Wie een roadtrip door Bretagne gaat maken moet zeker een dagdeel – of misschien wel een dag extra – besteden aan Saint-Malo. Het is een plek die je gaat verrassen. Noem het maar gerust de mooiste havenstad van Bretagne. Overnachten in Saint Malo is daarom een aanrader want deze gezellige stad heeft een bruisend centrum met echt een ongekend hoeveelheid leuke en verrassende restaurants.
Saint-Malo ligt niet zo heel ver van het bekende Mont Saint-Michel en is daarom goed op een dag en een nacht met elkaar te combineren. Saint-Malo is een toeristische kustplaats en wordt ook wel de piratenstad genoemd en dat zal je als je er bent je niet verbazen. Overal waar je komt geeft de stad je die signalen af. Zo komt volgens de geschiedenis de beruchte piraat Surcouf uit Saint-Malo. Een fraaie replica van één van zijn piratenschepen heeft inmiddels een eigen plekje in de haven. s’ Zomers worden er zeiltochten mee op zee georganiseerd.
Saint-Malo is tevens de stad met het hoogste getijdenverschil van Europa (zie onder). De kleur van de zee langs in dit deel van Bretagne is blauwgroen waar tevens de naam de Côte d’Émeraude een verwijzing naar is, oftewel de smaragdkust.
Een belangrijke bezienswaardigheid van Saint-Malo is de bijna twee kilometer oude stadsmuur waarover je zeker een wandeling moet maken. Het is een wandeling waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de stad, maar ook over de stranden en de eilanden van Le Grand Bé en Petit Bé.
Deze laatste ligt tegen het centrum van de stad en is bij eb te voet bereikbaar vanaf het strand (Grande Plage du Sillon).
Het ommuurde gedeelte van Saint Malo wordt Intra-Muros genoemd, dat klinkt eerder Spaans zou je denken, en betekent letterlijk ‘binnen de muren’. Je kijkt hier ook op het oude stadscentrum met de vele gezellige straatje gevuld met terrasjes en restaurants waar bijna vanzelfsprekend vanwege de ligging van de stad aan zee, vis het hoofdgerecht is. Voor visliefhebbers is deze kustplaats echt een walhalla.
Toch is die vis minder vanzelfsprekend dan het lijkt want het leukste plekje in Saint-Malo is absoluut ‘La place Chateaubriand a Saint Malo’. Deze is vernoemd naar de Franse auteur Francois René Chateaubriand, inderdaad geboren in Saint-Malo. Zijn begraafplaats bevindt zich echter in de zee op het eiland Le Grand Bé waar je bij eb naar toe kunt wandelen. Dit eiland ligt ongeveer 500 meter ten westen van het strand van Bon-Secours, direct aan de voet van de stadsmuur.
De achternaam van die bekende Francois René is wereldberoemd en direct verbonden met een echte klassieker uit de Franse keuken: de Chateaubriand. Het populaire vleesgerecht bestaat uit een mals stuk runderbiefstuk dat in plakjes wordt gesneden en meestal alleen te bestellen is voor meerdere personen.
Saint-Malo is naast Mont Saint-Michel de toeristische trekpleister in het noorden van Bretagne. Bezoekers (die niet willen of kunnen lopen) kunnen in het centrum gebruik maken van een toeristisch treintje maar het is echt leuker en gezonder om deze stad te voet te verkennen. Tegen zonsondergang flaneren langs de havens, wandelen over de stadsmuur of in de ochtend winkelen in het gezellige centrum met een overvloed aan kleine winkeltjes. Saint-Malo ontdekken doe je wandelend het beste.
Het is ook de aanlegplaats voor veel beroemde schepen waaronder de beroemde onder Colombiaanse vlag varende driemaster de ARC Gloria, een lust voor het oog.
De haven van Saint-Malo is wereldberoemd, vooral vanwege het extreme getijde dat je hier hebt. Het is misschien wel daarom dat beroemde schepen deze plek aandoen als ligplaats. Het was dus puur geluk dat tijdens de start van mijn roadtrip door Bretagne ik werd verrast door de aanwezigheid van de ARC Gloria. Het trainingsschip voor adelborsten (en koopvaardijofficieren) zeilt jaarlijks de hele wereld over en neemt deel aan allerlei wedstrijden en events.
Het 65 meter lange zeilschip de ARC Gloria is een bark, heeft drie masten en heeft in totaal 1.400 vierkante meter zeil. De Gloria heeft meer dan 70 landen aangedaan en miljoenen bezoekers aan boord gehad.
Het echte fenomeen van Saint-Malo zijn natuurlijk de getijden. Er is geen plek in Europa waar het verschil tussen eb en vloed zo groot is. Dit komt door de de geografische ligging van de stad gelegen aan de Atlantische Oceaan en de immense hoeveelheid water die door de getijden wordt opgestuwd door het Kanaal. Het gemiddelde getijverschil (verschil tussen eb en vloed) is hier in Saint Malo is soms meer dan 12 meter.
Deze wisseling van het getij komt normaal twee keer per dag voor. Als dat niet gebeurt is het springtij en dat vindt zo’n 6 tot 10 keer per jaar plaats, vooral wanneer er veel wind staat. Dit gebeurt meestal in het voorjaar en in de herfst. Afhankelijk van natuurkundige wetten kan het hier echt te keer gaan. De laatste springtij van de eeuw in Saint-Malo vond plaats op 21 maart 2015. De volgende springetijden staan op de kalender gepland voor donderdag 3 maart 2033 en op dinsdag 14 maart 2051. Nog even wachten dus. En als je tegen die tijd gaat kijken, bereid je voor want de zee is hier echt de baas.
Saint-Malo echt is een aanrader en gaat niet misstaan op je bucketlist voor Europa.
Wil jij Saint-Malo in Frankrijk ook bezoeken? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis