanrader. Deze appartementen hebben veel ruimte en zijn dichtbij het strand en populaire duikspots zoals Bachelor’s Beach. Er is ook een zwembad met bar aanwezig. De appartementen zijn in het bezit van diverse eigenaren, waardoor de appartementen en villa’s allemaal net even anders zijn ingericht. Het is ook mogelijk om een villa met privé zwembad te kiezen.
Wat je misschien niet weet of verwacht, is dat je eigenlijk niet zonder auto kan op het eiland. Er zijn weinig goede voetpaden en de verschillende strandjes liggen ver uit elkaar. Een auto huren op Bonaire is daarom eigenlijk noodzakelijk en je ziet vooral pick-up trucks rijden. Dat is wellicht even wennen, want zo’n groot ding is in Nederland natuurlijk allesbehalve nodig. Maar op Bonaire zijn de straten allemaal onverhard en zeker bij een regenbui zorgt dat ervoor dat je niet met een gewone auto uit de voeten kan. Let daar dus op bij het boeken van de auto. Het parkeerterrein met alle huurauto’s ligt direct naast het vliegveld. Parkeren is overal gratis en er is genoeg plek rondom en in het centrum.
Er is veel te doen, maar snorkelen en duiken zijn toch vaak wel de populairste activiteiten. Er zijn dan ook veel plekken waar je, zeker met een duikuitrusting, kan genieten van de mooie onderwaterwereld. Maar ook met alleen flippers en een snorkelset kun je al veel vissen, schildpadden of zelfs mantra rays tegen komen. Dankzij de Stinapa zijn er wel een aantal belangrijke regels opgesteld voor duikers. Zo is het verboden om handschoenen te dragen. Achterliggende gedachte is dat, wanneer je handschoenen aan hebt, je sneller de neiging hebt om het koraal aan te raken. Dat ‘even voelen’ kan er direct voor zorgen dat je een stuk koraal dood laat gaan en dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Let er daarnaast op dat je bij het in- en uitgaan van de zee, niet bovenop koraalrif gaat staan. Ook hiermee kun je het rif flink beschadigen. Omdat er wel veel stenen en zee-egels in de zee liggen, is het dragen van waterschoenen of flippers wel prettig. De meeste baaitjes of duikplekken hebben geel geverfde stenen. Deze markeren waar het toegestaan is om de zee in te gaan.
Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland en er wordt naast Papiamento natuurlijk Nederlands gesproken. Er wordt echter niet met de euro maar met de Amerikaanse dollar betaald. Het is altijd handig om een beetje cash geld op zak te hebben. Je kunt natuurlijk wel op het eiland pinnen, maar er zijn ook nog genoeg plekken waar ze alleen cash geld accepteren. Bij alle foodtrucks bijvoorbeeld. Geld pinnen via een bank op Bonaire gaat overigens gepaard met hoge transactiekosten. Pin dus liever in één keer een hoog bedrag in plaats van drie keer wat minder.
Warme landen, water en zonsondergang staan bijna altijd garant voor muggen. Zeker in het regenseizoen kun je flink wat gezoem verwachten en zijn benen en armen de perfecte landingsbaan voor deze beestjes. Voor Malaria hoef je niet bang te zijn, maar op Bonaire komen wel muggen voor die ziektes als dengue of zika kunnen overbrengen. Muggenwering is daarom van groot belang.
Gebruik tijdens de avonduren (maar soms ook al overdag) muggenspul met DEET en draag bedekkende kleding. Ben je gestoken? Probeer dan op het eiland de Aloë Vera-planten te ontdekken. Je mag hier een klein hoekje vanaf breken, de plant herstelt zichzelf namelijk. Doe dit wel met beleid en zorg ervoor dat je de natuur niet beschadigt. Let ook op, want het sap van deze plant helpt niet alleen goed tegen jeuk en wondjes, het zorgt ook voor vervelende vlekken in kleding.
Of je nu in de zomer of de winter op vakantie gaat, de zon schijnt er vaak en fel. Goede zonnebrand is dus essentieel. Zoals in de voorgaande punten al duidelijk werd, is het belangrijk om aan de natuur en ecosystemen op het eiland te denken. Koop daarom bij voorkeur een zonnebrand die geen schade aan het waterleven veroorzaakt. Deze zonnebrand is in veel verschillende winkeltjes te koop in Kralendijk, maar ook bij de grote supermarkt (AH, van den Tweel) kun je terecht.
Waterproof zonnebrandcrème kan tegen een druppeltje water, maar er bestaat eigenlijk geen zonnebrand die daadwerkelijk de factor behoudt tijdens een zwemsessie in de zee. Na hevig zweten of zwemmen is het nodig om je opnieuw in te smeren. Ook reflecteert de zon heftiger in het water, waardoor je nog sneller kunt verbranden. Tijdens het snorkelen liggen je rug, billen en benen vaak aan de oppervlakte van het water. Dat kan er voor zorgen dat je met een flink rode rug of met blaren op de billen uit het water komt. Een T-shirt en short voor in het water mogen daarom niet ontbreken op de paklijst.
Helaas valt bellen en internetten op Bonaire niet binnen de EU-bundel. Dat houdt in dat bellen en internetten met een Nederlandse telefoon flink in de kosten kan lopen. Internet is wel handig, om onder andere te kunnen navigeren. Het is aan te raden om bij aankomst een tijdelijk simkaartje te kopen. In het centrum van Kralendijk zit Digicell en voor zo’n 30 dollar heb je een tijdelijke simkaart, waarmee je onbeperkt kan internetten. Laat je whatsapp-instellingen ongewijzigd en je kunt gewoon met je Nederlandse nummer blijven appen. Let wel dat je telefonisch tijdelijk niet bereikbaar bent op je eigen nummer. Raak je eigen kaartje niet kwijt en neem een paperclip mee om je kaartje later weer te kunnen wisselen.
Boven water is Bonaire prachtig om te zien, maar voor velen begint het échte werk pas zodra ze onder het wateroppervlak verdwijnen. Die mooie vissen, schildpadden en andere onderwaterfiguren wil je natuurlijk wel graag vastleggen. Een goede onderwatercamera is van toegevoegde waarde tijdens je vakantie. Maar ook een mooie camera met grote zoom is tijdens je verblijf op Bonaire niet verkeerd. Je kunt de flamingo’s vaak best dichtbij zien, maar vastleggen op een foto is vaak lastig. Met een goede zoom haal je de flamingo wat naar voren en kan het moment vastgelegd worden.
Dan hebben we het over de hakken. Natuurlijk is het leuk om je in de avond netjes aan te kleden, maar het eiland is niet zo praktisch ingericht voor hoge hakken. Laat die lekker thuis en ga mee met de Caribische vibe; ga voor slippers! Leuke sandalen mogen ook prima in de restaurants.
Heb jij zin in een vakantie naar Bonaire? Dan komen deze reistips goed van pas.