Wie aan Curaçao denkt, denkt aan de vrolijke, gekleurde huisjes in de wijken Punda en Otrobanda in Willemstad, mooie witte stranden en het azuurblauwe water. Maar Curaçao brengt je zoveel meer dan dat. Ik laat je Curaçao op een andere manier zien. Zie het een beetje als een off-road reisgids van Curaçao, de onbegaande paden. Dit zijn de zes mooiste, onontdekte plekken van eiland Curaçao!
▸ Tip: dit zijn de 7 mooiste hotels op Curaçao!
In iets meer dan 9 uur vliegen met KLM en met een tijdsverschil van in de zomer 6 en in de winter 5 uur, land ik in Willemstad. Ik ben uitgenodigd door Corendon om de allernieuwste telg van de Corendon-familie het vijfsterren Corendon Mangrove Beach Resort in Willemstad te beleven. Bij het uitstappen uit het vliegtuig kruipt de vochtige warmte al mijn lichaam op, ik geniet nu al. Na een korte busrit van ongeveer 15 minuten komen we aan bij dit topof the bill resort omringd door mangrovebossen in een natuurgebied met een privéstrand. Het is ruim opgezet in de vorm van een cruiseschip wat helemaal een is met de omgeving. De kamers zijn ruim en prachtig ingericht met hippe nachtblauwe accenten, subtiele tropische prenten, gouden kranen in de compleet uitgeruste badkamer, het marmer straalt, de badjassen hangen klaar en vanaf het ruime terras heb ik zicht op blauwe zee en het zwembad.
Bij binnenkomst vind ik een kaartje met een persoonlijk welkomstwoord (hoe leuk) en lekkernijen. Op mijn bed ligt een superleuke linnen (strand)tas met hoe kan het ook anders, een afbeelding van flamingo enerzijds en matching signature tropische prenten van het hotel anderzijds. Het resort hanteert een all-inclusive formule waar menig all-inclusive hotel een puntje aan kan zuigen. Op het resort zijn verschillende zwembaden waaronder twee silence pools, wat aan te raden is als je geen kinderen hebt. Er is een poolbar (met enorm lekkere Piña colada’s!), verschillende buffetrestaurants, een heerlijke sushibar, een bbq-picknickrestuarant en een heuse Don Cigar lounge. De schommel in het kristalheldere zeewater dat rustig het witte strand met de palmbomen opkrabbelt, maakt het verblijf extra tropisch. Het strand is uitgerust met verschillende comfortabele strandbedjes, een bar en hangmatten. Op dit moment is het hotel bezig de presedential suites in te richten die een eigen zwembad op het terras hebben en een front sea view. Hoeveel vakantiegevoel wil je hebben. Verder ligt dit luxe resort heel erg centraal en kun je veel dingen lopend bereiken zoals de wijk Punda met de vele kunstenaars en de Pontjesbrug. Boeken dus.
Curaçao is een zonparadijs. Je hebt hier 365 dagen per jaar zon en het kwik komt nauwelijks onder de 27 graden. Met af en toe een tropisch buitje in de herfstmaanden, is het hier het hele jaar heerlijk toeven. Doordat het zo warm is op dit Caribische eiland, is het zaak om hiken (vroeg) in de ochtend te plannen. En hiken (en wandelen) kun je hier volop, en dat is nou juist niet zo bekend. Er zijn diverse bergen en vlaktes die smeken om belopen te worden. De bergen zijn niet extreem hoog, dus begaanbaar voor iedereen.
De Sint-Christoffelberg bijvoorbeeld is de meest bekendste met een hoogte van 372 meter. Tevens het hoogste punt van Curaçao. Ik beklom ‘m om 7.30 uur ’s morgens, met zonsopkomst. Een must-do! De weg naar de top en weer terug is soms wat klimmen over rotsen. Trek goede schoenen aan omdat slipgevaar op de loer ligt en gebruik een anti-muggenspray.
Maar dit is niet de enige berg. Je hebt ook de Tafelberg (kalksteen) op Curaçao, 240 meter hoog. Die mag je trouwens niet zomaar beklimmen, dit moet je aanvragen. Dan heb je een fantastische, maar pittige hike vanaf de Caracasbaai naar de top van de Kabrietenberg, 78 meter. Van daaruit kun je langs het Spaanse water en de kust lopen. Dan de laatste berg die ik noem (er zijn er meer zoals de Seru Jamanika, maar die mag je ook niet zelf beklimmen): de St. Michiels berg, 105 meter hoog en terug loop je langs de kust van de saliña (zoutpan). En dan heb je nog diverse wandelroutes aan voornamelijk de oostkant van het eiland die allemaal de moeite waard zijn. Vooral omdat je historisch getriggerd wordt, loop in de voetsporen van de slaven, over kliffen waar het water meters omhoog spuit, zoutpannen en langs grotten en landhuizen. Voor alle wandelingen geldt: neem meer dan voldoende water mee!
Eten kun je op dit tropische eiland heerlijk, vis, leguaan, funchi fries (maisdeeg frieten), pika (superspicy lokaal sausje) en natuurlijk Truk’i Pan; een foodtruck, snacken zoals de locals.
Truk’i Pans staan overal en kun je vanaf een uur of 5 ’s middags terecht. Maar hoe leuk is het om een kookworkshop te doen van Caribbean topchef Helmi Smeulders in Helmi’s Kitchen. Eenmaal in haar fantastisch uitgeruste keuken aangekomen, krijgen we de opdracht lunch klaar te maken. Onder het genot van allerlei versnaperingen maken we de lekkerste lokale gerechten van onder andere de Lion Fish (Koraalduivel). Deze mooie, oranje gestreepte vleesetende duivel met zijn giftige stekels terroriseert de kust van Curaçao en wordt sinds 2009 onder toeziend oog en strikte regels gevangen en aangeboden aan de lokale horeca. De gehele vis wordt gebruikt, om te eten, voor sieraden en als decoratie.
Het eiland biedt diverse prachtige, goed onderhouden landgoederen waarvan Landhuis Daniel toch wel de meest bekende is. Maar ik ga natuurlijk voor de niet zo bekende plantages. Landhuis Ascension bijvoorbeeld. Deze plantage bestaat sinds 1672 en ligt op grondgebied van een voormalig indianendorp. Landhuis Haaibaai is een van de mooiste op Curaçao waar Gallery Alma Blou nu huishoudt.
Als laatste: Landhuis Jan Kok vernoemd naar de voormalige slavendrijver en een van de oudste landhuizen van Curaçao. De oude slavenklok hangt nog altijd op het zuidelijke terras. Nena Sanchez heeft daar nu haar galerie.
Op een eiland kun je natuurlijk altijd goed watersporten en Curaçao is hierin geen uitzondering. Maar wat zijn nou de leukste watersporten van Curaçao? Want naast snorkelen en duiken langs de vele schitterende riffen, kun je door de altijd aanwezige wind ook heel goed wind- en kitesurfen. Wie daarin niet zo bedreven is: ga suppen over het Spaanse water. Bij Sup Curaçao boek je een sup-tour die je langs prachtige mangrovebossen brengt en een duik in mangrovetunnels gunt. ’s Morgens is de juiste tijd om te suppen omdat dan de wind nog niet zo sterk is. Een onvergetelijke ervaring. En smeer je goed in!
Die zijn er genoeg. Curaçao kent hele mooie stranden, maar ik wil er even een uitlichten die niet zo bekend is en waar je gezellig tussen de locals zwemt. Playa Jeremi, gelegen in een pittoreske kleine inham in het noordwesten van het eiland. Je hebt er niets behalve een paar bedjes en parasols, dus neem je eigen eten en drinken mee. Iets verder op de weg, richting Playa Grandi, je weet wel, waar je de schildpadden kunt spotten, zit een geweldig restaurant Blue View Sunset Terrace op de kliffen waar je regelmatig mensen vanaf ziet duiken, een aanrader om te lunchen.
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.