Winter

5x keer: verduurzaming tijdens wintersport in Frankrijk

Avatar foto
Driekus van de Ven

Het veranderende klimaat zorgt er voor dat skigebieden zoals La Plagne in Frankrijk andere keuzes moet maken dan voorheen. Ook hier worden de wintersportseizoenen korter, is de enige gletsjer binnenkort niet langer begaanbaar en stijgt langzaam aan de gemiddelde vorstgrens. Logisch dan ook dat er fors wordt geïnvesteerd in verduurzaming van de wintersport. Daarbij wordt ingezet op zaken als betere isolatie van hotels, chalets, appartementencomplexen en op efficiënter energieverbruik zoals de inzet van gebruikt frituurvet om generatoren mee te laten draaien. Maar daar houdt het niet op want steeds meer ondernemers in La Plagne zoeken naar creatieve manieren om het gebied verder te verduurzamen.

1. Langer kledinggebruik

In het kader van duurzaamheid is het natuurlijk belangrijk dat kleding langer dan één winterseizoen mee gaat en gedragen wordt. De kledingindustrie is immers één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Dat dachten ze ook in Aime-la-Plagne. Daar is namelijk het gloednieuwe recycle centrum Antropia opgezet waar alles draait om hergebruik, recyclage en reparatie van kapotte kleding.

De initiatiefnemers van Antropia hebben met de skischolen in de omgeving afgesproken dat instructeurs en instructrices hun pakken niet meer één jaar, zoals lange tijd gebruikelijk was, maar voortaan twee seizoenen dragen. Dat klinkt misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar dat is met de honderden skileraren- en leraressen in het gebied allerminst het geval.

De opvallende rode pakken van de ski-instructeurs worden voortaan een seizoen langer gedragen
De opvallende rode pakken van de ski-instructeurs worden voortaan een seizoen langer gedragen

2. Houten ski’s

Soms leidt verduurzaming tot de terugkeer naar oude gewoontes. Dat geldt in ieder geval wel voor Manuel Chalopin die vijfentwintig jaar geleden van Bretagne naar La Plagne verhuisde vanwege zijn liefde voor de sneeuw. Hij maakt met lokaal essenhout uit Savoie, het departement waarin La Plagne ligt, duurzame ski’s.

Waar ski’s en snowboards vroeger nog gemaakt werden van hout, bestaan ze tegenwoordig grotendeels uit kunststof om zo de snelheid te bevorderen. De ski’s van Manuel zijn vrijwel volledig van hout, maar bevatten een minimale laag kunststof om niet in te hoeven leveren op snelheid. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar zien er ook nog eens tof uit. Voor 850 euro zijn ze van jou, te bestellen via Gueule de Bois. Volgend seizoen zal er ook een snowboard van essenhout verschijnen.

In gesprek met Manuel Chalopin over zijn houten ski\u2019s
In gesprek met Manuel Chalopin over zijn houten ski’s

3. Lokale, seizoensgebonden gerechten

Wie tussen de afdalingen door wil kunnen genieten van een duurzame en smakelijke lunch, zit in de Franse Alpen wel goed. Zo is bijvoorbeeld de wereldberoemde Beaufort kaas uit Savoie in tal van gerechten op de pistes van La Plagne terug te vinden en zijn lokaal geplukte myrtilles (bosbessen) niet van de dessertkaart weg te denken.

Bezoek zeker even restaurant Plan Bois net naast de piste vlakbij het dorpje Montchavin. Hier kan worden genoten van de vele harde, zachte en blauwe kazen die deze regio rijk is en die staan uitgestald bij binnenkomst in het restaurant. Ook de gegratineerde escargots zijn een aanrader die met een lekkere lokale witte wijn wordt geschonken. Plan Bois is bestempeld met het keurmerk ‘Table de Terroir’ wat wil zeggen dat een duurzaam beleid voorop staat. Het gebruik van een beperkt aantal producten, korte toeleveringsketens en seizoensproducten staat daarbij centraal.

Een andere aanrader is Le Forperet, een boerderij met eetgelegenheid in Montalbert van waaruit de top van de Mont Blanc goed te zien is. Hier kan op het terras genoten worden van het ultieme Franse pistegerecht: de Tartiflette. Het ovengerecht bestaat uit gegratineerde aardappels met ui, eventueel met spek en steevast met Reblochon kaas en is afkomstig uit Savoie. Reserveer dit gerecht bij Le Forperet wel een dag vantevoren want het duurt vijfuur om de Tartiflette te bereiden.

De myrtilles, oftewel bosbessen, worden in een groot aantal streekgerechten gebruikt
De myrtilles, oftewel bosbessen, worden in een groot aantal streekgerechten gebruikt
Bij Plan Bois kan worden genoten van heerlijke lokaal geproduceerde kazen en wijnen
Bij Plan Bois kan worden genoten van heerlijke lokaal geproduceerde kazen en wijnen
De gegratineerde escargots zijn een echte aanrader voor wie eens wat anders wil
De gegratineerde escargots zijn een echte aanrader voor wie eens wat anders wil

4. Sofrologie

Om daadwerkelijk een duurzamere wereld te creëren is bewustwording over de verbintenis tussen mens en natuur een belangrijk element volgens Karine Fromaget. Zij komt uit La Plagne, is van origine ski instructrice en is sinds tien jaar ook specialist in sofrologie; een ontspanningsmethode die stress, spanning en angst moet verminderen. Het klinkt misschien wat zweverig, maar met deze opvolger van mindfulness heeft Karine al verschillende wintersporters over hun angst op ongelukken heen geholpen. En dat waren zeker niet allemaal beginnelingen, maar vooral personen die op de piste een traumatisch incident hebben meegemaakt.

Karine neemt je tijdens haar sessie mee naar een aantal prachtige plekken in La Plagne waar de omgeving er voor zorgt dat je vanzelf ontspannen raakt. Ze legt uit hoe je als mens met de aarde in verbinding staat en zorgt er tijdens een interactieve groepssessie voor dat je even alles om je heen vergeet. Karine is vooralsnog de enige sofrologie specialist in het gebied die een mooie route combineert met een stukje zelfbewustwording.

Interactie vormt een belangrijk onderdeel in de sessies sofrologie van Karine Fromaget (links)
Interactie vormt een belangrijk onderdeel in de sessies sofrologie van Karine Fromaget (links)

5. Alternatieve activiteiten

Voor wie even klaar is met skiën, biedt La Plagne alternatieven. Één activiteit die opvalt is het maken van een 1,5 uur durende wandeling met honden op sneeuwschoenen. Met behulp van een tuigje en een koord word je aan een hond vastgemaakt die vervolgens al zijn kracht gebruikt om je de berg op te trekken. De groep honden bestaat uit verschillende rassen waaronder huski’s.

Het punt met deze activiteit is dat er voldoende sneeuw moet liggen om de wandeling tot een bijzondere ervaring te maken en dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend. De wandeling vindt namelijk plaats op een relatief lage hoogte waar de vorstgrens niet hoog genoeg ligt. Zonder sneeuw is het nog altijd een leuke onderneming, maar het voelt ook een beetje alsof je de hond van de buren aan het uitlaten bent. Des te belangrijker is het dat er ook in de toekomst voldoende sneeuw blijft vallen.

Hondengeleider Steve Samson geeft een uitleg over de honden ge\u00efnstrueerd moeten worden
Hondengeleider Steve Samson geeft een uitleg over de honden geïnstrueerd moeten worden
De groep van zes honden bestaat uit verschillende rassen waaronder de Huski
De groep van zes honden bestaat uit verschillende rassen waaronder de Huski
Honden Baloo en Ryanook leiden de groep
Honden Baloo en Ryanook leiden de groep
Onderweg worden een aantal grote ijsplaten handig omzeild door de honden
Onderweg worden een aantal grote ijsplaten handig omzeild door de honden

Toekomstproof wintersport in La Plagne

Of de temperatuurstijging nog kan worden geremd is de grote vraag. Daarom is het goed om te zien dat er wordt gezocht naar alternatieve activiteiten die er ook in de toekomst voor kunnen zorgen dat wintersporters zich kunnen vermaken, ook wanneer er wat minder of helemaal geen sneeuw in de lager gelegen gebieden ligt. Maar zelfs als de opwarming van de aarde doorzet, kan er in het hooggelegen La Plagne voorlopig nog volop van de wintersport worden genoten.

En vergeet dan vooral niet om een slok te nemen van de heerlijk lokaal gebrouwen Génépi; een super populair aperitiefje op de pistes van Savoie!

Deel dit artikel

Avatar foto
Driekus van de Ven
Driekus is gek op avontuur. Hij houdt in zijn reisschema graag ruimte vrij voor uitdagende activiteiten en heeft een grote interesse voor andere culturen. India is één van zijn favoriete bestemmingen.