De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Meer dan vier uur in het vliegtuig zitten wordt al snel vervelend, en dat heeft alles te maken met de beperkte ruimte die je aan boord hebt. Hoe zorg je ervoor dat je toch comfortabel naar de andere kant van de wereld vliegt? EUclaim heeft vijf tips voor je.
1. Verdiep je in de keuze voor een airline
Goedkoop vliegen willen we allemaal, maar wanneer je lange tijd in het vliegtuig zit gaat comfort een belangrijkere rol spelen. De economyclass van luchtvaartmaatschappijen onderling verschilt behoorlijk, ook op het gebied van been- en zitruimte. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden je de optie om meer beenruimte te kopen. Dit is niet altijd een voordelige optie! Zo heb je standaard meer beenruimte bij Emirates, Etihad of Japan Airlines dan bij KLM of Lufthansa. Best gek als je nagaat dat Europeanen de langste mensen ter wereld zijn!
2. Vliegen met een overstap; goedkoper en gezonder!
Als je een verre vlucht kiest kan het lonen om geen rechtstreekse, maar een vlucht met overstap(pen) te boeken. Niet alleen is een vlucht met een overstap goedkoper, het is ook beter voor je gezondheid! Zo kan een uurtje je benen strekken al heel fijn zijn, maar soms heb je ook de tijd om jezelf even op te frissen. Veel vliegvelden hebben speciale douche- en wellness plekjes voor transferpassagiers. Sommige vliegvelden, zoals in Dubai of Singapore, bieden een sportschool waar je even kunt trainen. Ideaal als je daarna nog een paar uur in het vliegtuig moet zitten en een dutje wilt doen.
3. Draag comfortabele kleding
Door de druk in de cabine en de hoogte zal je lichaam in de lucht wat ‘uitzetten’. Dit kan vervelend zijn als je strak zittend schoenen of kleding draagt, wat gaat knellen. Draag daarom comfortabele loszittende kleding (dit is de beste outfit om te vliegen) in het vliegtuig. Heb je last van rusteloze benen? Doe rek- en strekoefeningen voordat je het vliegtuig in stapt, masseer je benen en draag sokken of kniekousen met voldoende compressie. Zo kun je ook steunkousen dragen als je makkelijk vocht vasthoudt.
4. Je nieuwe ritme begint thuis
Is er een flink tijdsverschil op je plaats van bestemming? Je doet er goed aan door je lichaam geleidelijk te laten wennen aan het nieuwe ritme. Dat betekent niet dat je ineens 9 uur later naar bed moet of zes uur eerder je avondeten moet eten, maar wel dat je enkele dagen voor de reis begint met een uurtje eerder of later slapen en dit langzaam uitbouwt. Kom je ’s avonds op de plaats van bestemming aan? Probeer dan in het vliegtuig niet meer dan een a twee uurtjes te slapen. Ook helpt het om gezonde en lichte maaltijden te eten voor vertrek.
5. Pak je handbagage slim in!
Ga je ver vliegen? Zorg dan dat je een warme trui en wat te doen bij je hebt. Download wat Netflix films of series of kies voor een goed boek. Dikke sokken zitten vaak veel prettiger dan strakke schoenen, zeker als je hebt gekozen voor een nachtvlucht. Maak je gebruik van een overstap? Zorg er dan ook voor dat je verzorgingsspullen en extra kleding bij je hebt voor het geval dat je de aansluiting mist en meer tijd op de luchthaven doorbrengt dan voorspelt.
Aansluiting gemist? Recht op vergoeding én extra gemaakte kosten!
Ga je ver vliegen en heb je een overstap? Dan kan het voorkomen dat je deze overstap mist als je eerste vlucht vertraagd is. No worries, de luchtvaartmaatschappij moet jou dan kosteloos omboeken naar de eerstvolgende vlucht. Daarnaast heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon. Soms vertrekt de vervangende vlucht pas een dag later, en moet je extra kosten maken voor bijvoorbeeld een hotel en maaltijden. De luchtvaartmaatschappij die verantwoordelijk is voor gemiste aansluiting moet deze kosten vergoeden. EUclaim kan je helpen bij het claimen van de vergoeding voor de gemiste aansluiting én eventuele extra gemaakte kosten.
Gerelateerde artikelen
Vliegen26.04.2019
Bagage regels in het vliegtuig: dit zijn de veranderingen
hoe zat het ook alweer?Vliegen28.10.2018
De 10 vliegroutes vanaf Schiphol met de meeste vertraging
Vliegen11.01.2018