Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je een goedkope wintersport zoekt. Low budget op skivakantie is helemaal niet zo moeilijk, je moet alleen de juiste keuzes maken! Wij geven je daarom graag tien tips voor het boeken van een goedkope wintersport.
✯ Dure skigebieden
Bestemming die je zeker moet vermijden als je low budget op vakantie wil:
- Kitzbühel – Oostenrijk
- Courchevel – Frankrijk
- Zermatt – Zwitserland
- Lech – Oostenrijk
- Verbier – Zwitserland
- St. Moritz – Zwitserland
Met name de grote, populaire Zwitserse bestemmingen zijn behoorlijk duur en niet geschikt voor iemand die een low budget wintersport zoekt. Zoals ook Saas-Fee, Gstaad en Davos.
✯ Goedkope skigebieden
Bestemmingen die wel geschikt zijn voor wie low budget wil reizen:
- Winterberg – Duitsland
- Willingen – Duitsland
- Alpbach – Oostenrijk
- Borovets – Bulgarije
- Chamrousse – Frankrijk
- La Plagne – Frankrijk
- Wildkogel – Oostenrijk
Ook in de populaire Alpenlanden als Frankrijk en Oostenrijk zijn dus betaalbare wintersportgebieden te vinden.
1. Boek in het laagseizoen
De drukste weken van het jaar zijn ook de duurste weken. Wil je goedkoop op wintersport, dan is het slim om in het laagseizoen te gaan. Dat wil zeggen dat je in ieder geval de schoolvakanties (kerstvakantie en voorjaarsvakantie) moet vermijden.
Voor het wintersportseizoen 2022/2023 is het verstandig om niet in deze weken te gaan:
- kerstvakantie: 24 december 2022 – 8 januari 2023
- voorjaarsvakantie: 18 februari 2023 – 5 maart 2023
Mocht je overigens tóch in de kerstvakantie willen gaan, dan is het goed om te weten dat de eerste week iets minder druk is dan de tweede week. Dit omdat de meeste mensen liever kerst thuis vieren dan de jaarwisseling. Voor de prijs zal dit niet veel uitmaken, voor de drukte op de piste zeker wel.
2. Vergelijk aanbieders
Ook is het slim om wintersportaanbieders te vergelijken. Door goed te kijken wat in de prijs is inbegrepen kun je prijzen naast elkaar leggen om zo de beste deal te sluiten. Kijk daarbij ook goed of je voor halfpension of alleen logies hebt gekozen. Het is vaak slimmer om alleen logies te nemen en zelf ontbijt en avondeten te kopen in de supermarkt, want dat is goedkoper dan halfpension.
3. Maak gebruik van vroegboekkorting
In een hoop gevallen kun je tijdens het boeken van de wintersportvakantie een zogenaamde vroegboekkorting krijgen als je al heel vroeg in het seizoen boekt. De meeste mensen boeken hun skivakantie na de zomer, in de maanden september en oktober. Het is juist slim om die mensen voor te zijn en al in de zomermaanden te boeken. Dan maak je gebruik van vroegboekkorting én heb je ook nog ruime keuze uit accommodaties (die als je later boekt natuurlijk weer vol lopen).
4. Boek een goedkope wintersport last minute
Een goedkope wintersport boek je last minute. En dat heeft niet alleen als voordeel dat je dan minder hoeft te betalen voor een vakantie in de sneeuw. Wanneer je namelijk last minute boekt heb je ook de kans om te kijken waar de condities het beste zijn: waar ligt de beste sneeuw, waar gaat waarschijnlijk verse sneeuw vallen, waar heb je de meeste zonuren op een dag? Door last minute te boeken weet je zeker dat het met de sneeuwcondities goed zit én dat je een goedkope wintersport boekt.
En hoe dichter je op de vertrekdatum boekt, hoe goedkoper:
- Last minute aanbiedingen via TUI
- Last minute aanbiedingen via Sunweb
- Last minute aanbiedingen via Travelski
5. Goedkoop op wintersport? Doe een miniski
Een wintersport wordt ook goedkoper wanneer je niet een week maar een (lang) weekend gaat. Dat scheelt aanzienlijk in de prijs en je bent toch even lekker een paar dagen in de sneeuw. Een miniski noemen ze dat, een skivakantie van een dag of vier. De meeste aanbieders bieden reizen aan van donderdag tot zondag/maandag. En dat is een stuk goedkoper dan een volle week van zaterdag tot zaterdag skiën.
6. Ga voor de kleinere gebieden
Nog een optie die je hebt om goedkoop op wintersport te gaan, is om de grote – en daardoor vaak ook dure – skigebieden links te laten liggen, en juist voor een kleiner gebied te kiezen. Niet alleen zijn de prijzen van de liftpassen daar iets aantrekkelijker, maar ook het eten en drinken op de piste en de accommodaties zijn meestal goedkoper in kleine skigebieden. Precies wat je nodig hebt als je niet te veel geld wilt uitgeven aan een skivakantie.
Ga je voor écht goedkoop, ga dan niet uit eten in luxe berghutten, maar smeer een extra broodje bij het ontbijt en neem dat mee. Overigens kun je in buffetrestaurants op de piste vaak wel goedkoop eten: een bord spaghetti of een gröstl kun je op veel plekken al voor minder dan tien euro vinden.
Een paar suggesties voor leuke kleine skigebieden:
- Turracher Höhe in Oostenrijk (42 km)
- Axamer Lizum in Oostenrijk (30 km)
- Alpe di Siusi in Italië (63 km)
- Bonneval sur Arc in Frankrijk (32 km)
7. Leen materiaal (van vrienden?)
Het is zonde om duur materiaal te kopen wanneer je niet vaak gaat. Voor wie slechts één keer per jaar op de ski’s of op het snowboard staat, is het veel slimmer om te kijken of je wellicht skimateriaal van vrienden of familie kunt lenen. Een flesje wijn als dank is alweer veel goedkoper dan een week skihuur op locatie. Wel de ski’s netjes gewaxt en geslepen weer teruggeven (kost je ongeveer 20 euro). Wat geldt voor ski’s of een snowboard geldt ook voor kleding: waarom iets aanschaffen als mensen in jouw omgeving wellicht skikleding op zolder hebben liggen die ze niet of nauwelijks gebruiken?
Wat je zeker niet moet lenen is een helm, die zou ik altijd zelf kopen. Een helm biedt namelijk na een flinke val niet voldoende bescherming meer. Bij een geleende helm weet je nooit zeker of er een impact is geweest. Zelf aanschaffen dus.
▸ Tip: of boek materiaalhuur voor vertrek alvast online via Skiset, dan krijg je tot 50 procent korting!
8. Ga voor verrassende wintersportlanden
Waar een wintersport ook goedkoper is, is in verrassende landen als Bulgarije of Tsjechië. Want ook daar kun je skiën! Eerlijk is eerlijk: dat staat hier allemaal nog wel in de kinderschoenen vergeleken met de topresorts in Oostenrijk en Frankrijk, maar nog steeds kun je hier een prima winterbeleving ervaren. Het voordeel is dat dit goedkope bestemmingen zijn, waar je een betaalbare skivakantie hebt. En wist je dat je ook in Duitsland, Zweden en Noorwegen een aantal prima skigebieden kunt vinden die niet duur zijn? Het voordeel van Duitsland (zoals Winterberg en Willingen) is dat je ook aan reiskosten minder geld kwijt bent, al is het wel iets minder sneeuwzeker dan de hooggelegen gebieden in de Alpen.
▸ Tip: Bekijk wintersportvakanties in Noorwegen
9. Skiles? Niet in Nederland
Mocht je vooraf skiles willen nemen voor je op vakantie gaat, dan is het kostentechnisch veel slimmer om dat ter plaatse te doen. Dat heeft twee voordelen: het is een stuk voordeliger en je leert ook beter en sneller skiën of snowboarden. In Nederland moet je het doen met nepsneeuw, terwijl de beste ervaring toch echt aangeleerd wordt in echte sneeuw. Wacht dus met lessen tot je echt in de verse sneeuw staat.
10. Kies je liftpas zorgvuldig
Wanneer je een liftpas koopt, dan heb je in een hoop gebieden de keuze uit een kleine pas in de buurt van het dorp, of voor het complete skigebied. Denk vooraf na of je er ook daadwerkelijk gebruik van gaat maken, wanneer je voor het complete gebied gaat. Dat zijn namelijk ook de duurste liftpassen. En denk ook heel goed na of je een pas voor de hele week wil kopen of voor losse dagen. Mocht je ook nog andere plannen hebben, zoals sneeuwschoenwandelen, toerskiën, een dagje wellness of wat dan ook waar je geen liften voor nodig hebt, dan kunnen losse dagkaarten wellicht goedkoper zijn.
Goedkoop op wintersport
Heb je bovenstaande tips goed gelezen? Deze websites kunnen je helpen met het daadwerkelijk boeken van je wintersportvakantie
Plan je reis
- Het grootste aanbod last minutes voor de wintersport vind je bij TUI. Wie weet zit er ook iets voor jouw favoriete skigebied tussen.
- Ga je voor een miniski? Dus een weekend of midweek in de sneeuw? Kijk dan eens bij het miniski aanbod van Sunweb voor korte skivakanties.
- Hou zeker ook de vroegboekkortingen en de last minutes van Summit Travel in de gaten, dat kan flink wat geld schelen.
- Laat ski- en snowboardspullen klaarleggen op je bestemming en huur alvast materiaal online via SkiSet nu met 50 procent korting!
Gerelateerde artikelen
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter13.11.2023
5 beste skigebieden voor legendarische après-ski
jetzt geht's los...Winter26.10.2023
Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden
Winter14.01.2022
Dé inpaklijst voor de wintersport: wat je niet mag vergeten
Verder lezen over Reistips
Algemeen30.03.2024
7 handige tips tegen een jetlag
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen14.02.2020
Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!
Algemeen29.01.2020
Dit zijn de zeven voordelen van het maken van groepsreizen
Verder lezen over Wintersport
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Winter01.10.2024
Dit zijn de 12 populairste skigebieden
Winter27.03.2024