Ga je binnenkort op wintersport en weet je nog niet wat je allemaal moet inpakken? Of twijfel je of je alles compleet hebt voor je wintersportvakantie? Dan gaat deze ultieme paklijst je helpen. Dit zijn dé dingen die je niet mag vergeten.
Voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, is dit een handige wintersport paklijst. Voorkom chaos tijdens het inpakken en ga zorgvuldig aan de slag. Lees deze paklijst door voordat je je koffer of tas gaat inpakken, en controleer als alles ingepakt is nog een keer of je alles hebt. Zo kun je uitgerust op wintersportvakantie gaan!
Een buff is een multifunctionele dunne doek die je op verschillende manieren kunt gebruiken: bijvoorbeeld als muts, sjaal, oorwarmer, hoofdband of nekwarmer. Je kunt dit doekje namelijk zo gebruiken als jij het het liefste hebt. De stof zal je verwarmen, maar zal vocht ook direct afvoeren. Echte wintersporters weten dat een buff absoluut niet op een wintersport paklijst mag ontbreken: dit item is essentieel tijdens een skivakantie. Buff is overigens niet alleen de soortnaam van dit soort doekjes, maar ook de merknaam van het officiële product.
▸ Een Buff kun je onder andere hier kopen.
De originele buff is naadloos en gemaakt van antibacterieel materiaal dat niet stinkt. Op koude dagen is een buff echt onmisbaar als sjaal en voor je mond, zodat je minder last hebt van een snijdende wind. Je wangen en kin hebben het tijdens een wintersportvakantie zwaar te verduren, maar met een zachte buff om je nek is dat een stuk minder. Mocht je er eenmaal eentje hebben, dan zul je na een week in de sneeuw precies weten waarom dit zo’n essentieel onderdeel van je wintersportuitrusting is!
Skisokken zijn een essentieel onderdeel van je wintersportuitrusting en staan dus zeker ook op de paklijst. Het is de verbinding tussen jouw voet en de skischoen (of snowboardschoen) en die bepaalt hoe goed jij kunt bewegen. Skisokken zijn er in verschillende diktes en welke dikte voor het beste is, is iets persoonlijks. Het hangt af van of je snel koude voeten hebt en hoe actief je skiet – en natuurlijk van hoe koud het is tijdens jouw skivakantie.
▸ Kwalitatief goede skisokken vind je hier
Waar je in ieder geval goed op moet letten is de pasvorm van de sok, want deze moet bij voorkeur volledig naadloos om jouw voet, enkel en kuit zitten. Dubbelgevouwen randjes gaan problemen geven en moet je dus zien te voorkomen. Wanneer een sok te groot is, of het elastiek heeft bijna geen rek meer, dan gaat de sok ook afzakken tijdens het skiën of snowboarden en dat wil je niet hebben. Is na een tijdje de rek uit jouw sokken, dan is het tijd voor een nieuw setje.
Ben je een echte koukleum en ben je bang om het snel koud te krijgen tijdens de wintersport, dan is het vooral van belang om te investeren in goede onderkleding. Voor een paar euro kun je thermokleding kopen bij bekende winkelketens, maar je doet er slim aan om even verder te kijken dan dat. Het is niet zo dat duurder altijd beter is, maar in geval van onderkleding gaat die vlieger wel op.
Wat betreft thermisch ondergoed is het van belang dat je niet kiest voor katoen. Want onderkleding met katoen is niet in staat je warm te houden en wanneer je gaat zweten is katoen ook niet in staat jouw warmte weer af te voeren. Ga bijvoorbeeld voor het materiaal merinowol. Dat heeft als voordeel dat het lekker warm is, niet kriebelt en je kunt het meerdere keren gebruiken zonder dat het gaat stinken (is echt zo!). Leen onderkleding ook niet van iemand anders, tenzij je dezelfde maat hebt. Thermokleding moet namelijk precies passend zijn; niet te groot maar zeker ook niet te klein. Met de juiste, warme onderkleding en daarover een skipully, bijvoorbeeld een dunne fleecetrui, en natuurlijk een goede en waterdichte ski-jas zul je het niet snel koud krijgen.
▸ Kleding in laagjes dragen is het geheim als je het niet koud wilt krijgen. Hier lees je hoe dat precies werkt.
Als het gaat om de wintersportkleding zelf, dus de ski-jas en de broek, dan zijn er heel veel mogelijkheden. Wintersport is een dure hobby en ook op gebied van kleding kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Het hangt af van welk niveau wintersporter je bent wat voor jou de juiste kleding is. Als je namelijk maar één keer per jaar gaat skiën en bij extreme omstandigheden lekker in het dorp blijft, dan heb je ook niet de meest technische wintersportkleding nodig.