Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.
Al jaren heb ik na een paar uur skiën last van mijn voeten. Ik weet en ik begrijp dat je skischoenen nooit zullen zitten als pantoffeltjes. Desalniettemin moet je toch echt wel een paar uur pijnvrij kunnen skiën, toch?
De zoektocht naar de perfecte skischoen
Mijn zoektocht naar de ideale skischoen begon bij een podotherapeut. Voor mijn podotherapeut was het heel logisch dat ik pijn had tijdens het skien. Mijn voeten zijn kennelijk dusdanig breed dat na verloop van tijd diverse zenuwen worden afgekneld. Deel 1 van de oplossing was therapeutische steunzooltjes voor in mijn skischoenen. Deel 2 van de oplossing lag uiteraard in de skischoen zelf. Ik hoef je niet te vertellen dat de ene skischoen de andere niet is. Uiteraard is de keuze afhankelijk van je skiniveau, je budget en de flex (stijfheid van de schoen). Hoe hoger de flex, hoe stijver de ski schoen is. Een té stijve schoen is slecht voor je skitechniek, is nog pijnlijker, en helpt je dus niet bij het ontspannen skiën. Laat je dus niet verleiden om een té stijve te kopen. Bij pijnlijk voeten en of kramp denk je vaak dat je schoenen te strak of te klein zijn. Meestal is echter het tegenovergestelde waar. De skischoenen zijn dan juist te groot. Kortom er zit zoals gezegd enorm veel verschil in skischoenen, laat je dus professioneel adviseren!
Mijn skischoen-adviseur heeft mij ten eerste een aantal vragen over mijn niveau, ambities en ervaringen gesteld. Vervolgens heeft hij mijn voeten opgemeten en zijn we gaan passen. Tijdens het passen moest ik exact aangeven wat ik voelde. Niet of ze wel of niet lekker zaten, maar waar en wat ik exact voelde. Na 3 à
4 type schoenen bleek er gelukkig een winnaar voor mijn brede voeten te tussen te zitten!
De juiste skischoen kiezen: bootfitting
De winnaar zat echter absoluut nog niet lekker. De winnende skischoen was echter wel zeer geschikt voor
bootfitting. Middels bootfitting kunnen ze je skischoen passend maken aan je voet. Laat dit vooral aan de professional over! Stap 1 is dat ze je buitenschoen verwarmen. Stap 2 is dat ze met tape je voeten op de verschillende pijnpunten intapen. Bij mij was dit zowel links als rechts en dan met name aan de zijkant. Stap 3 is dat je met je ingetapete voet je binnenschoen aantrekt om vervolgens voorzichtig de buitenschoen aan te trekken. Indien nodig kun je op de pijnlijke plekken de schoen nog extra verwarmen. Het idee is natuurlijk dat de buitenschoen uitzet. De laatste stap is koelen. Middels een ice pack wordt je skischoen gekoeld en zou hij beter om je voet moeten passen.
Zelf heb ik deze stappen nu inmiddels 3 keer doorlopen en zit ik denk ik op 75 procent. Ik verwacht dus nog één keer terug te moeten alvorens ik kan spreken over mijn ideale skischoen! Ik geloof zeer zeker dat het niet nodig is om met pijnlijke voeten te skiën. Je hebt even wat geduld en doorzettingsvermogen nodig en je zult uiteraard ook wat geld moeten investeren. De prijs van Bootfitting varieert, en is afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn – in mijn geval zo’n 100 euro. Maar geloof me! Zonder pijn skiën is deze investering driedubbel en dwars waard!
Verder lezen over Wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Ontspanning02.10.2024