Tom is een echte levensgenieter! Gek op skiën, après-skiën, actieve outdoor-trips, uitdagende fietsroutes, trailrunnen én zonovergoten vakantieoorden.
In het Berner Oberland in Zwitserland, ingesloten door mooie uitzichten op hoge bergtoppen, ligt het dorp Adelboden. Een verrassend mooie wintersportbestemming waar menig wintersporter warm van wordt.
Adelboden is een authentiek skidorp, waarvan de geschiedenis heel ver terug gaat. Al meer dan 100 jaar geleden werd hier geskied: sterker nog, toen werden er zelfs al skiwedstrijden gehouden. Het skigebied van Adelboden is verbonden met Lenk, samen goed voor ruim 185 kilometer aan skipistes.
Adelboden-Lenk is een super modern skigebied met opvallend veel snelle liften. En dat betekent dat je hier overdag lekker gas kunt geven en veel meters kunt maken. Al wil je tegelijkertijd ook meerdere keren per afdaling stoppen om een foto te maken, omdat het uitzicht zó ontzettend mooi is. Ik geef je graag de beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden-Lenk!
De voordelen van wintersport in Zwitserland
Ingesloten tussen de wintersportgrootmachten Frankrijk, Italië en Oostenrijk wordt Zwitserland door wintersportliefhebbers soms onterecht overgeslagen als bestemming. Wat zijn nou echt de verschillen met de andere landen en zijn die verschillen juist wel of niet voordelig?
- Je betaalt er niet met de euro, maar met de Zwitserse Frank en deze zijn in waarde vrijwel gelijk aan elkaar. Zwitserland staat bij ons Nederlanders ook wel bekend als ‘prijzig’ maar zeg nou zelf: een skipas voor een bedrag van CHF 40 doet toch niet onder voor andere skigebieden?
- De lat van zo ongeveer alles ligt hier hoog. Overal waar je komt zie je de trots van de lokale bevolking. Het is er uitermate schoon, netjes en alles is tot in de puntjes verzorgd. Zowel op de pistes, het openbaar vervoer, hotels als restaurants: overal zie je dat Zwitsers gastvrijheid en gastheerschap tot een vak verheven hebben. Je voelt je meer dan welkom.
- Zwitserland is geen onderdeel van de EU, maar je mag je wel vrij bewegen over de grenzen als Europees burger. Af en toe wordt je nog gecontroleerd door de douane, wel een veilig gevoel.
- Zwitserland heeft een fantastisch openbaar vervoersnetwerk, waardoor je in één rechte streep rechtstreeks van Nederland naar vele wintersport gebieden in geheel Zwitserland kunt afreizen. En de uitzichten vanuit je treinstel zijn een stuk fraaier dan menig treinrit in Nederland. De auto kun je dus lekker thuis laten als je hier op wintersport gaat.
Eén van de grote voordelen van wintersport in Zwitserland is dus dat het niveau vele malen hoger ligt dan in welk ander wintersportland dan ook. En nee, zeker niet alleen financieel. Hier komt het beste van Zwitserland in alles samen. Je krijgt waar voor je geld en het is iedere Zwitserse Frank meer dan waard. Waanzinnig mooie natuur, uitstekende service, ontzettend lekker eten, goede pistes, vriendelijke mensen en een zeer goed geregeld openbaar vervoer. In de Zwitserse Alpen leeft men voor wintersport, buitensport en gastronomie én hebben ze het vak van gastvrijheid uitgevonden. En dat voel je aan alles.
Waarom zou je alleen gaan skiën als er in een dorp als Adelboden of Lenk zoveel meer te beleven is dan enkel en alleen goed geprepareerde pistes, super skiliftverbindingen en een uiterst vriendelijke lokale bevolking? Om de eenvoudige reden dat deze dorpen veel meer te bieden hebben dan deze ‘standaard’ voorzieningen.
Als fanatieke wintersporter, die toch al aardig wat verschillende skigebieden heeft mogen ontdekken, is het altijd bijzonder om compleet verrast te worden. En dat gaat zeker gebeuren in Adelboden: alles klopt hier.
Zo leuk is skiën in Adelboden
Misschien ken je Adelboden al wel. Het is een van de Zwitserse dorpen die je ieder jaar op televisie voorbij ziet komen tijdens de Worldcup skiën. Op de Chuenisbärgli zetten internationale topskiërs een recordtijd van minder dan 1 minuut en 14 seconden neer, als ze van het startpoortje tot aan de finish naar beneden denderen. Je kunt het zelf ook proberen, maar onthoud dan wel dat dit het moeilijkste traject voor de reuzenslalom wereldwijd is.
In Adelboden wonen ongeveer 3.500 inwoners. Zowel in de zomer- als winterperiode staat het dorp zeer goed bekend bij de Zwitsers, maar het verdient zeker ook meer aandacht bij de Nederlandse (winter)sporter.
Adelboden en het nabij gelegen Lenk zijn écht Zwitsers, met prachtige vergezichten, brede en goed geprepareerde pistes, maar zeker ook goed betaalbare accommodaties met de daarbij behorende kwaliteit, rust en ruimte die je gewend bent in de typische Zwitserse dorpen.
Het dorp ligt op 1.350 meter hoogte, op een verrassend zonnige plek. De kans dat je hier gaat skiën in de zon is dus groot.
Wil je tijdens de winter(sport)vakantie ook iets anders doen dan skiën dan zijn er werkelijk waar zoveel mogelijkheden. Van paragliden tot sleeën en van culinair genieten tot een saunabezoek.
▸ Tip: zin om even niet te skiën? Doe dan de winter love trail van Sillerenbühl naar Geils. Een winter wandeling van ongeveer een uur (3 kilometer) met volop romantische uitzichten onderweg.
The Cambrian, Adelboden
Gastvrijheid, luxe en comfort kom je op verschillende niveaus tegen in Adelboden. Hotel the Cambrian is een echte aanrader als je op zoek bent naar de ideale mix van deze zaken. Aan de rand van Adelboden, en op loopafstand van alle faciliteiten vind je dit fantastische hotel met prachtig uitzicht op de bergen, luxe wellness, een topchef in de keuken en vooral uiterst kundig en behulpzaam personeel. En er is een Instagram-waardige infinity pool.
De shuttle-service van het hotel brengt je overal heen waarvan je zelf vindt dat het te ver lopen is. Dat is vooral ideaal als je na een dag skiën geen zin meer hebt om nog een extra lift te pakken naar het centrum. Je belt een kwartier voordat je de laatste afdaling naar beneden glijdt en daar staat de chauffeur je met een grote glimlach op te wachten. Ik zei toch al dat in Zwitserland de standaard op de meeste vlakken gewoon net een trede hoger ligt dan andere wintersportlanden? En ja daar betaal je ook een andere basisprijs voor, maar het is zeker niet duurder dan mondaine Franse oorden of chique Oostenrijkse tegenhangers.
▸ Leuk om te weten: hier kun je niet tot 02.00 uur après-skiën, want in Zwitserland is er een wet die bepaalt dat je na 22.00 uur ’s avonds buiten geen lawaai meer mag maken. Wel zo lekker voor de rust.
Doen in Adelboden: slaap een nacht in het iglodorp
Wil je eens een keer wat anders dan tip ik je echt om een nacht te boeken in het Iglodorp. Wat ooit begon als een plek voor een gezellige avond kaasfonduen voor lokale inwoners, is het inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig kaasfonduerestaurant, waar je na een avond dineren zelfs kunt blijven overnachten in een echte iglo.
En als je denkt dat dat op bijna 2.000 meter hoogte ’s nachts heel koud gaat zijn, dan heb je het mis. De professioneel gebouwde iglo’s zijn niet alleen prachtig gedecoreerd van binnen, maar hebben een constante temperatuur van rond het vriespunt. Dat is dus een stuk beter dan de -10 graden buiten de iglo’s. En wanneer na de kaasfondue diep wegkruipt in je slaapzak, is er niets meer dat een goede nachtrust in de weg staat.
Mocht je – om wat voor reden dan – ook niet langer in je iglo willen verblijven, dan staat er altijd een bed voor je klaar in de naastgelegen douche- en toiletruimte. Het is haast onbeschrijfelijk om ’s ochtends wakker te worden, je iglodeur te openen, en dan te zien dat er weer 20 cm verse sneeuw is gevallen. Je kunt in de ochtend meteen aanschuiven in het restaurant van de Engstligenalp waar een heerlijk ontbijt klaar staat. Zijn je kinderen oud genoeg dan is dit misschien wel het leukste cadeau om ze een nachtje in een iglo te geven, want welk (volwassen) kind heeft hier nou nog nooit van gedroomd?
Tip: reis met de trein naar Adelboden
Duurzaamheid is de laatste jaren natuurlijk een ‘hot item’ en komt veelvuldig in het nieuws voorbij. Ook op dat punt loopt Zwitserland al een aantal jaren voorop in de strijd om wintersport ook voor de toekomstige generaties beschikbaar te laten zijn. De infrastructuur in Zwitserland leent zich perfect voor een van de meest duurzame manieren van reizen op dit moment: de trein. Laat je auto thuis en stap in voor een andere manier van reizen. Eenmaal met de trein wil je eigenlijk niet anders meer.
Vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem reis je in 6,5 uur rechtstreeks naar Bazel. Daar stap je over en in een kleine twee uur later zit je in je hotel in Adelboden bij het haardvuur met een goed glas wijn. Dat is pas een prettige manier om uitgerust aan je skivakantie te beginnen. De tijd in de trein kun je zelf gebruiken zoals je wil: geen zorgen over de route, files of wat dan ook. En de uitzichten worden alleen maar mooier, hoe dichter je bij je eindbestemming komt.
De charme van dit prachtige stukje Zwitserland
Het is onmogelijk om niet ook enorm gecharmeerd te raken van dit prachtige stukje Zwitserland. De mensen, de mogelijkheden, de manier van transport naar de bestemming, maar vooral van de eindeloze mogelijkheden die dit gebied te bieden heeft. Geweldig geprepareerde pistes, goede verbindingen van de gebieden, de overweldigende natuur, de variatie in niveau, de uitdagende Weltcup-afdaling, maar bovenal de wil van de Zwitsers om je als gast volledig te ontzorgen, maken Zwitserland (en in het bijzonder Adelboden-Lenk) voor mij een bestemming die thuis zou moeten horen in ieders top tien.
En als de sneeuw hier langzaam smelt in het voorjaar, verandert Adelboden zeker niet in een slapend wintersportoord, maar komt er een groen, super sportief dorp tevoorschijn. Je bent er omringd door vele mooie wandelgebieden, berghutten en trailrun routes. Genoeg redenen om in de zomer dus terug te komen!
Gerelateerde artikelen
Winter24.10.2020
Skigebied Disentis is de verborgen parel van het Zwitserse Graubünden
skiën vlakbij de bron van de Rijn in ZwitserlandWinter01.03.2020
Een ritje door Zwitserland met de enige après-ski trein ter wereld!
Winter22.02.2019
Winter in Wallis: ontdek de rust en charme van Val d’Anniviers
Verder lezen over Wintersport
Winter19.12.2024
Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld
stijgingspercentage van 160 procentWinter12.12.2024
Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper
Winter05.12.2024
Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport
Winter04.12.2024
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Verder lezen over Zwitserland
Winter19.12.2024
Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld
stijgingspercentage van 160 procentWinter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Algemeen28.05.2024
Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld
Natuur09.04.2024
5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland
Winter25.03.2024
Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter
Winter29.02.2024
Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan
Natuur27.02.2024
Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax
Natuur28.11.2023