Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Andorra is een verrassend leuke winterbestemming. Het kleine land in de Pyreneeën is sneeuwzeker, zonnig en niet zo bekend bij de massa. Des te meer valt er zelf nog te ontdekken!
Wil je een keer wat anders, dan zijn er wel een paar dingen die je kunnen overhalen om volgende winter naar Andorra op vakantie te gaan. De zon schijnt er 300 dagen per jaar. De invloeden van buurland Spanje zijn met name tot in de keuken doorgedrongen (mmm!). En Nederlanders kom je er nauwelijks tegen. Al overtuigd?
Wintersport in Andorra
Op wintersport in Andorra is sowieso een heel goed idee. Voor beginners is het de perfecte speeltuin om het te leren, en voor gevorderden is het een plek waar je een keer moet zijn geweest. Met drie skigebieden en in totaal ruim 300 kilometer aan skipistes is hier voor iedere skiër of snowboarder veel te halen.
Goed om te weten: met één liftpas kun je in alle skigebieden in Andorra terecht.
- Grandvalira: dit is het grootste skigebied met 210 kilometer pistes
- Vallnord – Pal Arinsal: iets kleiner, maar zeker zo aantrekkelijk, met 63 kilometer aan pistes
- Ordino Arcalís: de kleinste, met ruim 30 kilometer aan pistes
Maar er is meer te doen. Veel meer. Ontdek Andorra in de winter: dit zijn de zes beste tips om te doen!
1. Een dag skiën in Grandvalira
Grandvalira is veruit het grootste skigebied van Andorra met 210 kilometer pistes. In feite bestaat dit skigebied uit verschillende deelgebieden die de afgelopen jaren met elkaar verbonden zijn. Je kunt overal op de kaart naartoe skiën zonder gebruik te hoeven maken van de skibus.
Het hoogste punt in Grandvalira ligt op 2.640 meter.
De reden dat de sneeuwzekerheid hier zo goed is, is tweeledig: door de bijzondere ligging valt er hier ieder seizoen heel veel sneeuw. En mocht het nodig zijn dan is het complete skigebied met sneeuwkanonnen te voorzien van extra poeder.
Tips voor een dag skiën in Grandvalira
In de skigebieden van Andorra vind je over het algemeen veel beginners. Daardoor zijn de blauwe pistes in trek, terwijl de rode en zwarte er verlaten bij liggen. Zelfs in de middag kun je hier soms nog verse sporen trekken in het witte corduroy. Neem dus vooral rood en zwart en je hebt het gevoel dat je dit gebied helemaal voor jou alleen hebt.
Wij hebben vooral de pistes rondom El Tarter verkend, op de pistekaart het rechter gedeelte. Het is het hoogst gelegen deel van Grandvalira. De pistes zijn met name blauw en rood. Bijna alle pistes liggen net onder de boomgrens en dat ziet er – zeker met een laagje verse sneeuw – altijd super mooi uit.
Om te lunchen moet je tussen de middag bij Restaurant L’Arrosseria Pi de Migdia Grandvalira zijn. Dit restaurant ligt op de centrale plek van El Tarter in Grandvalira waar ook het kinderland en de skischool te vinden zijn. De naam zegt het eigenlijk ook al, het is een zogenaamde Arrosseria, een restaurant gespecialiseerd in rijstgerechten. Lunchen doe je hier met paella-achtige pannen op tafel met gevogelte of vis. Uiteraard met brood vooraf, toetjes na, op je gemak nog een kopje thee drinken. Zorg dus dat je op tijd op de piste staat, een lange ochtend meters maakt en uitgebreid de tijd neemt voor de lunch. Die is té goed en leuk om haast te hebben.
- Neem de lift naar de top van Tosa de la LLosada en daal af via de piste Esquirol, helemaal naar het dal. Het is een van de langste pistes in Grandvalira en zeker ook de mooiste!
- Blijf op Tosa de la LLosada zeker even hangen en kijk uit over een waanzinnig mooi berggebied.
- Sta vroeg op: Grandvalira is hét skigebied van Andorra en dus is het ’s morgens druk bij de liften in het dal.
2. Een dag skiën in Vallnord – Pal Arinsal
Het skigebied Vallnord – Pal Arinsal is een heel stuk kleiner dan Grandvalira, maar het is zeker zo leuk om een dag naartoe te gaan. En omdat alle skigebieden in Andorra zo dicht bij elkaar liggen, zou ik ze allemaal willen zien als ik jou was. Vallnord is ‘slechts’ 63 kilometer en daardoor minder populair, maar dat betekent ook: minder druk. Er liggen een aantal waanzinnig mooie afdalingen te wachten.
Vallnord is de combinatie van Pal en Arinsal. Op dit moment neem je tussen deze twee gebieden nog een gondel van de ene naar de andere kant, maar vanaf skiseizoen ’23-’24 kun je vanaf Arinsal ook de piste terug naar Pal nemen. Daar wordt komende zomer flink aan gewerkt.
Het valt meteen op hoe super rustig het is om in Vallnord te skiën. Ook hier gaan de liften niet bijster snel, maar omdat je nergens wachtrijen hebt, kun je veel doen op een dag.
De pistes in Arinsal zijn super breed en de perfecte speeltuin voor lange carvebochten.
- Neem sowieso de lift naar de top Pic del Cubil, op 2.358 meter. Daar heb je het mooiste uitzicht van het hele skigebied. Je kunt Spanje hier bijna aanraken, als je over de rand zou gaan hangen.
- Super mooi is de dalafdaling vanaf de top in Arinsal naar Cota, een piste van ruim zeven kilometer en ruim 1.000 hoogtemeters. Die wil je meteen daarna nóg een keer doen.
- Plof voor de lunch neer bij Rústic in Pal en neem in ieder geval de patatas bravas.
3. Wellness in Caldea
Zodra de ski’s in de lockers staan en de skischoenen zijn ingewisseld voor iets comfortabelers, is het natuurlijk tijd voor de après-ski. En die ziet er in Andorra toch wel iets anders uit dan je misschien gewend bent van de Alpen. Om de spieren op te warmen na een koude dag in de bergen is dit een goede tip.
In hoofdstad Andorra la Vella ligt Caldea, zeg maar gerust een buitengewone plek. Het is het grootste kuuroord van Zuid-Europa. Het gebouw kun je niet missen: het is de futuristische piramide van glas. Ze noemen het zelf een spa, maar Caldea is eerder een combinatie van een saunacomplex en een waterpretpark (maar dan zonder glijbanen). Het is te massaal om hier tot rust te komen.
Groot is het zeker. Er zijn zelfs twee delen: Thermoludic en Inúu, met als verschil dat Inúu alleen voor volwassenen is. Er zijn verschillende buitenbaden en je kunt er zelfs dompelen in een bad citroenen of sinaasappels.
4. Overnachten in La Borda de Conangle Mountain Lodge
Naturland ligt in het zuiden van Andorra, tegen de Spaanse grens aan. Heb je een paar dagen in de skigebieden doorgebracht, dan zou ik daarna twee dagen in Naturland plannen.
Naturland in Andorra kun je het beste omschrijven als een outdoor park. Een plek in de bergen waar je allerlei toffe outdoor activiteiten kunt doen.
En sinds kort kun je er ook overnachten. La Borda de Conangle is een gloednieuwe Mountain Lodge met een handjevol tweepersoonskamers. La Borda de Conangle ligt op 2.000 meter hoogte en je hebt er prachtig uitzicht over de Pyreneeën.
De kamers zijn knus en van alle gemakken voorzien. Het leuke vooral is dat het voelt alsof je thuiskomt. Schoenen uit, met een boek bij het haardvuur zitten, glas wijn erbij. Voor het diner hoef je ook de deur niet meer uit want er is beneden een restaurant (met een hele goede kaart!). Wakker worden in de bergen is altijd fijn, zeker op een mooie plek als deze.
5. Leer of ga langlaufen in Naturland
Langlaufen heeft een geitenwollensokkenimago en het is de hoogste tijd dat daar iets aan gedaan wordt. Ja, het gaat veel langzamer dan skiën of snowboarden en nee, dat is niet saai. Verre van zelfs, het is mijn nieuwe winterhobby.
Eén van de allerleukste dingen aan langlaufen vind ik dat je door ongerepte natuur trekt, waar bijna niemand komt. Waar je in skigebieden vaak omringd bent door een hoop andere mensen, trek je op langlaufski’s door verlaten gebieden en ben je één met de natuur. Fluitende vogels, eekhoorns die wegspringen: dingen die je in een skigebied nooit zult opmerken.
In Naturland kun je leren langlaufen, mocht je deze sport nog niet onder de knie hebben. Het is een zeer toegankelijke sport: binnen een uur leer je remmen, snelheid maken en opstaan als je valt. Veel meer hoef je niet te leren, je moet het vooral gaan doen.
Vanuit de Lodge kun je aan verschillende langlaufroutes beginnen, van kort en eenvoudig tot lang en uitdagend, met een gids of gewoon lekker zelf. Dat laatste zou ik doen. Na één zo’n ochtend op dunne latten ben je ook om, dat weet ik zeker.
6. Maak een tocht met een moonbike
Sneeuwscooteren is een van de allertofste dingen om te doen in de sneeuw. Maar dat heeft ook nadelen: ze maken onwijs veel herrie en verbruiken fossiele brandstof. Niet bepaald goed voor het milieu en voor de dieren in de bergen.
Een moonbike is het perfecte alternatief: een elektrische sneeuwscooter met een ski voorop en een rupsband achterop waarmee je ook een tocht door de sneeuw kunt maken.
Helemaal geruisloos is dat niet: ook die rupsband, die een spoor door de sneeuw trekt, maakt geluid, maar een heel stuk minder dan een klassieke sneeuwscooter. Het is vooral heel leuk om te doen. Je hebt vrij snel door hoe je een moonbike bestuurt, beetje meehangen in de bochten, de snelheid bepaal je zelf.
Vanuit Naturland kun je met moonbikes op pad. Gidsen nemen je mee over een uitgezette route in de omgeving van de Lodge.
Doe ook zo’n tocht, en dan bij voorkeur bij zonsondergang, dan is dit ongeveer wat je te wachten staat…
Hoe klein Andorra ook is – ongeveer net zo groot als Texel -, toch is het een land waar veel te ontdekken valt. Dat komt omdat zo ongeveer dit hele land uit bergen bestaat. Hier ben je in de winter de hele dag buiten. Om te skiën, langlaufen, moonbiken of gewoon om lekker te wandelen.
Hoe kom je er?
Je zou kunnen rijden: vanaf Utrecht is het ruim 1.300 kilometer. Veel sneller en makkelijker is vliegen. Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar Toulouse in Zuid-Frankrijk. Vanuit Toulouse is het nog zo’n drie uur met de taxi naar Andorra.
Goed om te weten: er zijn momenteel drie vluchten per dag tussen Amsterdam en Toulouse.
Je zou Andorra en Toulouse dus ook perfect kunnen combineren. Een paar dagen op citytrip in Toulouse en daarna (of beter nog, daarvoor) een wintervakantie in Andorra. Ik zou het doen!
Meer info:
Op vakantie naar Andorra
Wil jij op wintersport in dit bijzondere, kleine land? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis- Vlieg met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Toulouse.
- Wij verbleven in Hotel Starc in Andorra la Vella, de hoofdstad. En daarna in de prachtige Borda Conangle Mountain Lodge in Naturland. Dat is echt een aanrader!
Verder lezen over Wintersport
Winter19.12.2024
Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld
stijgingspercentage van 160 procentWinter12.12.2024
Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper
Winter05.12.2024
Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport
Winter04.12.2024
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024