Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!
We willen allemaal zo veel mogelijk van de wereld zien. Dat geldt zeker voor millenials. Een tussenjaar bij de studie is inmiddels bijna standaard en veel mensen hebben een landenlijstje op zijn of haar telefoon staan. En dat landenlijstje moet gevuld worden! Het liefst niet met één land per jaar, maar we hopen toch minimaal twee of drie landen te kunnen noteren in een jaar tijd. Helaas is reizen met een auto niet voor iedereen beschikbaar en ook al vliegen we wel graag, we zijn ons bewust dat ‘landhoppen’ met het vliegtuig zowel voor het klimaat als voor onze portemonnee niet altijd even aantrekkelijk is. De uitkomst: een op vakantie met de trein.
Interrail: reizen met de trein door Europa
Door het aanschaffen van een Global Continuous pass, heb je de mogelijkheid om veel Europese landen met de trein te doorkruizen, geheel op jouw tempo. Heb je dan alle vrijheid? Ja, want de route die je maakt en welke landen je aan het landenlijstje wilt toevoegen, is geheel aan jou. Met de Interrail heb je namelijk toegang tot een gedeelte of zelfs alle landen van Europa (afhankelijk van het type ticket dat je koopt). Lees hier hoe het plannen van zo’n route gaat.
Route bepaald? Dan kan de reis beginnen!
Grote kans dat landen als Frankrijk en Duitsland ergens boven aan jouw landenlijstje staan. Vanuit Nederland reizen we vaak via deze landen of hebben we het land als eindbestemming. Landen uit Oost-Europa daarentegen zijn voor velen iets minder vanzelfsprekend, maar maken de laatste paar jaren wel opmars. Des te meer reden om de interrail juist daar in te zetten. Omdat de Donau grotendeels door Oost-Europa heen loopt, is het een mooie leidraad voor de route. Andere landen, andere steden, maar allen verbonden met de Donau. Met 2.829 kilometer is de Donau de op één na grootste rivier van Europa. Alleen de Wolga is langer.
Met de interrail mag je in totaal twee keer in Nederland reizen. Een keer om het land te verlaten en bij terugkomst natuurlijk weer om thuis te komen. Omwille van de tijd zijn wij naar Belgrado Servië gevlogen om vervolgens vanaf Novi Sad, de tweede stad van Servië, de treinreis te laten beginnen.
1. Novi Sad – Servië
Dat de reis in Novi Sad start is niet toevallig. Dankzij Festival Travel worden korte citytrips gemakkelijk afgewisseld met het bezoeken van internationale festivals. In Novi Sad wordt jaarlijks het festival EXIT georganiseerd op een bijzondere locatie, namelijk een fort. Normaal gesproken is dit fort misschien wel het hoogtepunt voor bezoekers aan de stad als het om de geschiedenis van Novi Sad gaat. Maar tijdens het EXIT draait het juist om het nu. Dansen onder een heldere sterrenhemel tot de zon opkomt. Letterlijk.
De treinreis gaat verder
Na een paar dagen festival en overdag wat sightseeing, is het tijd om door te reizen. De verbinding tussen Novi Sad en de volgende stop Boedapest is misschien niet optimaal, het is wel een rit vol beleving. De ruim 7 uur durende reis (met de auto doe je er ongeveer 2,5 uur over) werd in ons geval afgelegd met een oud, zelfs ietwat krakemikkig treintje. Servië ligt natuurlijk in Europa, maar behoort (nog) niet tot de Europese Unie. Ze zijn momenteel slechts een kandidaat-lidstaat, wat inhoudt dat ze mogelijk in de toekomst daadwerkelijk lid worden. Omdat ze dat nu nog niet zijn, is de grens tussen Servië en Hongarije nog met grenscontrole.
Vlak voor de grens stopt de trein bij een perron. Hier stappen niet alleen nieuwe treinreizigers in of uit, de grensbewaker doet hier zijn entree. Ondanks dat we allemaal hebben geleerd nooit je paspoort aan een vreemde mee te geven, levert iedereen hier stilzwijgend zijn of haar belangrijkste document in. Natuurlijk durft niemand een nee te verkopen aan de grensbewaker die indrukwekkend gekleed gaat met diverse wapens en stokken op zak. Na ruim 10 tot 15 minuten uit beeld te zijn verdwenen, komt hij met de hele stapel paspoorten weer terug in de trein om ze, voorzien van Servische stempel, terug te geven.
De trein gaat weer verder, maar voor korte duur. Na zo’n 10 minuten rijden, zijn we in Hongarije aangekomen en staat de volgende grenscontrole op het programma. Als EU burger een makkelijkere controle, want we hebben hier geen stempel nodig. Wel moeten we hier overstappen op een Hongaarse trein, die gelukkig een stuk moderner is, inclusief airco.
2. Boedapest – Hongarije
Na een paar festival dagen is het natuurlijk wel fijn om even wat extra slaap in te halen. Dat kan in het super centraal gelegen Rum Boedapest boetiekhotel. Helaas is er niet heel veel tijd om bij te komen, want ook in Boedapest is er veel te zien en te doen.
Onderweg hebben we hem niet de hele tijd goed kunnen volgen, maar eenmaal in Boedapest is die daar weer; de Donau. Natuurlijk ligt deze centraal in het midden van de stad en dus zijn veel hotspots en toeristische attracties aan de Donau of relatief dichtbijgelegen. Wil je je snel verplaatsen, huur dan eens een elektrische step. Ze zijn iets duurder dan het huren van een fiets, maar helpen je wel om af en toe de heuveltjes wat makkelijker op te komen.
En weer terug in de trein… De volgende stop is Bratislava, Slowakije. Het gaat hard, want dit is alweer het derde land voor het landenlijstje. De treinreis tussen Bratislava en Hongarije is een stuk korter en gemakkelijker. Hier geen grenscontroles omdat beide landen tot de Europese Unie behoren. De treinreis duurt ongeveer 2 tot 3 uur.
3. Bratislava – Slowakije
De Donau ligt niet alleen centraal, het is vaak ook een scheidingslijn tussen het nieuwe en het oude gedeelte van een stad. Dat is bij Bratislava ook goed te zien. Aan de oude historische zijde, ligt het kasteel van Bratislava. Het is leuk om deze te beklimmen, want het geeft je een mooi uitzicht over de stad en het platteland van Slowakije, Hongarije én Oostenrijk. Doordat Bratislava op de grens van deze drie landen ligt, kun je met het blote oog de windmolens in Oostenrijk en de bossen van Hongarije zien.
Zie jij het water van de Donau met een mooie blauwe kleur? Dan geloven de inwoners van Bratislava dat je een geliefd persoon bent of misschien juist verliefd bent. Zie je die kleur niet, dan gaat het met de liefde niet helemaal voor de wind. Wees niet getreurd, want gelukkig is er volgens hen wel een oplossing: het water van de fontein op de promenade in het oude centrum, is altijd blauw gekleurd.
Daar gaan we weer! Na twee steden te hebben gezien, is het weer tijd voor een festival. We pakken onze tickets in de hand en stappen in de trein richting Trencin, iets noordelijker gelegen in Slowakije.
4. Trencin – Slowakije
In Slowakije wordt jaarlijks het Pohoda festival gehouden. Ook dit festival heeft een bijzondere locatie; het verlaten vliegveld van Trencin. In tegenstelling tot het EXIT festival, is Pohoda vooral gericht op families en gaat het festival de hele dag door. Er is naast muziekoptredens ook een breed programma met onder andere cabaret en workshops. Je kunt je hier bijna 24 uur per dag vermaken. Om 09.00 uur starten de activiteiten en om 05.00 uur wordt de traditionele volksdans gehouden. Daarmee wordt eigenlijk de viering van de zon gedaan, zodat iedereen weer aan een nieuwe dag kan beginnen.
Het laatste stuk van de treinreis: vanuit Trencin moeten we eerst weer terug naar Bratislava. Die rit duurt zo’n twee uur. Vanaf Bratislava is het vervolgens slechts een klein uur met de trein naar Wenen. Omdat Bratislava, Wenen en Boedapest zo dicht bij elkaar liggen, is het zeer gemakkelijk om in één week al vier landen aan te doen. Kun je nagaan hoeveel landen je kunt aandoen als je 3 of 4 weken met een interrail pass op pad gaat. Natuurlijk ligt Oostenrijk ook binnen de Europese Unie en dus is het een zeer gemakkelijke treinreis zonder grenscontroles.
5. Wenen – Oostenrijk
Wenen is voor velen de stad van Sissi en veel bezoekers zullen dan ook het Sissi museum bezoeken of één van de paleizen bekijken waar zij heeft gewoond. Ook al ga je geen enkel paleis of museum binnen, de hoffelijke sferen zullen je in deze stad niet ontgaan. Als is het maar dat in iedere straat wel een paard met koets als plaatselijke Uber wordt gebruikt.
In Wenen is het heerlijk om de toch wat intensieve route wat rustiger af te sluiten. Zo zijn er veel theaters en bioscopen in de stad te vinden. Ga je voor die laatste optie, zorg dan dat je naar de internationale bioscoop gaat, want ook in Oostenrijk worden anders bijna alle films nagesynchroniseerd.
Waar gaat jouw reis heen?
De door ons bedachte ‘Donau route’ is natuurlijk slechts een optie uit velen. Met een Global Continuous pass kun jij onbeperkt reizen door alle aangesloten landen en voeg je met gemak nog wat extra landen aan jouw landenlijstje toe. De combinatie van stad en festival is dankzij een combinatie ticket voor de interrail en de festivals heel gemakkelijk te boeken bij Festival Travel. Kun je daarna gaan bedenken welke stops je allemaal wilt maken.
Verder lezen over Treinreizen
Algemeen27.12.2024
Met de trein door Europa: deze 10 routes wil je doen
Algemeen16.12.2024
Vanaf nu rijdt er een snelle trein tussen Parijs en Berlijn
Winter07.02.2024
Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan
Algemeen16.01.2024
De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel
Algemeen31.12.2023
Dit is de langste treinreis ter wereld: van Portugal naar Singapore
+ tips voor een mooie treinreis in EuropaAlgemeen25.11.2023
De voordelen van reizen met de nachttrein
ga ook op slaapavontuurStedentrips24.03.2023
Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden
Stedentrips15.09.2022