Wie naar Curaçao gaat, moet echt (ja, moet, ja) Klein Curaçao bezoeken. De naam zegt het al: een klein eilandje voor de kust van Curaçao. Het soort bounty tropisch gevalletje; ongelooflijk helder blauw water, geen mens die er woont en met intens wit zand dat je je ogen dicht moet knijpen als je erop loopt. Er naartoe is al een attractie op zich. Klievend door de golven met een grote catamaran of beukend over de golven met een powerboot. De prachtige vliegende vissen vliegen langszij de boot met je mee en als je geluk hebt, dan zie je op de terugweg dolfijnen naast de boot.
Klein Curacao boat trips kun je op verschillende manieren doen. Maar zorg dat je sowieso gaat, want dit mini-avontuur wil je niet missen. Je vakantie is namelijk niet compleet zonder dat je dit paradijse eiland gezien hebt. In ultieme luxe op een superjacht of zelfs een all-inclusive privé trip. Ook heel bijzonder zijn de boottochten waarbij je bij zonsondergang terugvaart naar Curaçao. Tijdens het varen heb je altijd kans om dolfijnen te spotten, wie weet heb jij ook wel geluk.
Het onbewoonde eiland ligt op ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Curaçao. Het is slechts 2 kilometer lang, ongeveer 1 kilometer breed en zo plat als een dubbeltje: een langer strand ga je deze vakantie niet vinden. Het is de perfecte plek voor een ontspannen dagtrip, een strandwandeling of om te snorkelen en duiken. Het zijn wel altijd dagtochten: Klein Curaçao is onbebouwd en je kunt er dus niet blijven overnachten (hoe bijzonder zou dat zijn?).
Wat te doen op Klein Curaçao?
Als je aan komt varen zie je een duidelijke scheidingslijn van donkerblauw naar azuurblauw transparant water. Tas op je hoofdtegen de zon, we nemen koelboxen mee en lopen het laatste stukje door het aangename lauwe water naar het strand. Daar zorg je dat je beschutting zoekt onder een van de vele afdakjes of open hutten. Want beschutting heb je nodig in deze brandende zon. Dan gooi je spullen neer, je doet je snorkel en je duikbril op en je gaat keihard genieten van al het fantastische onderwaterleven. De geweldige gekleurde vissen, groot en klein, én natuurlijk: zwemmen met schildpadden.
Wil je wat anders actiefs doen? Ga lekker wandelen. In ongeveer 15 minuten (one way) loop je naar de noordkant van het eiland. Aan die kant is de kust ruig, rotsachtig en met meer golfslag. Er liggen twee mysterieuze scheepswrakken, waaronder de olietanker Maria Bianca Guidesman die in 1988 strandde. Het enorme, verroeste karkas van het schip ligt nog steeds op de rotsachtige kust en is een opvallende bezienswaardigheid. En je kunt de oude, onbewoonde vuurtoren in. Die staat hier al sinds 1850 (werd herbouwd in 1879) en is vooral een belangrijk oriëntatiepunt voor zeelieden vanwege de gevaarlijke ondiepten en koraalriffen rond het eiland.
Of slenter lekker langs de vloedlijn over het fantastische witte strand en bekijk van een afstandje de nesten van de schildpadden. Cute detail: Je ziet de sporen van de kleintjes die naar het water schuifelen in het zand.
Welke boot kies je naar Klein Curaçao?
Ben je snel zeeziek, dan heb je een probleem want geen van de vaartochten is een smooth ride. De powerboot gaat snoeihard dreunend over de golven en doet er ongeveer een uurtje over. Ik vind dit de leukste omdat je kunt staan, zitten en de snelheid is geweldig! De catamaran deint meer, maar als je voorop zit, heb je minder last van zeeziekte. Deze boot doet er ruim anderhalf uur over. Met de powerboot barbecue je op het strand en heb je grote koelboxen met eten en drank. Op de catamaran barbecue je op de boot zelf en deze heeft een bar aan boord met onder andere wijntjes en sterke drank. Het leuke van de catamaran is, dat er wordt afgewassen in het wat diepere gedeelte van de zee en de etensresten trekken heel veel vissen én de schildpadden aan. Dus schildpadden spotten op Klein Curaçao is gegarandeerd! Naast deze twee boten heb je nog wat kleinere boten en privéboten die je kunt huren.
Een trip naar Klein Curacao vanaf Curaçao duurt een hele dag en kost tussen de 75 en 100 euro inclusief eten, drinken en gebruik van snorkels en duikbrillen. Je vertrekt omstreeks 08.00 uur vanaf Jan Thiel-baai en je vaart rond 16.00 uur weer terug.
Tips voor wie ook deze boottocht wil maken:
- Blijven smeren, je verbrandt echt levend. Neem dus voldoende zonnebrandcrème mee als je naar dit eiland gaat. Ik heb er helaas genoeg gezien die knalrood halverwege de dag beschutting zochten. Zo zonde, want dan heb je niets meer aan je dag. Een hoedje of pet is ook meer dan prettig, de zon is écht fel.
- Als je gaat wandelen – wat ik zeker zou aanraden -, neem meer dan voldoende water mee (en ook weer een hoedje) en doe je wandelschoenen/sneakers aan. Dat loopt veel prettig. Of ga voor blote voeten door de branding, ook fijn.