De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Europeanen gaan Down Under om het bijzondere land te ontdekken. De veelzijdige en ruime natuur, grote steden zoals Melbourne en Sydney en trekpleisters zoals Great Barrier Reef zijn de lange reis meer dan waard.
Welk deel zal ik bezoeken?
Je kunt natuurlijk heel het land doorreizen als je lang in het land verblijft. Maar als je slechts een paar weken blijft, kies je eerder voor een gedeelte van het land. Maar welk deel? Elk deel van Australië heeft zijn charmes, dus het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft.
Oost-Australië
De oostkust is populair onder toeristen. Hier vind je onder andere de stad Sydney, met highlights zoals het Opera House, Palm Beach en de Harbour Bridge. In het oosten liggen ook de Whitsunday Islands, met witte stranden en prachtig koraalrif, waaronder het Great Barrier Reef. Dit is het grootste koraalrif ter wereld! De Blue Mountains mogen ook niet ontbreken bij een reis langs oost-Australië. In dit natuurgebied zijn rotsen, regenwouden, watervallen en eucalyptusbossen, die een blauwe laag vormen door de nevel.
West-Australië
In het westen wonen veel minder mensen en is het een stuk minder toeristisch. Deze kant van het land bestaat vooral uit woestijn. Wel zijn er een aantal mooie natuurparken. Ook ligt de stad Perth in het westen en vind je er Coral Bay. Iets ten noorden van Perth zijn enorme witte zandduinen, waar je perfect kunt sandboarden. In het stadje ‘Broome’ aan de westkust kun je het natuurfenomeen ‘ Staircase to the moon’ bewonderen. Het westen van het land leent zich perfect voor wildkamperen. Met de lange Australische wegen waar soms weinig overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn, is dit ideaal. Daarnaast is het heerlijk om even helemaal alleen in de natuur te zijn.
Visum Australië verplicht
In Australië geldt een visumplicht. Om erheen te kunnen reizen, heb je dus een visum nodig. Ook kinderen die meereizen, moeten een eigen visum hebben. Voor dit land zijn er verschillende soorten visums.
Het visum dat het meest wordt aangevraagd, is het eVisitor visum. Deze kan zowel door zakelijke reizigers als toeristen worden gebruikt. Daarom wordt het soms ook het zaken-of toeristenvisum genoemd. Naast vakanties of zakenreizen, mag je met dit visum ook vrijwilligerswerk doen of een korte studie volgen. Dit visum is aan te vragen voor Nederlanders en Belgen.
Het tweede soort visum is het ETA Australië (Electronic Travel Authority). Dit visum is noodzakelijk voor reizigers die níet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben. Dit visum is elektronisch gelinkt aan je paspoort. Hiervoor heb je geen stempel nodig in je paspoort. Het ETA wordt alleen nog gebruikt door reisbureaus of andere niet-Europese inwoners. De meeste Nederlandse en Belgische reizigers kiezen niet voor het ETA. Dit is duurder dan het eVisitor visum.
Het eVisitor Australië is minder gecompliceerd en minder duur dan het aanvragen van het ETA. Het eVisitor visum kan eenvoudig online aangevraagd worden bij de Australische immigratiedienst en heeft dezelfde geldigheid als het ETA.
eVisitor Australië
Dit visum is voor Nederlanders en Belgen die naar Australië willen reizen het meest gebruikelijke visum. Het visum is voor toeristen of zakenreizigers. Met dit visum mag je maximaal 3 maanden in het land verblijven per bezoek. De geldigheid van het visum Australië is één jaar, met multiple entry. Dit betekent dat je meerdere keren het land mag inreizen in het jaar waarin het visum geldig is. Per keer dat je naar het land reist, mag je dus maximaal 3 maanden blijven.
Het visum is elektronisch. Je krijgt geen stempel in je paspoort. Je visum is gekoppeld aan je paspoortnummer. Daarom hoef je alleen je paspoort te laten zien tijdens de reis. Het is erg belangrijk dat je paspoortnummer goed wordt ingevuld bij het aanvragen van het visum. Het paspoort dient ook nog minimaal zes maanden geldig te zijn na aankomst in het land. Als de aanvraag van het visum is goedgekeurd, ontvang je binnen enkele dagen het visum per e-mail.
Zakenreizigers
Als je voor zaken naar het land reist, mag dat alleen voor meetings met zakenpartners, het bijwonen van zakelijke activiteiten (bijvoorbeeld beurzen of seminars), het volgen van trainingen of het uitvoeren van marktonderzoek. Je mag in ieder geval niet betaalt krijgen door de organisatie(s) die je bezoekt in Australië. Je mag wel gewoon betaald krijgen door je Nederlandse of Belgische werkgever voor wie je in het land bent.
Visum aanvragen
Een toeristenvisum voor Australië aanvragen gaat eenvoudig online. Voor dit eVisitor visum (subclass 651) vul je een aanvraagformulier in. Je kunt dit visum voor één of meerdere reizigers aanvragen. De kosten van het visum zijn 14,95 euro per persoon. Je kunt betalen via iDeal, Bancontact, PayPal en creditcard. Als de betaling is ontvangen, wordt de aanvraag verwerkt. Voor het invullen van het formulier heb je alleen het paspoort nodig waarmee je gaat reizen.
eVisitor Australië aanvraagformulier
Als je in aanmerking komt voor het eVisitor visum, kun je deze aanvragen via een online aanvraagformulier. Er wordt gevraagd naar je contact- en reisgegevens. Je vult dan je aankomstdatum en reisdoel in. Je kunt ook kiezen voor een spoedaanvraag. Vervolgens vul je gegevens van de reiziger(s) in, zoals de naam, nationaliteit, geboortedatum en informatie over het paspoort. Je dient ook een aantal achtergrondvragen te beantwoorden.
Leveringstijd
Binnen enkele dagen nadat je het visum hebt aangevraagd, ontvang je hem per mail. Als je het visum heel snel nodig hebt, kun je ook kiezen voor een spoedaanvraag. De kans is 90 procent dat je het visum dan binnen drie dagen toegekend krijgt.
Voorwaarden e-visum
Om het eVisitor visum te krijgen, dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze zijn als volgt:
- De reis moet een toeristisch of zakelijk doel hebben
- Je paspoort is nog minstens een halfjaar geldig
- Je gaat geen betaald werk doen
- Je hebt een Nederlandse of Belgische zorgverzekering
- Je verblijft niet langer dan drie maanden in Australië. Ook voor een studie of training geldt dat deze alleen gevolgd mag worden als deze maximaal drie maanden duurt.
- Je mag geen schulden hebben bij de Australische overheid
- Je mag niet veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf langer dan twaalf maanden
- Je hebt geen tuberculose op het moment dat je naar het land reist
Andere visums
Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je een eVisitor visum aanvragen. Als je niet voldoet aan alle voorwaarden, heb je wellicht een ander visum nodig. Als je in het land wil werken en je bent tussen de 18 en 30 jaar oud, dien je een Working Holiday Visum aan te vragen. Hiermee mag je tot 12 maanden in het land verblijven om te reizen, werken een studeren. Veel backpackers kiezen voor dit visum.
Inentingen
Als je je visum hebt aangevraagd, kun je je gaan verheugen op je prachtige reis. Denk nog wel even aan eventuele inentingen. De meeste inentingen zijn niet verplicht als je Down Under gaat. Alleen als je net uit een land komt waar gele koorts voorkomt, kan een vaccinatie hiertegen verplicht zijn. Het is wel belangrijk dat je goede maatregelen neemt tegen muggensteken, vanwege knokkelkoorts.
Geniet van de reis en de voorbereidingen ervan!
Op reis naar Australië
Wil jij een reis naar Australië boeken? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.
Boek je reis
- Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks vliegen naar Australië, dat moet met een overstap.
- Er is 6-8 uur tijdsverschil tussen Nederland en Australië, afhankelijk van waar je verblijft.
- Vliegtickets zijn kostbaar en dus is het slim om te zoeken tot je een goed ticket hebt gevonden dat betaalbaar is. Hoe vaker je overstapt, hoe goedkoper de vlucht zal zijn.
- Of kijk eens naar de prijzen van tickets naar Australië via Momondo. Daar vind ik zelf altijd goede aanbiedingen.
- Liever een complete vakantie naar Down Under (vlucht + accommodatie)? Dan kan via onder andere Djoser of via Van Verre Reizen.
[Afbeelding header ©Bernd Leitner – Adobe Stock]
Gerelateerde artikelen
Algemeen04.07.2022
Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten
+ de perfecte routeVliegen25.10.2017
Zo vlieg je het meest comfortabel naar Australië!
✈ en kom je uitgerust aanAlgemeen05.08.2017
Twee weken Australië? Dat kan makkelijk!
dit is wat je moet wetenVerder lezen over Australië
Algemeen04.07.2022
Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten
+ de perfecte routeAlgemeen07.02.2022
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen
Algemeen16.02.2020
Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis
Stedentrips07.06.2018
Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust
Natuur25.05.2018
Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!
Zomer30.03.2018
Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet
Stedentrips23.03.2018
De stad waar je wilt wonen: Sydney
Algemeen20.03.2018
Van Melbourne naar Sydney: de leukste plekjes onderweg
Verder lezen over Oceanië
Algemeen04.07.2022
Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten
+ de perfecte routeAlgemeen28.03.2022
Toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland vanaf mei
+ 3 redenen om het land te bezoekenAlgemeen07.02.2022
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen
Algemeen16.02.2020
Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis
Stedentrips07.06.2018
Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust
Zomer30.03.2018
Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet
Stedentrips23.03.2018
De stad waar je wilt wonen: Sydney
Algemeen20.03.2018
Van Melbourne naar Sydney: de leukste plekjes onderweg
Verder lezen over Reistips
Algemeen30.03.2024
7 handige tips tegen een jetlag
Winter07.11.2022
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen14.02.2020
Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!
Verder lezen over Reizen
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen17.04.2020
Amsterdam-Parijs in 90 min? Nog even en het kan in een hyperloop!
Gadgets31.01.2020
Welke koptelefoon met ruisonderdrukking kies jij als je op reis gaat
Vliegen19.07.2018
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn
Algemeen11.07.2018
Vijf fouten die mensen maken als ze airconditioning gebruiken
Algemeen02.07.2018
Elk jaar miljoenen Nederlanders getroffen door reizigersdiarree
Algemeen25.06.2018