Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!
Wintersporten in Noorwegen geeft je de mogelijkheid om skiën te combineren met tal van andere activiteiten in de sneeuw of zelfs een korte stedentrip. In totaal heeft Noorwegen zes skigebieden. Geilo (spreek uit als Jeiloh) was het eerste skidorp, dankzij de goede ligging naast de bekende Bergen Line. De treinreis die van Oslo naar Bergen gaat en andersom. Nog steeds is Geilo één van de grootste skiresorts van Noorwegen. Dat komt onder andere doordat het dorp van Geilo gelegen is tussen twee nationale parken. Het dorp ligt als het ware in een kom tussen twee bergen ingeklemd, waarbij aan beide kanten pistes gevestigd zijn.
Compacte skigebied
Omdat de bergen in Noorwegen niet aan elkaar geplakt zitten zoals bij de Alpen, zijn alle skiresorts van Noorwegen van een compact formaat. Je kunt namelijk niet van het ene naar het andere gebied skiën, zoals dat in Oostenrijk wel vaak mogelijk is. Desondanks beslaat het skigebied van Geilo 34 kilometer en zijn er 39 pistes te vinden. Doordat er zowel groene, blauwe, rode als zwarte pistes zijn, is Geilo uitermate geschikt voor een wintersport waar zowel beginners als ervaren skiërs aanwezig zijn. Dat maakt het resort populair voor gezinnen met zowel grote als kleine kinderen. Op de piste zijn diverse eetgelegenheden, waaronder het nieuwe Streetfood restaurant. In plaats van friet en schnitzels, eet je hier echt hele lekkere wereldgerechten met guacamole en rijst.
Zoals gezegd ligt het dorp Geilo tussen twee bergen in, met aan weerszijde pistes. Er is één skipas voor het gehele gebied en gedurende de dag rijden er shuttlebusjes om je van de ene naar de andere kant te brengen. Helaas is het, vanwege de afstand, niet mogelijk om een gondellift aan te leggen die de bergen direct verbindt. De hoogste piste ligt op 1.178 meter. Dat klinkt voor de ervaren wintersporter misschien laag. Toch zijn er, dankzij het hoogteverschil van 373 meter, voldoende pistes die een leuke uitdaging bieden. Vanwege de geografische ligging in Scandinavië is er een sneeuwgarantie van december tot begin mei.
Ustedalsfjorden
Noorwegen staat bekend om haar grote meren en fjorden. In Geilo is ook een groot meer te vinden: Ustedalsfjorden. In de zomer is dit meer de plek om wat verkoeling te zoeken en er is er een klein strandje aangelegd. Rond het meer staan veel vakantiehuizen van onder andere mensen uit Bergen en Oslo. In de winter wordt er rondom het meer veel gewandeld en ligt er een populaire langlaufroute.
Night & sunrise ski in Geilo
De dagen zijn kort, de nachten zijn lang. Hoe dichter je bij de Noordpool zit, hoe korter die dagen zijn. En zeker begin januari, wanneer ik mijn reis naar Noorwegen maakte. De zon komt in Geilo dan op rond 09.00 uur maar het duurt tot ongeveer 11.00 uur voordat het echt volledig licht is. En dat is maar voor even, want vanaf 15.30 uur zet de eerste schemering al in, waardoor het om 17.30 uur donker is. Reis je in maart dan is dat natuurlijk alweer anders omdat het dan langer licht is.Wanneer je in de avond in het dorp loopt, valt je direct op dat er twee pistes flink verlicht zijn. Dat is niet zonder reden, want Geilo is één van de weinige skiresorts in Europa die de ervaring van nachtskiën aanbiedt. Woensdag-, donderdag- en vrijdagavond blijft de hoofdpiste, die dus verlicht is, open tot 20.00 uur. Dat is misschien officieel nog avond, maar doordat het echt heel donker wordt, voelt het absoluut als nachtskiën. Gedurende het seizoen kunnen de openingsdagen wisselen, check dus altijd even welke dagen de avondpistes geopend zijn.
Ben je geen avondmens, maar wel een vroege vogel? Dan is de sunrise ski op zaterdagochtend een oplossing. De eerste lift in Geilo opent om 07.00 uur en zoals de naam al doet vermoeden heb je vanaf de piste een perfect plekje om de zonsopgang mee te maken.
Tips in Geilo
Daar Geilo vooral populair is onder gezinnen, kent het dorp geen groot nachtleven. Natuurlijk wordt er hier en daar een gezellig biertje gedronken, maar je zult geen bruisende après-ski vinden. Dat heeft er ook mee te maken dat je in Scandinavische landen, en dus ook in Noorwegen, veel belasting betaalt over alcohol. Daardoor kost een wijntje al snel 12 euro. Voordeel is wel dat je van dat ene wijntje echt geniet en je de volgende dag zonder kater de berg op kan. Veel mensen maken in de avond een gezellige wandeling buiten, spelen een spelletje in het hotel of duiken het zwembad in. Wil je een avond eens wat anders? In het Vestlia hotel is een bowlingbaan te vinden.
Een goed en fijn hotel is belangrijk. Absolute aanrader is het Bardøla Høyfjellshotel, dat op loopafstand van het centrum ligt. Vanaf het hotel gaan er in de ochtend shuttlebusjes naar de pistes toe en ook einde middag brengen deze bussen je weer terug naar het hotel. Je kunt ervoor kiezen om op basis van halfpension in dit hotel te verblijven. Iedere ochtend en avond staat er dan een uitgebreid buffet voor je klaar, waar natuurlijk de super verse Noorse zalm, maar ook de kreeft niet mag ontbreken.
Wil je dicht bij het hotel blijven maar toch even iets anders eten dan het buffet? In het hotel is ook restaurant Sofias gevestigd. Hier komen naast hotelgasten ook veel locals naar toe. En dat is niet voor niks, want het restaurant heeft meerdere prijzen gewonnen. Zo staan ze onder andere in de top 10 van beste ‘eatery’ van Noorwegen in de EAT HERE gids. Ook hebben ze de award voor ‘Bread chef of the Year’ gewonnen.
Een dure reis?
Noorwegen is relatief duur voor Nederlanders wanneer je het vergelijkt met andere Europese landen. Echter biedt een wintersport in Noorwegen zoveel meer dan alleen het skiën, dat iedereen het zeker een keer moet hebben beleefd. Wil je weten wat een wintersport in Noorwegen allemaal te bieden heeft? Lees dan ook even deze blog.
Gelukkig zijn de vliegtickets van KLM naar Noorwegen (Oslo of Bergen) goed betaalbaar en krijg je ook nog eens een fijne service aan boord.
Gerelateerde artikelen
Winter08.02.2019
Een indrukwekkend maanlandschap: Finse 1222 in Noorwegen
Winter05.02.2019
Deze 3 dingen maken een wintersport in Noorwegen zo bijzonder!
Winter12.11.2016
Geilo: wintersport in de ongerepte Noorse natuur
Winter08.02.2016
4 must do’s in Fjord-Noorwegen in de winter
Verder lezen over Noorwegen
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Winter02.11.2023
Dit zijn de 5 leukste skigebieden in Noorwegen
Zomer10.03.2023
Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer
Natuur23.11.2022
Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen
Hardangerfjord, Sognefjord en GeirangerfjordWinter14.11.2022
10 redenen waarom je deze winter wilt skiën in Noorwegen
Ontspanning05.04.2022
Nordic Nomads: Noorwegen ontdekken in een 4×4 met daktent
Stedentrips23.03.2022
Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo
Winter02.11.2021
Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa
Verder lezen over Wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Ontspanning02.10.2024