Driekus is gek op avontuur. Hij houdt in zijn reisschema graag ruimte vrij voor uitdagende activiteiten en heeft een grote interesse voor andere culturen. India is één van zijn favoriete bestemmingen.
Het veranderende klimaat zorgt er voor dat skigebieden zoals La Plagne in Frankrijk andere keuzes moet maken dan voorheen. Ook hier worden de wintersportseizoenen korter, is de enige gletsjer binnenkort niet langer begaanbaar en stijgt langzaam aan de gemiddelde vorstgrens. Logisch dan ook dat er fors wordt geïnvesteerd in verduurzaming van de wintersport. Daarbij wordt ingezet op zaken als betere isolatie van hotels, chalets, appartementencomplexen en op efficiënter energieverbruik zoals de inzet van gebruikt frituurvet om generatoren mee te laten draaien. Maar daar houdt het niet op want steeds meer ondernemers in La Plagne zoeken naar creatieve manieren om het gebied verder te verduurzamen.
1. Langer kledinggebruik
In het kader van duurzaamheid is het natuurlijk belangrijk dat kleding langer dan één winterseizoen mee gaat en gedragen wordt. De kledingindustrie is immers één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Dat dachten ze ook in Aime-la-Plagne. Daar is namelijk het gloednieuwe recycle centrum Antropia opgezet waar alles draait om hergebruik, recyclage en reparatie van kapotte kleding.
De initiatiefnemers van Antropia hebben met de skischolen in de omgeving afgesproken dat instructeurs en instructrices hun pakken niet meer één jaar, zoals lange tijd gebruikelijk was, maar voortaan twee seizoenen dragen. Dat klinkt misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar dat is met de honderden skileraren- en leraressen in het gebied allerminst het geval.
2. Houten ski’s
Soms leidt verduurzaming tot de terugkeer naar oude gewoontes. Dat geldt in ieder geval wel voor Manuel Chalopin die vijfentwintig jaar geleden van Bretagne naar La Plagne verhuisde vanwege zijn liefde voor de sneeuw. Hij maakt met lokaal essenhout uit Savoie, het departement waarin La Plagne ligt, duurzame ski’s.
Waar ski’s en snowboards vroeger nog gemaakt werden van hout, bestaan ze tegenwoordig grotendeels uit kunststof om zo de snelheid te bevorderen. De ski’s van Manuel zijn vrijwel volledig van hout, maar bevatten een minimale laag kunststof om niet in te hoeven leveren op snelheid. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar zien er ook nog eens tof uit. Voor 850 euro zijn ze van jou, te bestellen via Gueule de Bois. Volgend seizoen zal er ook een snowboard van essenhout verschijnen.
3. Lokale, seizoensgebonden gerechten
Wie tussen de afdalingen door wil kunnen genieten van een duurzame en smakelijke lunch, zit in de Franse Alpen wel goed. Zo is bijvoorbeeld de wereldberoemde Beaufort kaas uit Savoie in tal van gerechten op de pistes van La Plagne terug te vinden en zijn lokaal geplukte myrtilles (bosbessen) niet van de dessertkaart weg te denken.
Bezoek zeker even restaurant Plan Bois net naast de piste vlakbij het dorpje Montchavin. Hier kan worden genoten van de vele harde, zachte en blauwe kazen die deze regio rijk is en die staan uitgestald bij binnenkomst in het restaurant. Ook de gegratineerde escargots zijn een aanrader die met een lekkere lokale witte wijn wordt geschonken. Plan Bois is bestempeld met het keurmerk ‘Table de Terroir’ wat wil zeggen dat een duurzaam beleid voorop staat. Het gebruik van een beperkt aantal producten, korte toeleveringsketens en seizoensproducten staat daarbij centraal.
Een andere aanrader is Le Forperet, een boerderij met eetgelegenheid in Montalbert van waaruit de top van de Mont Blanc goed te zien is. Hier kan op het terras genoten worden van het ultieme Franse pistegerecht: de Tartiflette. Het ovengerecht bestaat uit gegratineerde aardappels met ui, eventueel met spek en steevast met Reblochon kaas en is afkomstig uit Savoie. Reserveer dit gerecht bij Le Forperet wel een dag vantevoren want het duurt vijfuur om de Tartiflette te bereiden.
4. Sofrologie
Om daadwerkelijk een duurzamere wereld te creëren is bewustwording over de verbintenis tussen mens en natuur een belangrijk element volgens Karine Fromaget. Zij komt uit La Plagne, is van origine ski instructrice en is sinds tien jaar ook specialist in sofrologie; een ontspanningsmethode die stress, spanning en angst moet verminderen. Het klinkt misschien wat zweverig, maar met deze opvolger van mindfulness heeft Karine al verschillende wintersporters over hun angst op ongelukken heen geholpen. En dat waren zeker niet allemaal beginnelingen, maar vooral personen die op de piste een traumatisch incident hebben meegemaakt.
Karine neemt je tijdens haar sessie mee naar een aantal prachtige plekken in La Plagne waar de omgeving er voor zorgt dat je vanzelf ontspannen raakt. Ze legt uit hoe je als mens met de aarde in verbinding staat en zorgt er tijdens een interactieve groepssessie voor dat je even alles om je heen vergeet. Karine is vooralsnog de enige sofrologie specialist in het gebied die een mooie route combineert met een stukje zelfbewustwording.
5. Alternatieve activiteiten
Voor wie even klaar is met skiën, biedt La Plagne alternatieven. Één activiteit die opvalt is het maken van een 1,5 uur durende wandeling met honden op sneeuwschoenen. Met behulp van een tuigje en een koord word je aan een hond vastgemaakt die vervolgens al zijn kracht gebruikt om je de berg op te trekken. De groep honden bestaat uit verschillende rassen waaronder huski’s.
Het punt met deze activiteit is dat er voldoende sneeuw moet liggen om de wandeling tot een bijzondere ervaring te maken en dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend. De wandeling vindt namelijk plaats op een relatief lage hoogte waar de vorstgrens niet hoog genoeg ligt. Zonder sneeuw is het nog altijd een leuke onderneming, maar het voelt ook een beetje alsof je de hond van de buren aan het uitlaten bent. Des te belangrijker is het dat er ook in de toekomst voldoende sneeuw blijft vallen.
Toekomstproof wintersport in La Plagne
Of de temperatuurstijging nog kan worden geremd is de grote vraag. Daarom is het goed om te zien dat er wordt gezocht naar alternatieve activiteiten die er ook in de toekomst voor kunnen zorgen dat wintersporters zich kunnen vermaken, ook wanneer er wat minder of helemaal geen sneeuw in de lager gelegen gebieden ligt. Maar zelfs als de opwarming van de aarde doorzet, kan er in het hooggelegen La Plagne voorlopig nog volop van de wintersport worden genoten.
En vergeet dan vooral niet om een slok te nemen van de heerlijk lokaal gebrouwen Génépi; een super populair aperitiefje op de pistes van Savoie!
Verder lezen over Frankrijk
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Stedentrips06.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk
Ontspanning23.10.2024
Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo
Algemeen15.10.2024
Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk
Verder lezen over Wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Ontspanning02.10.2024