Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!
Voor veel is de zomervakantie al begonnen, heerlijk ontspannen op een zonnige bestemming. Natuurlijk ga je er vanuit dat je heelhuids thuis komt, maar soms is een bezoekje aan een dokter toch onverhoopt nodig. Onderzoek van Univé heeft laten blijken dat je in bepaalde landen extra moet opletten, omdat ziektekosten anders hoog op kunnen lopen.
Zonder aanvullende zorgverzekering worden in het buitenland alleen spoedeisende medische zorg vergoed. En in sommige landen kan je als toerist dan voor grote verassingen komen te staan, omdat een basisverzekering 100% van het Nederlands geldende tarief vergoedt.
Risicolanden
Turkije, Spanje, Portugal en Griekenland zijn zeer populaire vakantielanden. Onderzoek laat zien dat je in deze landen een verhoogde kans heeft om opgenomen te worden in een privékliniek, waardoor de zorgkosten vaak hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast moet je rekening houden dat de zorgkosten in Scandinavische landen, Zwitserland en de Verenigde Staten standaard al hoger zijn dan in Nederland.
Hoe voorkom je hoge zorgkosten in het buitenland
Het hogere tarief van de zorg valt niet onder de dekking van de basisverzekering. Als je dit wilt dekken moet je extra verzekerd zijn. Dit kan met een aanvullende zorgverzekering, maar ook met een reisverzekering die medische kosten dekt. Dekt de aanvullende zorgverzekering de volledige kosten voor medische zorg in het buitenland en terugkeer naar Nederland, dan is het niet noodzakelijk om ook bij de reisverzekering medische kosten te verzekeren.
Tips
Een paar praktische tips voor de voorbereiding op je vakantie:
1. Sla het telefoonnummer van je zorgverzekeraar op in je mobiele telefoon
Noteer het alarmnummer van je zorgverzekeraar of sla deze op in je telefoon. Je zorgverzekeraar kan je namelijk altijd helpen als je medische zorg nodig heeft in het buitenland. Je wordt bijvoorbeeld geholpen met het vinden van een geschikt ziekenhuis in de buurt en om vervoer er naartoe te regelen.
2. Vraag een gratis Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aan
Sommige zorgverzekeraars hebben dit verzekeringsbewijs gekoppeld aan je zorgpas, controleer daarom eerst je zorgpas en neem anders contact op met je zorgverzekeraar. Met de Europese Zorgverzekeringskaart krijgt u zorg in onder meer de lidstaten van de EU en wordt de betaling afgehandeld met je zorgverzekeraar. Zonder aanvullende zorgverzekering worden de kosten tot het Nederlandse marktconforme tarief vergoed. Het resterende gedeelte betaalt je dan nog zelf aan je zorgverzekeraar.
3. Sluit een reisverzekering af met vergoeding voor medische kosten
Medische hulp in het buitenland is vaak duur. Om er zeker van te zijn dat je geen forse rekening krijgt – aangezien de basisverzekering slechts tot het Nederlandse tarief vergoedt – kun je voor slechts enkele euro’s een reisverzekering afsluiten die medische kosten vergoedt. Bovendien worden daarmee de kosten voor terugkeer naar Nederland vergoed, iets dat níet in de basisverzekering zit.