Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Vanuit het vliegtuigraam staar ik over een spierwit, bergachtig landschap. We landen in Akureyri, de grootste stad van Noord-IJsland. Het is begin maart en ijskoud. En toch krijg ik het warm bij het idee wat we hier allemaal gaan doen: walvissen spotten, sneeuwscooteren, vulkanen beklimmen en misschien wel het noorderlicht zien. Noord-IJsland is een droomplek voor avonturiers en winterliefhebbers.
De ruige natuur van IJsland voelt onaangetast. Lavavelden bedekt onder een dikke laag sneeuw, geothermische warmwaterbronnen en actieve vulkanen. Elke dag in IJsland is een avontuur. En ‘s avonds? Dan is het wachten op een glimp van de magische noorderlicht.
- Wij maakten deze reis met Voigt Travel
- Bekijk hier alle winterreizen naar IJsland – inclusief rechtstreekse vluchten!
Op reis naar Noord-IJsland in de winter
Wat Noord-IJsland zo bijzonder maakt, is de rust en ruimte die je hier vindt. Het zuidwesten van IJsland is populairder dan ooit. In het noorden ervaar je een meer authentieke ervaring, het is er minder druk. Het landschap is adembenemend, puur en mooi. Een echte bucketlist-bestemming, ontdek ook de IJslands schoonheid in de winter.
Wij maakten deze reis begin maart: lees in dit artikel wat je kunt verwachten qua temperatuur en wat je mee moet nemen aan kleding.
Alle topactiviteiten en bezienswaardigheden om te doen en zien in Noord-IJsland heb ik voor je verzameld. Dit zijn de mooiste watervallen, wandelingen en tours.
1. Walvissen spotten vanuit Akureyri
In drie uur vlieg je met een directe vlucht vanuit Nederland naar Akureyri. Het is de tweede grootste stad van IJsland en een belangrijke plek in het land omdat hier ook een vliegveld is. Akureyri ligt aan het prachtige Eyjafjörður, de langste fjord van het land. En dat is meteen ook een van de allerbeste plekken om walvissen te spotten.
Om wat tijd te doden voor de boot vertrekt, rijden we richting het plaatsje Grenivík. Daar ligt het openluchtmuseum Laufás, waar je een oude, middeleeuwse turfboerderij kunt bewonderen. Voor ons is het vooral fijn om te wennen aan de wegen en de kou. De route langs de fjord is schitterend: wilde paarden lopen langs de weg en de zon zorgt voor een paarse gloed. De schoonheid spat er vanaf.
We gaan aan boord van de Hólmasól van Elding Whale Watching in de haven van Akureyri. De tocht duurt twee uur en hoewel er nooit garanties zijn, is de kans op het spotten van walvissen hier wel heel groot. De tocht door de fjord is schitterend, in de winter ziet het hier sprookjesachtig uit. En ja, we zien zeker walvissen. Alleen zijn ze behoorlijk ver weg en komen de staarten maar net boven het water uit.
2. Wandel naar Godafoss, de waterval van de goden
IJsland staat bekend om spectaculaire watervallen, en de eerste die wij zien is Godafoss. Deze waterval ligt direct aan de IJslandse ringroad – Hringvegur, de enige weg die het hele land rond gaat. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een paar minuten naar het beste uitzichtpunt. Omdat deze waterval zo goed bereikbaar is, óók in de winter, ben je hier nooit alleen. Maar met een laag sneeuw en ijs, hangende ijspegels en het haast dramatisch ogende stromende water, is het een magisch mooie plek.
Over een breedte van 30 meter stort het ijskoude water van Godafoss meer dan 12 meter naar beneden. Je kunt nauwelijks boven het lawaai van het water uitkomen, maar dat hoeft ook niet want van dit uitzicht word je vanzelf stil. In de zomer kun je rondom het water wandelen, in de winter zijn niet alle paden open. Trek sowieso goede schoenen aan om in de sneeuw te wandelen, want het pad er naartoe kan ijzig glad zijn.
3. Mývatn meer bij zonsondergang
Door niet goed op te letten tijdens het rijden, kom je soms op verrassende plekken. En in IJsland ben je nogal snel afgeleid, want wat zie je hier veel bijzondere landschappen voorbij trekken, waardoor je nogal eens een afslag mist. Zo nemen wij per ongeluk niet de 1 maar de 848 naar ons hotel in Mývatn en dat pakt heel goed uit. Aan de zuidkant van dit grote meer zien we de zon achter de ijsschotsen ondergaan en het levert spectaculaire beelden op.
Meteen wordt duidelijk dat we hier in actief vulkanisch gebied zijn, want uit de grond pruttelt en stoomt er van alles omhoog. Het landschap is nergens vlak, je kijkt je ogen uit op al die vulkanen om je heen.
▸ Hoteltip: wij overnachten in Mývatn – Berjaya Iceland Hotels. Een super fijn hotel op een goede plek omdat alle mooie plekken in Noord-IJsland hier dichtbij zijn. Het hotel heeft een hottub, noorderlicht-service – ze bellen je je bed uit als er iets te zien is – fijne kamers en een goed restaurant. Een hele goede keuze dus!
4. Een sneeuwschoenwandeling naar waterval Dettifoss
Het absolute hoogtepunt in Noord-IJsland is de waterval Dettifoss. Maar niet alleen van het noorden: het is een van de krachtigste en indrukwekkendste watervallen in heel IJsland. En het leuke is: in de winter kun je er niet zomaar komen. Daarom is het er ook niet druk en dat is wel zo prettig. Een schitterende plek als deze wil je voor jezelf hebben.
Normaal gesproken kun je hier zelf met de auto naartoe rijden. Dan neem je de 862, een verharde weg, maar die wordt in de wintermaanden afgesloten vanwege sneeuwval. De enige manier om er te komen is met een Super Jeep en daarvoor moet je een tour boeken. In een klein gezelschap rijd je naar de parkeerplaats om vervolgens op sneeuwschoenen verder te gaan. Om Dettifoss in de winter te bewonderen moet je moeite doen, en daarom is het zo leuk.
Dettifoss is zeer indrukwekkend. Zelfs met ijzige kou krijg je spontaan kippenvel. 44 meter hoog, ruim 100 meter breed: al van een afstandje hoor het het water donderen. Iedere seconde stort hier een enorme hoeveelheid water naar beneden.
Op loopafstand liggen er nóg twee watervallen die je tijdens de tour kunt zien: Selfoss en Hafragilsfoss. Het is allemaal dezelfde watermassa die omlaag stroomt, maar het levert toch indrukwekkende en gevarieerde uitzichten op. Selfoss vind ik misschien zelfs nog iets fotogenieker dan Dettifoss.
Leuk om te weten: volgens onze gids is Dettifoss is in de zomer en lente niet zo mooi. Het is een vulkaanrivier met lava-afval in het water en dat maakt het troebel. De winter is dus het beste seizoen om deze waterval te zien!
5. Dompelen in Mývatn Nature Baths
Noord-IJsland in de winter is ijskoud. Dan is het wel zo lekker om even op te warmen en dat kan hier op een unieke plek. Mývatn Nature Baths is de ‘Blue Lagoon’ van het noorden.
Jaren geleden was ik er ook al eens en er is wel veel veranderd. Toen was het een plek die alleen locals wisten te vinden, nu is het geen onontdekte plek meer. Er is tegenwoordig zelfs een poolbar in het water te vinden. Mývatn Nature Baths is heel populair, alleen nog steeds wel wat kleinschaliger en rustiger dan de Blue Lagoon.
Dat neemt niet weg dat het super fijn is om even te dompelen in deze natuurlijke warmwaterbaden. Zeker na koude dagen in sneeuw en ijs is dit een heerlijke vorm van wellness. Het ligt op een heuvel en vanuit het warme water kijk je uit over het bijzondere landschap met de vulkanen en lavavelden.
Het water in de Mývatn Nature Baths komt uit ondergrondse geothermische bronnen, met een temperatuur tussen de 36°C en 40°C. Het water is rijk aan mineralen (silica en zwavel) dat ook nog eens heel goed is voor je huid. Het bijzondere is dat het water ‘zacht’ aanvoelt. Kleine tip: adem niet te veel door je neus, de zwaveldampen ruiken niet bepaald lekker. En in de ijzige kou is de grootste uitdaging je badjas uitdoen en het water in springen. Maar als je er eenmaal in ligt is het super ontspannend.
6. Beklim de krater van vulkaan Hverfjall bij zonsopkomst
Mijn favoriete activiteit in IJsland in de winter is de beklimming van vulkaan Hverfjall bij zonsopkomst. Hverfjall is een indrukwekkende vulkanische krater in de buurt van het meer Mývatn. Het is een van de grootste kraters van het land, met een diameter van ongeveer 1 kilometer en een hoogte van 446 meter. De uitbarsting vond ongeveer 2500 jaar geleden plaats en veroorzaakte een enorm natuurgeweld.
Met crampons (stijgijzers) onder je schoenen kun je Hverfjall beklimmen. Daarvoor moet je wel vroeg op, maar er wacht een spectaculaire zonsopkomst op je.
In een kwartier ben je bovenaan de krater en is het wachten tot de zon zich achter de rand van de vulkaan laat zien.
7. Tijd voor actie: sneeuwscooteren
Wandelen in de sneeuw is leuk, maar op hoge snelheid over bevroren meren scheuren is nóg leuker. Een van de populairste attracties om te doen in Noord-IJsland is sneeuwscooteren.
Met een heel dik, warm pak en een goede helm op ga je op pad. Sneeuwscooteren heeft weinig uitleg nodig: een beetje meehangen in de bocht en op rechte stukken vooral de gashendel vol opentrekken. Het is heel tof om te doen.
Wij gaan op pad aan de noordkant van het meer van Mývatn. Het is een tocht van een uur, dwars door een ongerept landschap. Er zitten hier en daar wat heuveltjes in en we stoppen voor wat uitleg over de omgeving, maar verder is het vooral gas geven en genieten!
8. De beste plekken om het noorderlicht in Noord-IJsland te spotten
Natúúrlijk reis je naar Noord-IJsland in de winter om het noorderlicht te spotten. Maar dat is en blijft een kwestie van geluk hebben. Ben je hier meerdere dagen in de winter, dan nemen je kansen al toe.
Toch is het ook leuk om een noorderlichttour te doen. Dan ga je ’s avonds op pad met een gids die de juiste plekken weet te vinden. Deze gidsen worden iedere dag getipt door ‘spotters’, locals die doorgeven waar je op dat moment moet zijn.
Zo komen wij uit bij de lavavelden van Dimmuborgir. Het noorderlicht laat zich inderdaad zien, maar is stukken minder fel dan de dag ervoor. Toen werden we al door ons hotel uit bed gebeld omdat de mooiste lichtshow op aarde al bezig was.
Wil je je kansen vergroten om het noorderlicht te zien, dan kun je een paar dingen doen:
- Download de app ‘My Aurora Forecast’ die je goed inzicht geeft.
- Boek een hotel met ‘aurora service’ die je uit bed belt als er iets te zien is (Mývatn – Berjaya Iceland Hotels doet dat sowieso).
- Boek een noorderlichttour. Als de kans nul is, wordt de tour verzet naar een andere dag.
9. Het buitenaardse landschap van Hverir
Hverir is een plek die met niets anders te vergelijken is. Dit geothermische gebied borrelt en pruttelt, het stinkt en oogt vies en toch moet je er naartoe. Wel bij voorkeur met waterdichte schoenen – of laarzen die vies mogen worden.
Het buitenaards ogende landschap van Hverir is vrij toegankelijk, het ligt aan de ringroad en je hoeft alleen maar af te slaan naar de parkeerplaats om er te komen. In een geothermisch gebied komt de warmte uit de aarde, uit diepere lagen van de aardkorst. Dat resulteert hier in borrelende modderpoelen en sissende stoombronnen. En een mineraalrijke bodem in de kleuren rood, blauw, wit en bruin. En dat is fascinerend om naar te kijken.
10. Wandel door de lavavelden van Dimmuborgir
Dimmuborgir is een natuurreservaat op de plek waar 2.500 jaar geleden een vulkaanuitbarsting plaatsvond. Je wandelt er door unieke rotsformaties van versteend lava. De naam Dimmuborgir betekent letterlijk ‘donkere burchten’ en dat is passend: het is een haast mystieke landschap met grotten en paden. Hoge pilaren van lava, bogen en ongewone structuren geven je een buitenaards gevoel, zoals je dat wel vaker in Noord-IJsland ervaart.
Er lopen verschillende wandelroutes door het terrein en die zijn in de winter mooi om te doen – wel met de juiste schoenen want de besneeuwde paden zijn glad.
▸ Tip: vlakbij Dimmuborgir liggen twee bijzondere grotten: Stóragjá en Grótagjá. Het zijn kleine, verborgen lavagrotten met een geothermische warmwaterbron. Bijna niemand weet ze te vinden in de winter, dus extra leuk om daar ook even te kijken. Je kunt er via een wandelpad naartoe. Locaties kun je vinden in Google Maps.
Het is haast niet te bevatten dat je dit allemaal op drie uur vliegen van Nederland kunt zien en ervaren. IJsland is sowieso een bestemming die op je bucketlist hoort en zeker in de winter!
Bekijk hier alle winterreizen naar IJsland met Voigt Travel – inclusief rechtstreekse vluchten!
Verder lezen over Avontuurlijke reizen
Zomer13.04.2024
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut
Natuur05.02.2024
Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde
Winter23.01.2024
Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters
Natuur30.12.2023
Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira
Algemeen16.11.2023
Ontdek het magnifieke zuiden van Oman: Mirbat en Salalah
Natuur08.09.2022
22000 kilometer van Kaapstad naar Madagan: dit is de langste wandelroute ter wereld
Natuur06.03.2022
Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur
Natuur27.02.2022
The Canoe Trip: zeven dagen op avontuur door Zweden in een kano
Verder lezen over IJsland
Natuur15.10.2024
De mooiste plekken in het noorden van IJsland
Winter22.03.2024
Naar IJsland in maart: dit moet je weten
Natuur11.03.2024
Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland
Natuur08.01.2024
Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland
Natuur20.12.2023
De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Natuur21.09.2023
De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben
Natuur01.12.2022
Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!
+ de 5 hoogtepuntenVerder lezen over Outdoor Reizen
Zomer24.10.2024
De beste outdoor tips voor Kefalonia: het sportiefste eiland van Griekenland
Algemeen10.09.2024
Herfst in de bergen: ontdek de magie van het Paznauntal in Oostenrijk
Nazomeren tijdens de Golden SummitsAlgemeen11.07.2024
De 6 mooiste bestemmingen voor single outdoor reizen
Natuur27.12.2023
De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië
Natuur03.11.2023
Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië
Natuur26.10.2023
De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg
Natuur12.04.2023
Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken
Zomer31.03.2023