Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Ergens in het diepe zuidwesten van de Algarve in Portugal ligt een heilige kaap: Cabo de São Vicente. Dit is het meest zuidwestelijke puntje van het Iberisch Schiereiland, tevens het meest zuidwestelijke puntje van Europa. Maar lang geleden, niemand weet precies tot wanneer, werd Cabo de São Vicente ook gezien als het einde van de wereld. En wie tijdens zonsondergang de zon ziet verdwijnen aan de horizon op dit uitzonderlijk plekje, kan zich daar best wel wat bij voorstellen. Het is een plek die gezien z’n ligging best op je bucketlist zou kunnen staan.
Magische zonsondergang bij Cabo de São Vicente
Populair is Cabo de São Vicente (ook wel Kaap Sint-Vincent) zeker want iedere dag van het jaar staan hier mensen op de hoge kliffen te kijken naar de ondergaande zon. En die is hier in het uiterste puntje van Portugal magisch mooi. Het is niet voor niets één van de mooiste plekken in de Algarve. In het hoogseizoen zijn dat er soms duizenden, en ook half oktober staan er verspreid aan beide kanten van de vuurtoren – hét symbool van Cabo de São Vicente – nog steeds honderden mensen. Bijzonder is dat de kijkers voor de zonsondergang echt al uren van tevoren settelen op zoek naar in hun ogen het beste plekje.
Dat het hier met een oneindige horizon weinig uitmaakt lijkt geen onderwerp te zijn. Echt zitten kun je nauwelijks want de hoge kliffen liggen bezaaid met stenen die door zon, zee, zout en de wind uitgeslepen zijn tot een landschap waar je zeker niet op slippers moet proberen te lopen.
▸ Tip: we maakten ook een elektrische roadtrip vanuit Nederland naar Cabo de São Vicente! 2.500 km en 11 mooie stops. Bekijk hier de route en alle tips voor onderweg.
Historie van Cabo de São Vicente
Door het bijzondere uitzicht op de Atlantische Oceaan werd Cabo de Sao Vicente in de middeleeuwen het ‘einde van de wereld’ genoemd. De voornaamste reden was dat het uitzicht vanaf dit plekje de zonsondergang groter en spectaculairder deed lijken. Spannender is de vraag of Cabo de Sao Vicente zijn magie inmiddels wel heeft verloren. Misschien wel die van de middeleeuwen, maar als de zon langzaam dreigt weg te zakken in de oceaan en iedereen stilzwijgend staat te genieten van de natuur, voel je toch nog iets van die bijzondere atmosfeer.
De kaap dankt zijn naam aan de legende aan het lichaam van St. Vincent, een martelaar en heilige uit de 4e eeuw die hier aan land zou zijn gekomen. En als dat eenmaal een mythe is, wordt deze door de eeuwen alleen maar groter. Cabo de Sao Vicente was ook het toneel van een twintig jaar durende oorlog in 1797 tussen de Britse en de Spaanse vloot. Men had toen al door dat dit plekje redelijk strategisch was voor de scheepvaart en ontdekkingsreizigers.
Niet alleen de mensen wisten de kaap te vinden, ook veel roofvogels kozen dit plekje uit om zich hier te nestelen. Buiten de vele joekels van zeemeeuwen broeden hier torenvalken, slechtvalken en de Bonelli’s arend bij ons beter bekend als de havikarend.
De vuurtoren en de Letzte Bratwurst vor Amerika
De vuurtoren van Cabo de Sao Vicente bepaalt in grote mate het gezicht van deze bijzondere plek. Het geeft ‘het einde van de wereld’ een uniek gezicht. De vuurtoren is nog steeds een belangrijk baken voor de vele scheepvaartroutes die hier langs lopen. Door zijn hoge ligging heeft de vuurtoren een bereik van 60 kilometer en is het daarmee een van de krachtigste in Europa.
De vuurtoren en bijbehorende gebouwen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. Op het binnenplein vind je onder andere een restaurant en een souvenirwinkel. Op het uiterste puntje zie je pas goed hoe hoog de rotsen hier aan de kust zijn.
Op de doodlopende smalle weg naar de vuurtoren van Cabo de Sao Vicente staan op de laatste 100 meter een aantal kraampjes met eten, uiteraard souvenirs en lokale producten. Er is echter één foodtruck die echt de aandacht trekt. Waarschijnlijk eigendom van een Duitse toerist die hier is blijven hangen. De tekst die er op staat is veelzeggend, hier kun je terecht voor de ‘Letzte Bratwurst vor Amerika‘. Hij heeft gelijk want aan de overkant van het water ligt inderdaad… Zou dit dan toch niet het einde van de wereld zijn?
Sagres en het Fortaleza de Sagres
Wie op weg is naar Cabo de São Vicente komt in veel gevallen langs Sagres. Het plaatsje is vooral bekend vanwege het Fortaleza de Sagres, een groot fort en de plek waar ooit de zeevaartschool van een van de eerste Portugese ontdekkingsreizigers Hendrik de Zeevaarder staat. En hoewel veel ontdekkingen (Ceuta, Madeira, Azoren, Westkust van Afrika, Sierra Leone) aan de reislustige Hendrik zijn toegewezen, was deze ontdekker zelden zelf aanwezig op de schepen.
De zeevaartschool van Hendrik de Zeevaarder
Zijn faam heeft vooral te maken met de zeevaartschool en de vaarroutes die hij hier heeft bedacht en waar hij nieuwe technieken, samen met een team van deskundigen op het gebied van navigatie en kartografie, voor de scheepvaart wist te ontwikkelen.
Het Fortaleza de Sagres zoals dat er nu nog grotendeels staat stamt ergens uit de zestiende eeuw en is gelegen op een punt dat diep in de oceaan steekt. Met kliffen van 50 meter hoog ziet er ook nu nog steeds vrijwel onneembaar uit. Naast de zeevaartschool die hier werd gesticht, staat er nog steeds een kerkje en vind je op de grond een stenen windkompas met een doorsnede van 43 meter. Het grote wandelgebied achter de muren naar de punt staat vol met bijzondere planten. Een vuurtoren mag hier niet ontbreken en staat vrijwel op de punt. In het landschap staan wat bijzondere bouwsels waar je in kunt. Hier hoor je door middel van roosters het geluid van de zee in de vele ondergrondse gewelven.
Dolfijnen spotten
Aan de waterkant kun je hoog boven de zee als je geluk hebt dolfijnen, verschillende soorten haaien en soms ook orka’s spotten.
Tip: laat je camera even om je nek hangen en je smartphone in je kontzak en geniet hier van het fenomenale uitzicht op de zee. Fortaleza de Sagres is gezien de natuur en zijn ligging alsmede de imposante omvang echt meer dan een bezoek waard.
Surfen op Praia do Beliche
Cabo de São Vicente ligt in het meest zuidwestelijke puntje van de Algarve. De kaap heeft een hoogte van maximaal 75 meter en strekt zich uit over een paar kilometer in beide richtingen. In de luwte van Cabo de São Vicente ligt een beroemd en beschut strand, vooral bekend onder surffanaten: het Praia do Beliche. Het plekje is vooral populair tegen het einde van de middag. Ook hier moet je net zoals op zoveel plekken in de Algarve eerst even minimaal 50 meter afdalen om bij de kustlijn te komen.
Eenmaal beneden is het liggen op water en dan maar hopen op de ene golf die je dag weer helemaal te gek maakt. Ook hier is de atmosfeer echt geweldig. Je auto afsluiten is bijna een belediging. Je bent hier om te surfen of om heerlijk te genieten van de zee, de kaap en de cultuur en zijn bewoners.
Bereikbaarheid: hoe kom je bij Cabo de Sao Vicente?
Zowel vanuit noordelijke richting (via de N268) of vanuit het oosten via de N125 kom je altijd uit bij Vila do Bispo. Hiervandaan loopt de N268 door in de richting van Sagres. Een aanrader om altijd daar even te gaan kijken en door te rijden naar Forteleza de Sagres (zie boven). Vanaf hier is het nog zo’n 6,5 kilometer rijden naar Cabo de Sao Vicente via een provinciale weg en passeer je het surfstrand bij Praia de Beliche.
Een klein stukje verder kom je al de eerste geparkeerde auto’s tegen. Als het druk is parkeer dan je auto zo snel als je een plekje hebt. Na zonsondergang moet iedereen via deze smalle weg ook weer terug. Wie lui is en vooraan wil staan kan zelf invullen wat er gebeurt als je terug wilt rijden.
Advies: Neem lekker de tijd en wandel op je gemak naar dit bijzondere plekje, geniet vooral. Het is niet een plek waar je nog zomaar een keertje naar toe gaat. Vanuit het verderop gelegen Lagos worden in het hoogseizoen ook dagexcursies en privétours georganiseerd.
Op reis naar Cabo de São Vincente
Wil jij deze unieke plek in de Algarve in Portugal zelf ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis- Goedkope vliegtickets naar de Algarve (Faro) boek je rechtstreeks via Transavia.
- Hotels in de Algarve boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Memmo Baleeira - Design Hotels in Sagres, aan zee.
- Of boek een complete vakantie naar de Algarve via Sunweb Zomer of via TUI.
- Liever weg van de massa? Kijk dan eens bij de unieke accommodaties van Eliza was here.
Gerelateerde artikelen
Natuur30.12.2019
Dit zijn de twee leukste eilandjes van de Algarve
▸ Praia da Ilha do Farol & Ilha da CulatraAlgemeen28.12.2019
Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!
puur genieten in Zuid-PortugalOntspanning20.03.2019
“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”
Zomer07.05.2018
Roadtrip langs de mooiste plekjes van de Algarve in Portugal
Verder lezen over Portugal
Algemeen09.10.2023
De 9 leukste dingen om te doen op Madeira
Stedentrips29.08.2023
Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!
Zomer14.04.2023
Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão
Zomer18.02.2023
21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil
Stedentrips28.11.2022
5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!
Zomer18.11.2022
De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben
Algemeen03.11.2022
Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve
Natuur28.10.2022