Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Er zijn van die skigebieden waar je het rijk alleen hebt, die de massa nog niet heeft weten te vinden. Zo’n plek met een perfect geprepareerd tapijt van witte sneeuw waar zelfs aan het einde van de ochtend nog ribbeltjes te vinden zijn. Juist de kleine, onontdekte skigebieden stelen mijn hart en dat heeft Disentis in Zwitserland zeker ook gedaan. En dat op een unieke plek: bij de bron van de rivier de Rijn. Zeg maar gerust dat het de verborgen parel van het Zwitserse Graubünden is. Een betere bestemming ga je deze winter niet vinden!
Zo kom je er
We vliegen naar Zürich en stappen daar op de trein naar Chur. Treinreizen in Zwitserland is een verademing. Ze komen niet alleen op tijd, maar zijn schoon, ruim en het voorbij schietende landschap maakt de beleving compleet. Vanuit Chur stappen we over naar Disentis – ook wel Mustér in het Reto-Romaans genoemd, de taal die van oudsher in delen van Zwitserland wordt gesproken. Disentis is een beeldig, vreedzaam dorp op 1.150 meter hoogte. Zo’n plek waar je niet toevallig terecht komt. Je reist er bewust naartoe, maar met een hele goede reden: het genot van skiën in de Zwitserse Alpen.
60 km pistefun in Disentis
Vanuit het dorp kun je met verschillende liften omhoog naar het hoogste punt van het skigebied van Disentis op 2.833 meter, net iets onder de top van de Péz Ault. Hoewel het gebied niet groot is (zo’n 60 pistekilometers) heeft wintersport in Disentis een aantal voordelen. Omdat het nog een relatief onbekende wintersportbestemming is, is hier van massatoerisme absoluut geen sprake. Op een doordeweekse dag in februari is het er heerlijk rustig op de piste. Er zijn geen wachtrijen bij de lift en dat betekent dat je simpelweg heel veel afdalingen op één dag kunt maken. En op zonnige dagen – en dat geluk hebben wij – is dat echt genieten.
Het is een skigebied dat uitermate geschikt is voor gezinnen met kinderen. Niet alleen om de rust, maar zeker ook omdat ongeveer een-derde van de pistes blauw is, het ideale oefengebied voor beginners dus. Dat wil overigens niet zeggen dat gevorderde skiërs zich hier vervelen, want er liggen een aantal hele fijne pistes voor je klaar. De rode 111 en 112 zijn lekker breed en uitdagend. Met goede sneeuw en de zon in je gezicht wil je hier niets liever dan lekker gas geven!
Ben jij zo iemand die vooral droomt van verse poedersneeuw, dan zit je hier echt helemaal goed. Voor freeriders is Disentis het ultieme paradijs. De freeride-mogelijkheden zijn er eindeloos. Je kunt er prachtige skitours maken zonder al te veel andere skiërs tegen te komen.
Dat het een gemoedelijke wintersportbestemming is, betekent ook dat er niet zo heel veel berghutten in het gebied zijn, maar panoramarestaurant Stiva Pius Caischa is echt een aanrader. Op het terras kijk je het besneeuwde dal in, een mooi plaatje!
▸ Tip: wie op wintersport naar Graubünden gaat, móét een keer capuns bestellen. Het is een van de typische streekgerechten. Je krijgt een schaaltje met rolletjes wijnbladeren die gevuld kunnen zijn met van alles, maar kaas is wel een vast ingrediënt. En wie zegt er nu nee tegen Zwitserse kaas? Proeven dus!
Een dagje Andermatt-Sedrun
Hoewel het skigebied van Disentis dus niet zo super groot is, ligt er nóg zo’n parel een stukje verderop. Het is Andermatt-Sedrun, die met elkaar verbonden zijn. Om er te komen neem je niet de skibus, maar reis je met een super-de-luxe trein. En dat is zo leuk aan skiën in Zwitserland!
Andermatt is een skidorp dat met miljoenen van de Egyptische vastgoedinvesteerder Samih Sawiris een compleet nieuwe impuls heeft gekregen. Zo’n 20 jaar geleden lag het toerisme hier namelijk compleet op z’n gat. De Egyptenaar vloog er een rondje zijn heli en zag er wel wat in. Andermatt ligt namelijk ‘slechts’ 90 minuten van Zürich, maar ligt toch op een rustige plek in de Alpen. Nieuwe hotels en appartementen werden gebouwd, er werd flink geïnvesteerd in skiliften en zo werd het slaperige Zwitserse skidorp een van de kroonjuwelen van Zwitserland. Bijna alle accommodaties zitten in het winterseizoen helemaal vol. Andermatt staat inmiddels weer op de toeristenkaart en heeft zelfs plannen om uit te breiden. Het kan overigens zomaar gebeuren dat je Louis van Gaal er tegenkomt, want die heeft in Andermatt een appartement.
Sinds kort is Andermatt verbonden met Sedrun. Samen vormen ze de SkiArena Andermatt-Sedrun. Je kunt tegenwoordig van het ene naar het andere gebied skiën door de aanleg van de Schneehüenerstock. In feite ski je dan ook van het ene kanton naar het andere, want Sedrun ligt in Graubünden en Andermatt ligt in Uri. Het skigebied Andermatt-Sedrun is anders dan Disentis. Het is een tikkeltje groter (100 km pistes) en het is er levendiger, met meer berghutten en zonneterrassen. De combinatie is heel erg leuk: de ene dag lekker gas geven in Disentis en de andere dag mooie afdalingen maken, met regelmatig stops op gezellige terrassen.
▸ Tip: de skidag afsluiten doe je hier met een ritje in de enige echte après-ski trein ter wereld, die rijdt tussen Disentis en Andermatt. Een glas wijn drinken terwijl je uitkijkt over de besneeuwde bergen met een strakblauwe lucht: leuker gaat de après-ski niet worden!
Vlakbij de bron van de Rijn
De rivier de Rijn behoort tot de top tien langste rivieren van Europa. Waarschijnlijk weet je wel dat de Rijn voor een groot deel door Duitsland en Nederland stroomt, maar wist je het Tomameer, de bron van deze rivier, precies hier in Zwitserland ligt? Wanneer je van Sedrun naar Andermatt skiet dan kom je er vlak langs. In de zomer kun je er zelfs naartoe wandelen.
Overnachten in het klooster
Disentis een een bijzonder fraai dorpje met een opvallend mooie witte kerktoren. Een gezellige plek om doorheen te wandelen. Misschien wel nog meer in het oog springend is de het imposante Benedictijnenklooster. Zoek je een bijzondere plek om in Disentis om te overnachten, dan moet je zonder twijfel hier zijn. Overnachten binnen de muren van een klooster is een zeer bijzondere ervaring. En ik kan je vertellen dat dat zeer comfortabel is!
De ligging van het klooster van Disentis is prachtig: tegen de bergen aan en met een heel mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Na een heerlijke dag skiën in Andermatt checken we om 16.00 uur in en ik ben verrast door wat ik binnenin zie. Het klooster is schitterend gerenoveerd, zonder de ware identiteit – een oud klooster – te verliezen.
De kamers zijn verrassend ruim, redelijk basic ingericht met veel hout en weinig accessoires. Vanuit het raam kijk ik uit over het dorp en de omliggende bergen. De volgende ochtend krijgen we een rondleiding door broeder Johannes, die ons meeneemt naar de crypte, oudste deel van het klooster, en naar de indrukwekkende kerk. Hij vertelt ons over de geschiedenis van het klooster en het ontstaan van het dorp, waarvoor je terug moet naar de jaren 700. Er is in het dorp dan veel veranderd; het klooster is nog steeds wat het al honderden jaren is. Een vredige plek waar je ‘hemels kunt slapen’.
▸ Meer informatie over overnachten in het klooster van Disentis vind je hier. Overnachten kost 80 CHF per persoon (75 euro), inclusief ontbijt.
Met de trein door de Zwitserse Grand Canyon
Je kunt je vast wel voorstellen dat het je pijn doet om zo’n fijne plek weer te verlaten, maar weet dan dat je nog iets heel moois in het het vooruitzicht hebt. Tenminste, als je met de trein reist. Omdat het op de heenweg donker was zagen we er weinig van, maar op de terugweg van Disentis naar Zürich doemt al vrij snel de Rijnkloof op, ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd. Dwars door die Rijnkloof loopt een spoorlijn en dus heb je vanuit de trein een fenomenaal uitzicht op een landschap dat met niets te vergelijken is. Gigantische rotsen doemen op, met daartussen de Rijn die zich een weg door het gesteente baant. Azuurblauw water, de grijze imposante rotsen en de knalrode wagon van de Rhätische Bahn. Een regelrecht sprookje.
Op wintersport naar Zwitserland
Heb jij zin om op wintersport naar Disentis in Zwitserland te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis- Niet duurzaam maar wel snel is vliegen naar Zürich. Goedkope vliegtickets boek je via Momondo.
- Of reis volledig duurzaam met de trein naar Zwisterland. Boek goedkope treintickets online via NS International.
- Hotels in Disentis boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is het Catrina Resort vlakbij de skilift.
- Of boek een complete wintersport naar Alpe d'Huez via Sunweb Winter of TUI.
Gerelateerde artikelen
Winter18.03.2020
Een kijkje in de keuken van de Zwitserse skimaker Anavon
Winter01.03.2020
Een ritje door Zwitserland met de enige après-ski trein ter wereld!
Winter24.02.2019
Op sneeuwschoenen naar een sensationele ijsgrot in de Zinal gletsjer
Winter22.02.2019
Winter in Wallis: ontdek de rust en charme van Val d’Anniviers
Verder lezen over Wintersport
Winter19.12.2024
Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld
stijgingspercentage van 160 procentWinter12.12.2024
Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper
Winter05.12.2024
Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport
Winter04.12.2024
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Verder lezen over Zwitserland
Winter19.12.2024
Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld
stijgingspercentage van 160 procentWinter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Algemeen28.05.2024
Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld
Natuur09.04.2024
5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland
Winter25.03.2024
Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter
Winter29.02.2024
Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan
Natuur27.02.2024
Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax
Natuur28.11.2023