Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!
Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren. Denk hierbij aan de skiliften en de sneeuwkanonnen. Maar de wintersportgebieden kunnen het niet alleen.
Duurzaamheid en wintersport: wat kan jij doen?
Willen we blijven wintersporten, dan moeten we duurzamer vakantie vieren. Dat begint allereerst bij het vervoersmiddel. Dat bepaald al voor zo’n 70 procent hoe groot jouw eco-voetafdruk is tijdens de vakantie. Het kiezen voor de trein of elektrische auto is dan ook direct een belangrijke eerste stap. Maar ook op het verblijf zijn er dingen die je kunt doen:
- Water besparen: douche niet te lang, laat de kraan niet onnodig open, gebruik je handdoek vaker.
- Zorg voor een goede afvalscheiding in het dorp én op de berg.
- Gooi niks in de natuur, maar hou het bij je tot je een prullenbak ziet. Klinkt logisch, maar helaas gebeurt het nog steeds.
- Gebruik de skibussen, ander openbaar vervoer of de e-bikes in het dorp.
- Probeer bij restaurants te eten waar veel lokale producten worden gebruikt.
- Neem een eigen drinkfles mee en vul die met vers bergwater zodra dat kan.
- Kies af en toe ook eens voor een andere activiteit dan skiën of snowboarden.
Dit zijn slechts een paar suggesties, er valt natuurlijk meer te doen. Bekijk bijvoorbeeld dit online groene boekje met praktische tips voor een duurzame vakantie in Frankrijk.
Wat doen skigebieden op gebied van duurzaamheid?
Vanzelfsprekend willen wintersportgebieden het bergklimaat en de natuur behouden. Neem bijvoorbeeld wintersportgebied Portes du Soleil in de Franse alpen. Het is één van de gebieden die zich actief inzet voor een duurzamere wintersport. De dorpen in het skigebied worden gezien als een eco-toeristische bestemming. Zo is het centrum van het dorp Avoriaz volledig autovrij. Geen vervelende uitlaatgassen, maar genieten van de frisse berglucht. Alle auto’s worden op een nabijgelegen parkeerterrein geplaatst en de gasten worden opgehaald met sneeuwscooters of een elektrische bus.
In datzelfde skigebied ligt ook Les Gets. Op de pistes zijn speciale rookzones aangebracht. Zo willen ze voorkomen dat iedereen in de liftjes gaat roken en de sigaretten in de natuur belanden. Door het instellen van deze rookzones is het aantal peuken in het gebied drastisch verminderd. Les Gets vangt daarnaast ook alle regen op, zodat ze die kunnen gebruiken voor de sneeuwkanonnen. Vaak wordt gedacht dat er aan kunstmatige sneeuw nog van alles is toegevoegd en dat het daarmee dus slecht voor het milieu is. Dat is niet zo. Het is puur regenwater wat op een zeer koude temperatuur de lucht in wordt geschoten. Natuurlijk vraagt dat wel om elektriciteit. Daarom gebruikt Les Gets sneeuwkanonnen die weinig energie vragen en gebruiken ze zo veel mogelijk groene energie. Maar ze doen nog meer. Skiliften zijn qua snelheid vertraagd, zodat het minder energie vraagt en deze minder vaak een stop hoeven te maken. De skipassen zijn recyclebaar en zeker niet onbelangrijk; de skigebieden worden hersteld in de zomer. De bodem wordt beschermd tegen erosie, de pistes worden geïntegreerd in het landschap en het herstel van de biodiversiteit.
Flacon Vert voor Châtel: verantwoord toerisme
Een paar dorpen verder, ligt Châtel. Dit dorp draagt het label Flacon Vert, wat vertaald wordt naar de Groene Vlok. Dit label laat zien dat de bergbestemming zich duurzaam inzet. Het is in het leven geroepen om liefhebbers van de bergen te laten zien dat wanneer je voor dit gebied kiest, je het verantwoorde toerisme ondersteunt. Zo’n label krijg je natuurlijk niet zomaar. Naast de wat meer standaard initiatieven zoals gratis busvervoer in het dorp en zo veel mogelijk groene energie opwekken, is er een nauwe samenwerking tussen de boeren en het skigebied. Dat zorgt voor veel lokaal eten in de restaurants en hotels, maar toeristen zijn ook welkom om bij de boerderij naar binnen te stappen. Je kunt bij de boer langs om te zien hoe Abondance kaas wordt gemaakt en je mag er natuurlijk van proeven. Het is een typische kaas voor deze regio en de boer vertelt je graag hoe zij bijdragen aan het onderhoud van de alpenweides. Want de samenwerking tussen boer en skigebied gaat verder. Zo worden de pistes in de zomer ingezaaid met graszaad van hooi. En de skihellingen worden onderhouden door het grazen van koeien. Een win-win situatie, want de koe blij en goed voor de natuur. Tot slot wordt er een jaarlijkse dag georganiseerd voor het schoonmaken van alle pistes en de omgeving. Hier helpen honderden vrijwilligers vanuit het dorp bij.
Alternatieve, duurzame activiteiten in een skigebied
Tot slot zien we dat steeds meer wintersportgebieden gaan inzetten op andere activiteiten naast skiën. Enerzijds om de bergen wat te ontzien. Anderzijds omdat de natuur gewoon zo mooi is, dat het zonde is om alleen maar te skiën. Je kunt bijvoorbeeld gaan fatbiken. Dit kan in alle seizoenen worden gedaan en er zijn gratis oplaadpunten voor elektrische fietsen bij Châtel Toerisme bureau. Geniet van de natuur op een andere manier en waardeer de flora en fauna. Dat kan trouwens ook tijdens een wandeltocht op sneeuwschoenen.
Er valt ook nog veel te winnen
Ondanks dat er al veel gedaan wordt, zijn we er nog niet. Zo vinden hotels de balans tussen luxe en duurzaamheid vaak lastig. Iedere dag een schone handdoek, een verwarmd buitenzwembad, een lekkere warme temperatuur op de kamer. We betalen een hoop geld voor een hotelovernachting en daarmee vinden veel gasten dat ze recht hebben op die luxe. Alleen is een warm zwembad in een koude omgeving natuurlijk niet echt duurzaam te noemen. Hotels proberen de openingstijden van zo’n zwembad vaak wel te beperken en verschonen handdoeken minder regelmatig. Maar die keuze ligt ook een beetje bij de consument.
Verder lezen over Duurzaam reizen
Winter29.02.2024
Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan
Algemeen25.11.2023
De voordelen van reizen met de nachttrein
ga ook op slaapavontuurAlgemeen24.11.2023
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!
Ontspanning02.02.2022
Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over
Algemeen06.12.2021
10 tips om duurzaam te reizen
Gadgets03.07.2021
Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis
Vliegen08.02.2021
KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof
Natuur19.12.2020
Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom
zo werkt datVerder lezen over Wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Ontspanning02.10.2024