Winter

De zes beste tips voor échte koukleumen op wintersport

Avatar foto
Tom Schreurs

Iedere wintersporter kent dat vervelende gevoel: kou. De een kan er wat beter tegen dan de ander, maar we ontkomen er geen van allen aan. Wintersport en kou zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, als een haat-liefde verhouding. Niets is vervelender dan de mooiste activiteit van het jaar te laten verpesten door de kou. Iedereen heeft zo zijn eigen methodes om zich te wapenen tegen dit fenomeen. Ikzelf vind kou heerlijk, zolang er ook maar zo nu en dan een zonnetje aan de hemel staat. Het zit zeker niet tussen je oren, maar op kou kun je je kleden is mijn mening. Daarom geef ik je graag de beste tips voor échte koukleumen op wintersport. Zo heb je het nooit meer koud!

1. Draag kleding in laagjes

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Zolang ik al op wintersport ga ben ik een groot fan van laagjes over elkaar dragen. Het is eigenlijk de enige echte manier om het niet koud te krijgen. Je hebt een verwarmende basislaag nodig, een isolerende tussenlaag en een beschermende buitenlaag. En soms kun je daar nog best een extra laagje tussen doen, als het om barre weersomstandigheden gaat. Laagjes zijn ideaal bij temperatuurwisselingen, want je kunt er eentje uitdoen of aandoen als de omstandigheden daarom vragen. Het is dus ook altijd slim om een rugzak mee te nemen, dan kan er een laagje in je rugzak verdwijnen als de zon doorkomt.

Tip: Odlo heeft vorig jaar een hele toffe ‘gadget’ ontwikkeld: de I-Thermic. Het is een thermoshirt – dus een basislaag – met een thermische sensor en verwarmde kabels. Hiermee is het onmogelijk om het nog koud te hebben. Hier lees je alles over de I-Thermic van Odlo.

2. Warme handen = een warm gevoel

Investeer in goede handschoenen. En met goed bedoel ik duur. Hoe duurder de handschoen hoe beter die zal zijn namelijk. Het klinkt misschien gek, maar als je handen koud zijn, kun je het op je hele lichaam koud hebben. Warme handen geven een warm gevoel. Handschoenen voor de wintersport van merken als Hestra, The North Face en Black Diamond zijn de investering meer dan waard. Zeker als je ieder jaar (of meerdere keren per jaar) op wintersport gaat.

Je kunt kiezen tussen wanten en handschoenen met vingers en dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. De echte koukleumen op wintersport kiezen ook hier voor laagjes. Een dunne handschoen van wol (ga voor merinowol) en een waterdichte handschoen er overheen.

3. Warme voeten = een nog fijner, warm gevoel

Wat geldt voor handen, geldt zeker ook voor voeten. Koude voeten zijn de hel voor iedere wintersporter. Zitten je schoenen te strak, moet je andere sokken dragen? Niets is vervelender dan met koude voeten de pistes af moeten glijden. De oplossing is vrij eenvoudig: laat je goed informeren over het juiste schoeisel. Daar heb je namelijk heel erg lang plezier van.

Vaak zijn de skischoenen namelijk het probleem van koude voeten, en niet de sokken. Wanneer schoenen te groot of te klein zijn zitten ze niet goed en zul je koude tenen krijgen. Met skischoenen op maat is dat probleem al voor het grootste deel opgelost. In het ideale geval heb je dus je eigen ski- of snowboardschoenen. En ook op maat gemaakte zooltjes in die schoenen kunnen ervoor zorgen dat je minder snel koude voeten hebt. Het is namelijk een kwestie van zoeken naar de ultieme pasvorm.

Tip: zet je skischoenen ’s avonds altijd in een warm rek om te drogen. Wanneer je schoenen niet helemaal droog zijn zul je ijskoude voeten krijgen en dat is nu net wat je niet wil.

4. Eet voldoende tussendoor

Heb je het snel koud op de piste, zorg dat dat je voldoende blijft eten tijdens een skidag. Je lichaam is een motortje dat je aan de gang moet houden met voldoende voeding tussendoor. Zo blijft je interne kacheltje aan. Een rugzak met wat eten is dus slim om mee te nemen. In de lift kun je zo even snel wat snacken zonder dat je steeds een berghut in moert (en dat dus van je kostbare uren op de piste af gaat).

Dat geldt natuurlijk ook voor drinken: zorg dat je goed blijft hydrateren. Een lekkere schnaps, Jägermeister of Schrobbelèr op hoogte kan je ook een warme gloed geven. Je bloedvaten gaan verder open staan van alcohol, waardoor het warme bloed makkelijker naar je huid gestuwd wordt. Let natuurlijk wel op met alcohol. Bewaar je echte dorst voor de après-ski 🙂

Tip: handig om je voorraad Schnaps mee te nemen is deze fantastische uitvinding: de après-ski stok.

5. Wapen je met een Buff

Iedere wintersport kent Buff. Zo’n product waarvan de merknaam ook een soortnaam is geworden. Buff maakt speciale doekjes die je eigenlijk altijd in je jaszak moet hebben hebben zitten als je richting de sneeuw gaat. Een Buff – of een variant van een ander merk – kun je op meerdere manieren dragen en is het ultieme middel om je te wapenen tegen kou. Je kunt het als sjaal of nekwarmer gebruiken, maar er zijn nog tal van andere manieren hoe je de Buff kunt dragen. Zelfs als een soort bivakmuts. Ze zijn er in allerlei kleurtjes, maar het materiaal is vaak gelijk: dun en toch super warm. Je koopt al een Buff voor 18 euro. Voor de échte koukleumen en barre winterse omstandigheden kun je ook altijd een speciale helmmuts aanschaffen die je onder je skihelm draagt. Die zijn vaak nog net iets warmer dan een Buff, maar de vraag is hoe goed je helm dan nog zit.

Tip: een Buff is ook handig als mondkapje tijdens een corona-proof skivakantie.

6. Goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je goed voor, dat is eigenlijk met alles zo. Check ‘s ochtends aan het ontbijt de weervoorspelling voor de dag. Pas hierop je kledingkeuze aan en vergeet ook niet te kijken hoe hard het waait boven aan de top. Die snijdende wind kan de gevoelstemperaturen namelijk flink laten kelderen. Alsnog kan het weer in de bergen flink omslaan, dus die eerste tip (laagjes, laagjes) zeker niet vergeten.

Deel dit artikel

Avatar foto
Tom Schreurs
Tom is een echte levensgenieter! Gek op skiën, après-skiën, actieve outdoor-trips, uitdagende fietsroutes, trailrunnen én zonovergoten vakantieoorden.