Winter

Zes bijzondere, kleine skigebieden in de Alpen

Avatar foto
Marloes de Hooge

Bigger is niet altijd better. Zeker niet als het gaat om skigebieden. Kleine skigebieden hebben namelijk een hoop voordelen. Wij hebben een aantal aantrekkelijke, bijzondere en kleine skigebieden in de Alpen voor je op een rij gezet!

Waarom kiezen voor kleine skigebieden?

De belangrijkste reden om te kiezen voor kleine skigebieden is omdat het er rustiger is. Veel wintersporters associëren een groot skigebied met groots plezier en laten de kleintjes links liggen. Daardoor is het in de kleine gebieden rustiger. En dat betekent: geen wachtrijen bij de liften en dus meer meters maken. Kleine skigebieden zijn ook perfect voor beginners. Omdat het rustiger is, is het een prettigere plek om te leren skiën. Je wordt niet langs alle kanten door de ervaren wintersporters voorbij geskied. Daarom spreken de kleine gebieden gezinnen met kinderen ook zo aan. De kids kunnen hier namelijk ongestoord hun eerste meters op de lange latten maken.

Het punt is alleen dat er steeds minder kleine skigebieden zijn. Dat komt omdat skigebieden vaker aan elkaar geknoopt worden om ze aantrekkelijker te maken voor de massa. Neem als voorbeeld het Skicircus, het gebied rondom Saalbach en Hinterglemm. Daar zijn de afgelopen jaren de kleine gebieden van Fieberbrunn en Leogang aan toegevoegd om wintersporters meer meters te kunnen gebieden. Natuurlijk heeft dat een enorme aantrekkingskracht op een hoop skiërs en snowboarders, maar niet iedereen is er blij mee. Want zo’n klein gebied – en de rust op de pistes – heeft namelijk ook z’n charme.

De vraag is alleen: waar trek je de grens? Wanneer noem je een skigebied klein? Daarover bestaan natuurlijk geen regels, maar wij zijn voor het gemak uitgegaan van gebieden die minder dan 60 km aan pistes hebben. Dat is nog steeds groot genoeg voor een week skiplezier. Voor deze zes skigebieden geldt: hoe kleiner, hoe fijner!

1. Turracher Höhe – Oostenrijk – 42 km

Turracher Höhe kun je gerust de allerbeste geheimtip van Oostenrijk noemen. Met slechts 42 km aan pistes is het een klein skigebied maar door de bijzondere ligging lijkt het veel groter dan het daadwerkelijk is. Turracher Höhe ligt om de Turracher See heen, een bergmeer dat in de winter helemaal dichtvriest. Je kunt hier dus ook met het geringe aantal pistekilometers mooie tochten maken. En ja, tijdens een vakantie in een klein skigebied doe je vaker dezelfde afdaling, maar als die super goed zijn, dan is dat toch geen enkel probleem?

Het leuke aan dit skigebied vind ik dat je er op een hoop plaatsen direct aan de piste kunt overnachten. In Turracher Höhe hoeft niemand met de skibus naar de lift, want die is altijd vlakbij. En dat is echt een verademing. Er zijn een paar knusse restaurants te vinden, net als gezellige hotels. Of boek een mooi chalet op een rustig plekje aan de piste.

Tip: extra bijzonder in dit gebied is de pistebutler. Die skiet rond om iedereen op de piste te voorzien van zonnebrandcrème, zakdoekjes, tips of een glaasje prosecco! Je komt hem vanzelf een keertje tegen onderweg.

Rustig ski\u00ebn in Turracher H\u00f6he, waar je deze pistebutler tegen kunt komen
Rustig skiën in Turracher Höhe, waar je deze pistebutler tegen kunt komen

2. Axamer Lizum – Oostenrijk – 30 km

Rondom de stad Innsbruck liggen een aantal skigebieden die allemaal met één liftpas kunt bereiken. Ze zijn niet aaneengesloten maar je kunt met deze pas iedere dag een ander skigebied bezoeken. Eén daarvan is Axamer Lizum, een pareltje in de Oostenrijkse Alpen. Omdat het zo dicht bij Innsbruck ligt, kun je prima in de stad verblijven en met de skibus naar het skigebied rijden. Een perfecte combi!

Axamer Lizum heeft 30 pistekilometers. Het ligt behoorlijk hoog en dus zit het hier met de sneeuwkwaliteit altijd wel goed. Leuk is dat je hier ook een aantal olympische afdalingen vindt die gebruikt werden tijdens de Winterspelen van 1964 en 1976. En je hebt er ook hele mooie uitzichten: Axamer Lizum ligt op een hele mooie plek in de Alpen.

Heerlijke, rustige pistes in het skigebied van Axamer Lizum
Heerlijke, rustige pistes in het skigebied van Axamer Lizum

3. Disentis – Zwitserland – 60 km

Het skigebied van Disentis in Zwitserland heeft iets bijzonders. Hier kun je namelijk skiën rondom de bron van de rivier de Rijn. Die ontspringt hier op een plek die je vanuit het kleine skigebied goed kunt zien. Met 60 kilometer aan pistes kun je je in Disentis prima vermaken. Het hoogste punt van het skigebied ligt op 2.833 meter, net iets onder de top van de Péz Ault. Het is een relatief onbekende wintersportbestemming is, van massatoerisme is hier absoluut geen sprake. Zelfs in het hoogseizoen zijn hier geen wachtrijen bij de lift en dat betekent dat je veel afdalingen op één dag kunt maken.

Mocht je liever naast de piste skiën dan erop, dan is het goed om te weten dat Disentis één van de beste freeride-bestemmingen in Zwitserland is. Is het skigebied je toch te klein, dan kun je het altijd combineren met Andermatt en Sedrun: twee kleine skigebieden die vlakbij zijn. In plaats van de skibus neem je hier de trein om er te komen, een bijzondere ervaring!

Tip: Disentis heeft een imposant Benediktijnenklooster en daar kun je overnachten. Een aanrader!

Disentis is een van de leukste, kleine skigebieden van Zwitserland
Disentis is een van de leukste, kleine skigebieden van Zwitserland

4. Bonneval-sur-Arc – Frankrijk – 25 km

Het dorpje Bonneval-sur-Arc is een bijzondere. Het werd ooit eens verkozen tot het mooiste dorpje van heel Frankrijk. Een vlijende titel die prima past bij het authentieke dorp met eeuwenoude huisjes en een beeldschoon kerkje. Het skigebied is qua grootte vrij bescheiden met 25 kilometer aan pistes. Hoewel dat niet zoveel is, is Bonneval wel degelijk een échte wintersportbestemming. Het is namelijk een prachtig plek om te toerskiën en offpiste skiën. Je kunt er ook mooie sneeuwschoenwandelingen maken door de Maurienne Vallei en voor langlaufers liggen er volop loipes.

Bonneval ligt op een prachtige plek – aan het einde van de Maurienne Vallei – tegen de grens met Italië aan. Hier kom je echt voor de rust en staat de natuur centraal. Je moet ervan houden, maar zoek je een klein skigebied in Frankrijk dan is een regelrechte aanrader. En wil je meer afwisseling in de afdalingen, dan kun je er altijd een mini-roadtrip van maken en ook de skigebieden van Val Cenis en Val-d’Isère bezoeken. Ze zijn allemaal vlakbij.

Ski\u00ebn rondom het authentieke dorpje Bonneval-sur-Arc
Skiën rondom het authentieke dorpje Bonneval-sur-Arc

5. Stubaier Gletscher – Oostenrijk – 42 km

De Stubaier Gletscher is een van de weinige plekken die zich nog een echte gletsjer mag noemen. Op veel plekken is het ‘eeuwige ijs’ niet meer wat het is, omdat het ijs in de zomer smelt. Een hartverscheurende ontwikkeling. Omdat het skigebied op de Stubaier Gletscher zó hoog ligt, kun je hier al vroeg in het seizoen skiën. Ieder jaar weer valt er een dik pak sneeuw. En met 42 pistekilometers is er genoeg te halen.

Je kunt er niet echt tochten maken, maar de afdalingen die er zijn, zijn vrij afwisselend. Knusse restaurantjes ontbreken, die zouden het gebied helemaal af maken. Het lange seizoen maak gelukkig een hoop goed.

Tip: loop een stukje omhoog naar het uitzichtpunt op 3.210 meter. Je staat hier letterlijk op het dak van Tirol en hebt er fenomenaal uitzicht op de omgeving. Via handige bordjes kun je beroemde bergtoppen en grote skigebieden in de omgeving met het blote oog zien.

Op de top van de Stubaier Gletscher heb je dit prachtige uitzicht
Op de top van de Stubaier Gletscher heb je dit prachtige uitzicht

6. Alpe di Siusi – Italië – 63 km

Net buiten de marge van 60 km, maar dit fijne, kleine skigebied in Italië mag in dit lijstje niet ontbreken. Alpe di Siusi is een pareltje in de Dolomieten, met de grootste Alpenweide van Europa. Omdat dit skigebied in de tweetalige regio Zuid-Tirol ligt, heeft het ook twee namen: Seiser Alm en Alpe di Siusi. De Italiaanse variant klinkt echter vele malen aantrekkelijker.

Skiën in de Dolomieten heeft veel voordelen, waaronder waanzinnig mooie uitzichten en heerlijk eten op de piste. Maar Alpe di Siusi is vooral een perfect skigebied voor beginners, met relatief eenvoudige pistes (er kan dus lekker gecarved worden). Een compleet verborgen parel is het ook weer niet, omdat Seiser Alm met liften verbonden is met het populaire Val Gardena. Omdat dit gebied de meest aantrekkelijke pistes voor gevorderden heeft, blijft het aan de andere kant altijd stukken rustiger.

Alpe di Siusi, de parel van de Dolomieten
Alpe di Siusi, de parel van de Dolomieten

Boek je wintersportvakantie

Zin om op wintersport te gaan naar een van deze mooie skigebieden? Dit zijn de beste websites om je skivakantie te boeken

Handige tips

  • Een wintersport (inclusief skipas) boek je het beste via TUI (ook last-minute!).
  • Of kijk eens bij de aanbiedingen voor wintersportvakanties van Summit Travel en Sunweb Winter.
  • Liever alles zelf regelen? Via Booking vind je goedkope hotels en appartementen in de mooiste skigebieden van Europa.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.