Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Val d’Anniviers is een karakteristiek dal in Wallis, een van de zuidelijke Zwitserse kantons. De ligging is behoorlijk uniek: de toppen van beroemde vierduizenders van Zwitserland, zoals de Matterhorn, Weisshorn en de Dufourspitze zijn allemaal nabij. Val d’Anniviers ligt net boven het stadje Sierre en klimt tegenover het bekende wintersportoord Crans Montana omhoog. Het is een heerlijke plek om in de winter tot rust te komen, maar zeker ook om op actieve wijze te bergen te ontdekken. Val d’Anniviers kent geen overdreven drukte en dat maakt het een hele fijne plek die je met haar charme helemaal in gaat pakken!
Drie authentieke bergdorpjes
Mijn reis door Wallis in Zwitserland begint in het dorpje Visperterminen, waar oude houten huisjes en voorraadschuren op hoge palen het straatbeeld bepalen. Visperterminen ligt net iets buiten Val d’Anniviers maar is een leuke stop onderweg. Het dorpje staat vooral bekend om de wijn, het is namelijk een van de hoogstgelegen wijngebieden van Europa. Op 1.378 meter hoogte wordt in Heida-dorp – zoals de lokale bevolking Visperteminen noemt – wijn geproduceerd op traditionele wijze, met de hand dus. De Heida Visperterminen wijn is een tikkeltje zurig maar aangenaam fris. Het is leuk om te zien hoe de inwoners er alles aan doen om de oude tradities in dit schilderachtige dorpje levend te houden. We krijgen een rondleiding van een broer en zus die ons bijzondere plekjes in ‘hun Visperterminen’ laten zien, maar natuurlijk wordt er vooral ook wijn geproefd onder het genot van Zwitserse kaas en worst.
Wanneer we doorreizen naar Val d’Anniviers ontdekken we dat ook hier de lokale cultuur van vroeger goed bewaard is gebleven. Het dorpje Grimentz bijvoorbeeld is een plaatje om te zien, met authentieke – of bijna zelfs antieke – houten huisjes. Grimentz is een voormalig boerendorpje met hotels, restaurants en een paar winkeltjes, maar dan in een prachtig jasje. Het is alsof je er even terug in de tijd gaat. Het dorpje wordt weleens genoemd als een van de mooiste dorpen van de Zwitserse Alpen en het is eerlijk gezegd ook onmogelijk om er niet van gecharmeerd te zijn.
Wat je absoluut niet mag missen in Grimentz is de unieke kans om een glaasje Vin Glacier te proeven. De naam van deze wijn is een knipoog naar de hele gletsjers die hier in de omgeving liggen. Vin Glacier wordt op traditionele wijze gemaakt, zoals iedere kleine wijnmaker dat eigenlijk nog doet. Maar juist de manier waarop deze wijn wordt bewaard maakt het extra bijzonder. Vin Glacier worden opgeslagen in een wijnkelder met houten vaten die soms wel meer dan honderd jaar oud zijn. Deze vaten worden nooit helemaal geleegd, maar worden telkens weer aangevuld met jonge wijn van een nieuwe oogst. Vin Glacier is dus altijd een mix van wijnen uit verschillende jaren en dat levert ook een bijzondere smaak op. Of dat nu echt lekker is moet je zelf maar bepalen, uniek is het in ieder geval.
Het dorpje Zinal is het hoogstgelegen in Val d’Anniviers en ligt op 1.670 meter hoogte, helemaal aan het einde van het dal. Zinal is vooral een bijzondere plek omdat dit de toegangspoort is tot de ongerepte natuur die hier in de omgeving ligt. Aan het einde van het dal kun je alleen nog te voet verder en dat is absoluut een aanrader, zeker in de winter. Je kunt er namelijk fantastische winterwandelingen maken. Hoewel Zinal in feite niet veel meer is dan een lange straat met een paar zijwegen, is ook hier de traditionele bouwkunst goed zichtbaar. Het zijn de oude houten huisjes die charme geven aan deze plek.
Skiën in Val d’Anniviers
Natuurlijk kan er ook flink geskied worden in Val d’Anniviers. Omdat Val d’Anniviers als wintersportbestemming helemaal niet zo bekend is, heeft dat een belangrijk voordeel: het oogt er vrij rustig. Met één skipas heb je toegang tot drie skigebieden: St. Luc-Chandolin, Zinal-Grimentz en Vercorin. In totaal wordt met deze pas een gebied van 46 skiliften en 220 pistekilometers ontsloten.
Sinds winterseizoen ’13-’14 zijn de dorpen Grimentz en Zinal met elkaar verbonden met een moderne gondel (Grimentz–Sorebois). Daarmee sta je vanuit het dorp Grimentz super snel midden in het gebied van Zinal, maar de verbindingslift levert vooral ook extra pistekilometers op zonder een bus te hoeven nemen.
Wij gaan een dagje op pad in het skigebied Grimentz-Zinal, dat 115 kilometer aan pistes heeft. Hoewel het weer zich niet van zijn beste kans laat zien, wordt wel duidelijk dat de twee een veelzijdige combinatie vormen. In Zinal gaan gevorderde skiërs de meeste uitdaging vinden: de pistes zijn vrij steil, overwegend rood en zwart. Vooral de zwarte dalafdaling is lekker pittig, maar zeker ook heel mooi om te doen. Je komt midden in het dorp weer uit, waar je de gondel terug omhoog kunt nemen, of de oversteek kunt maken naar Grimentz. Daar zijn de pistes wat gemoedelijker, waar beginners en kids ook prima uit de voeten kunnen.
Wakker worden op de top
Mocht je in zijn voor een overnachting die je niet snel zult vergeten, op een spectaculaire plek, dan is Hotel Weisshorn wellicht de beste keuze. De ligging is van dit hotel is namelijk echt fenomenaal: op 2.337 meter hoogte in de bergen van St. Luc. Hotel Weisshorn bestaat al sinds 1882, meer dan 130 jaar dus, en is inmiddels legendarisch. Het is ook een beetje de trots van Val d’Anniviers, die je vanuit heel veel plekken in het gebied kunt zien liggen.
Alleen al de rit naar Hotel Weisshorn toe is een sensatie. Door de hoge ligging kunnen er in de winter door de sneeuw geen auto’s bij het hotel komen, en dus heb je een speciale taxi nodig om er te komen. We worden opgehaald door een grote sneeuwschuiver met dikke rupsbanden. Gelukkig heeft de chauffeur deze rit vaker gedaan en manoeuvreert zijn machine behendig over de smalle bergpaden. De koffers zitten voorin in een bakje en wij genieten onderweg van het uitzicht. We rijden door het skigebied dat na vijven inmiddels helemaal verlaten is. De rust komt ons letterlijk tegemoet.
Een overnachting in Hotel Weisshorn is anders dan andere hotels die je wellicht gewend bent. Hoewel het hotel natuurlijk wel wat vernieuwingsslagen heeft gemaakt in de afgelopen 130 jaar, zijn de meeste ruimtes nog exact zoals ze vroeger ook waren. Slapen doe je in kleine kamers met veel hout, douchen en naar het toilet gaan doe je in gemeenschappelijke ruimtes op de gang. De vloer en de bedden kraken en piepen, je hoort de buurman snurken, maar toch is wakker worden op deze plek een bijzondere ervaring. Zodra ik ’s morgens mijn ogen open doe zie ik in de verte de zon opkomen. Dan wil je maar één ding en dat is zo snel mogelijk je bed uit om naar buiten te gaan. Om het hotel heen maak ik een wandelingetje wanneer het nog schemerdonker is. De schoonheid en vredigheid die de bergen op dit tijdstip uitstralen zijn ongekend. Om je heen is er niets dan vier- en drieduizenders die bedekt zijn met een dikke laag sneeuw. Echt genieten dus…
Reizen door Zwitserland: neem de trein
Zwitserland heeft een aantal legendarische treinreizen die je met een gerust hart op je bucketlist kunt zetten, zoals de Glacier Express van Zermatt naar St. Moritz en de Bernina Express van Chur naar Lugano. Deze treinreizen nemen je mee langs een aantal van de hoogste bergtoppen die de Alpen rijk zijn. Een hele goede reden om de auto te laten staan en de trein te nemen dus, want vanuit een trein zie je veel meer dan wanneer je aan het rijden bent. Maar er is nog een hele goede reden om met de trein door Zwitserland te reizen en dat is het Swiss Travel System. Daarmee kun je vrij reizen door het hele land met de trein, bus én boot. Via dit systeem worden meer dan 90 plaatsen in heel Zwitserland ontsloten. Je kunt kiezen uit een kaart voor 3, 4, 8 of 15 dagen, of zelfs een complete maand vrij reizen. Bergbanen zijn niet inbegrepen, maar met een Swiss Travel Pass krijg je wel bijna overal 50 procent korting.
Wij maakten een treinreis vanaf Zürich naar Visp om vervolgens door te reizen naar Visperterminen en Val d’Anniviers. We genieten onderweg van het uitzicht op Bern, een van de mooiste steden van Zwitserland, en het Meer van Thun. Verderop zien we Niesen, een berg die bijna de perfecte vorm van een piramide heeft. Reizen met de trein is hier een verademing; de treinen zijn van hoge kwaliteit met moderne, luxe zitplaatsen. Maar eigenlijk is het uitzicht de allerbeste reden om de trein in Zwitserland te nemen: urenlang uitkijken over bergen, bergmeren, kleine dorpjes en grote steden. En je kunt uitstappen waar je wilt. Er is overigens ook een bagageservice die de zorgen van reizen met een hoop spullen uit handen neemt. Kijk voor meer info op sbb.ch.
Verder lezen over Wintersport
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Winter01.10.2024
Dit zijn de 12 populairste skigebieden
Winter27.03.2024
Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!
Verder lezen over Zwitserland
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Algemeen28.05.2024
Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld
Natuur09.04.2024
5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland
Winter25.03.2024
Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter
Winter29.02.2024
Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan
Natuur27.02.2024
Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax
Natuur28.11.2023
Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken
Algemeen24.10.2023