Zomer08.07.2020

Het grote dilemma van deze zomer: thuisblijven of toch gaan?


Het wordt ons niet makkelijk gemaakt, en al helemaal niet als je op vakantie wilt gaan. Sowieso zijn wetenschappers het niet met elkaar eens. Zit je in team Ab of kies voor de statistieken van Maurice? Luister je toch naar het RIVM of zit de overheid er volledig naast? Zeker is dat we met onze anderhalvemeteraanpak het virus behoorlijk hebben teruggedrongen. Maar weg is het niet. De enige vraag die eigenlijk telt is: hebben we van – noem het corona 1.0 – genoeg geleerd en zijn we zo slim dat corona 2.0 geen kans gaat krijgen?

De overheid denkt er redelijk positief over. Europa is weer ‘open’ en op reizen voor Nederlanders naar populaire landen als België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland staat geen reisverbod. Blijkbaar zijn de kansen dat je daar besmet raakt net zo klein als in Nederland. Gelukkig maar, want je moet er toch niet aan denken dat ergens in Europa een grote groep landgenoten besmet raakt en het virus weer mee terugneemt naar Nederland. Die fout gaan we geen tweede keer maken toch?

Staycation: Nederland als nieuwe vakantieoord

In Nederland lijkt het erop dat we het behoorlijk onder de knie hebben. Wie immers op vakantie wil in eigen land wordt geconfronteerd met maatregelen die ervoor zorgen dat de risico’s op besmetting heel laag zijn. Zeker is dat in de buitenlucht de risico’s vrijwel nihil zijn. Op campings is er echt genoeg ruimte en ook aan de stranden is er genoeg ruimte om niet op de lip van je buurman te liggen. We zullen ons hier en daar wat moeten aanpassen maar gemiddeld kun je hier overal wandelen, fietsen, varen en genieten van de natuur. Officieel is een staycation overigens een verblijf rond je huis of eigen omgeving. In ons piepkleine landje kun je daar best wel mee smokkelen want er zijn mogelijkheden genoeg.

Ondertussen aan de Belgische grens

Wie aan de grens woont – en wij doen dat – kijkt ook naar omlaag of naar het oosten. Het is een beetje de twilight zone, een overgangsgebied. Zowel België als Duitsland hebben andere corona regels. En dat blijft op voorhand verwarrend want corona stopt niet bij een virtuele landsgrens. Buitenlanders die in Nederland nu op vakantie zijn vinden het geweldig. De perceptie is dat in ons landje de regels heel soepel zijn . Of wij Nederlanders hetzelfde in het buitenland ervaren is niet echt bekend. Wie alleen Nederlandse media leest, krijgt niet mee hoe er over de grenzen heen gedacht wordt over corona en de maatregelen en discussies rondom. En daar begint de verwarring.

Toch gewoon naar het zuiden?

Ondanks dat er inmiddels bepaalde gebieden in Spanje weer op slot gaan vinden wij dat in Nederland geen enkel probleem. In België is dat net even anders en vind de Vlaamse Ab (Marc van Ranst) dat Vlamingen die terugkeren uit risicogebieden bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten. Hij vindt dat we iets moeten hebben geleerd van de ellende tijdens de winter in de skigebieden. Net zo goed als dat er nu een acuut reisverbod zou moeten komen voor de huidige nieuwe risicogebieden.

Inmiddels wordt het dilemma in Vlaanderen groter en vraagt men zich af of toeristische reizen nog wel aan de orde zijn. Net zo goed als het bijzondere fenomeen dat al die landen die amper acht weken geleden nog zeker wisten dat ze geen toerisme zouden toelaten, dat nu wel doen. Wie vliegt is makkelijk te controleren. Iedereen die met de auto op vakantie gaat is een ander verhaal.

Lijst met ‘quarantaine-gebieden’ groeit

Inmiddels groeit de lijst met gebieden waar je beter weg kunt blijven. Op deze lijst staan o.a. het district El Segrià in Catalonië (Spanje), de zone La Mariña in Galicië (Spanje), de streek Veneto rond Venetië (Italië). Ook is het aantal besmettingen in Italië vijf dagen op rij verdubbeld en zijn op dit moment in heel Italië zo’n vijftig kleine brandhaarden. Opvallend is dat de groei voor bijna de helft veroorzaakt wordt door in Italië wonende buitenlanders die terugkeren van een verblijf in hun vaderland. Ook in Portugal zijn in de omgeving ten noorden van Lissabon 700.000 inwoners per 1 juli opnieuw in lockdown geplaatst.

Nog maar een week geleden toonde in Frankrijk het aantal nieuwe besmettingen met corona een opvallende piek, en ook in de havenstad Safi in Marokko is het goed mis. In Duitsland groeit ook het aantal besmettingen weer. Luxemburg heeft de regels al weer aangepast en Zweden wordt niet langer gezien als veilig. Het wordt je dus als vakantieganger niet makkelijk gemaakt. Het zijn berichten die voor de reissector als dramatisch in de oren klinken. En als je echt alles achter elkaar zou zetten ziet het er gewoon niet goed uit.

Het antwoord ligt bij ons zelf

Het grote dilemma voor deze zomer is dus wel duidelijk: thuisblijven of toch gaan? Eén ding is zeker: wie naar het buitenland reist moet gewoon goed uitkijken en zelf zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen nemen. Volg (lokale) media, ook als deze inconsequent is en virologen elkaar tegenspreken. Gebieden waar besmettingen worden gemeld, moet je gewoon mijden.

We zijn echter een volkje dat nu eenmaal graag reist, zeker naar het zuiden. Met de auto, op een camping en verstandig omgaan met hygiëne en anderhalvemeter. Lekker in de buitenlucht lijkt op dit moment toch echt de meest veilige manier voor een geslaagde vakantie. Campinghouders en de lokale ondernemers maak je er sowieso heel blij mee. En als het niet écht moet kun je ook kiezen voor een vakantie in eigen land. Er valt zoals al eerder gezegd ook in Nederland nog maar zat te ontdekken.

Iedereen een mooi zomer gewenst. Geniet van je vakantie, wees slim en zorg ervoor dat je gezond blijft. Het antwoord ligt echt bij ons zelf.

#WelkomteruginNL

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.