Vliegen28.05.2024

Zo vind je goedkope vliegtickets – de allerbeste tips en trucs op een rij


Vliegen is inmiddels geen betaalbare hobby meer. De prijzen van vliegtickets zijn de afgelopen jaren flink gestegen. En daardoor is het nog lastiger geworden om goedkope vliegtickets te vinden. Maar het kan nog steeds, je moet alleen weten hoe. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen want met de juiste tips zijn goedkope vliegtickets nog steeds binnen handbereik.

Waarom wordt vliegen zo duur?

Dat we steeds meer moeten betalen voor vliegtickets heeft meerdere redenen. Dat komt onder andere door de hoge brandstofprijs (ruwe olie is momenteel kostbaar). Hoe duurder de brandstof, hoe duurder jouw ticket, omdat luchtvaartmaatschappijen dat doorberekenen in de prijs. Ook personeelskosten zijn gestegen, net als de toenemende vraag naar vluchten en de luchthavenbelasting. En dat merk jij als je een vlucht wil boeken: vliegtickets zijn momenteel vrij duur.

Handige websites voor goedkope vliegtickets:

De oplossing: zo vind je goedkope vliegtickets

Wil je niet te veel betalen voor vliegtickets, dan zijn er een aantal tips die goed van pas komen. Daarvoor zijn een tweetal dingen van belang:

  • Wees flexibel: niet alleen in de bestemming, maar ook in de reisperiode, dat kan namelijk een hoop geld schelen.
  • Steek er tijd in: om goedkope vliegtickets te vinden moet je wel wat tijd investeren, maar dat ga je weer terugverdienen.
  • En steek zeker geen tijd in het werken met incognito-schermen, cookies verwijderen en andere IP-adressen gebruiken, want die mysteries zijn allemaal al ontkracht.

En scroll dan nu door voor de échte tips.

1. Wees flexibel met je reisdata

Flexibiliteit is het absolute toverwoord als je goedkope vliegtickets zoekt, in de breedste zin van het woord. Als jij op een exacte datum naar New York City wil, dan moet je de prijs betalen die daarvoor staat. Maar ben je enigszins flexibel, dan kun je een hoop geld besparen.

Bekijk altijd de prijzen van een paar dagen eerder of later, dat kan soms al honderd(en) euro(s) schelen. Speel dus altijd met de vertekdata van je bestemming. Kijk ook naar of een bestemming meerdere vliegvelden heeft, zoals New York bijvoorbeeld, want ook daar kunnen prijsverschillen ontstaan.

  • Vergelijk vluchten op verschillende dagen van de week en op verschillende tijdstippen van de dag. Vluchten buiten piekuren en op doordeweekse dagen kunnen vaak goedkoper zijn.
  • Vluchten op minder populaire tijden (bijvoorbeeld nachtvluchten of in de ochtend/laat in de avond) zijn vaak goedkoper omdat ze minder aantrekkelijk zijn. Offer dus wat uurtjes slaap om te besparen.

2. Wees er op tijd bij: boek zo lang mogelijk van tevoren

Spontane vliegreisjes zijn kostbaar, maar weet je al lang van tevoren waar je naartoe wil, dan is het slim om zo snel mogelijk te boeken.

De gouden regel is namelijk: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je vliegticket zal zijn.

Het beste is om vliegtickets te boeken zodra een luchtvaartmaatschappij ze vrijgeeft. Wanneer dat is, verschilt per airline en dus is het goed om dat in de gaten te houden. Vaak is dat ongeveer 6-9 maanden voor vertrek. Zoals ik al aangaf moet je wel wat tijd investeren als je goedkoop wil vliegen: regelmatig checken dus.

  • Vroeg boeken zorgt er ook voor dat je veel keuze hebt: alle vluchten, vertrektijden en stoelen zijn dan nog beschikbaar. Zo kun je je eigen schema aanhouden dat het meest ideaal is voor de reis die je wil maken.
  • En zo heb je later ook geen stress meer: het geeft altijd rust als je de vliegtickets al lang van tevoren geregeld hebt.

3. Zet een prijsalarm aan

Je kunt op verschillende plaatsen vliegtickets boeken: rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij zelf, via vergelijkingssites of via een vliegticketwebsite. Een zeer bruikbare tip is om een prijsalarm aan te zetten bij verschillende vliegticketwebsites.

Dit soort websites fungeert als tussenpersoon tussen jou en de luchtvaartmaatschappij. Iedere dag scannen zij alle mogelijke vliegtickets, op zoek naar de laagste prijzen. Je kunt instellen voor welke prijs je naar welke bestemming zou willen vliegen. Op het moment dat er een vliegticket voor die prijs beschikbaar is, krijg jij een e-mail. Je hoeft er dus heel weinig voor te doen: alleen de prijsalarmen instellen.

Dat doe je onder andere hier:

Vaak kun je deze sites ook volgen op social media voor mooie aanbiedingen.

▸ Tip: En als je dan toch bezig bent, is het ook handig om je aan te melden voor nieuwsbrieven waarin de zogenaamde ‘error fares’ worden gedeeld. Dat zijn foutjes in de planning van airlines waardoor je super voordelig tickets kunt boeken, maar dan moet je er wel snel bij zijn. Vaak zijn het extreem lage prijzen voor vliegtickets die per ongeluk door luchtvaartmaatschappijen of reisagenten worden gepubliceerd. Via een nieuwsbrief kun je daarop gewezen worden zonder zelf al die sites dagelijks te moeten checken.

4. Vlieg vanaf België of Duitsland

Het is meer dan de moeite waard om prijzen te vergelijken van vluchten vanaf andere vliegvelden, en dan bedoel ik niet alleen in Nederland, maar ook vluchten vanuit België of Duitsland. Want ook dat kan een hoop geld schelen.

Omdat ik in Breda woon maakt het qua reistijd voor mij niet zoveel uit of ik vanaf Brussel, Düsseldorf of Amsterdam vlieg. En ook al woon je verder weg van de grens, ook dan kan het prijsverschil interessant zijn, zelfs als je de extra reiskosten naar het vliegveld meeneemt. Want juist vanuit België of Duitsland kun je wellicht voordeliger vliegen. De reden dat dat goedkoper kan zijn, heeft te maken met andere vluchtschema’s, lagere luchthavenbelasting, een groter aanbod qua bestemmingen en vluchten en de geografische ligging. Zo heb ik de voordelen van vliegen vanaf Duitsland al eens voor je op een rij gezet.

5. Een retour boeken of twee enkeltjes?

Je denkt misschien dat het voordelig is om een retour te boeken, maar soms ben je voordeliger uit als je kiest voor twee enkeltjes. Want op die manier kun je namelijk twee airlines combineren. Zo kan de heenreis bij Transavia het goedkoopst zijn, en de terugreis bij Easyjet. En zo kun je ook twee luchthavens combineren: vertrekken vanaf Amsterdam en terugkomen op Rotterdam-The Hague kan een prijsvoordeel opleveren. Het is wat meer uitzoekwerk, maar dat ga je zeker weten terugverdienen.

6. Vlieg met alleen handbagage

Hoewel sommige airlines tegenwoordig ook kosten rekenen voor handbagage, is het vaak nog steeds voordeliger om met handbagage te reizen in plaats van ruimbagage.

Natuurlijk hangt het van de reis af of het je lukt om met alleen handbagage te reizen, maar deze tips kunnen je wellicht nog helpen om je koffer nog iets beter in te pakken.

7. Kies voor een overstap

Rechtstreeks vliegen is de duurste optie. Het is goedkoper om een overstap toe te voegen – daar waar mogelijk natuurlijk.

De reden dat overstappen de reis goedkoper maakt, is omdat de deeltrajecten minder populair zijn dan de rechtstreekse reis. Vaak zijn er op de deeltrajecten ook meer aanbieders en wordt er door airlines op prijs geconcurreerd. Daar kun jij dus weer van profiteren. Natuurlijk is overstappen op lange reizen niet per se comfortabel (het is gewoon gedoe), maar je bespaart vaak wel veel geld. Je kunt het dus altijd bekijken en overwegen of het het voordeel waard is. Bekijk dan uiteraard wel of de overstap haalbaar is (dat je genoeg tijd hebt om de volgende vlucht te halen). Het zou zonde zijn als je de aansluitende vlucht mist en zo alsnog meer geld kwijt bent.

8. Laat je verrassen door de bestemming

Wil je écht goedkoop op reis, pin je dan niet vast op een bepaalde bestemming maar kijk waar je voordelig naartoe kunt vliegen. Dat is ook nog eens leuk om te doen, want zo kom je op verrassende plekken terecht. Met error fares kan dat gebeuren, maar ook via nieuwsbrieven of last-minute deals kun je deals tegenkomen die zó goed zijn dat je er wel gebruik van moet maken. Flexibiliteit is dus altijd handig als je goedkoop op vakantie wil.

9. Soms is een pakketdeal de beste optie

Je kunt wel blijven zoeken naar goedkope, losse vliegtickets, maar soms is een pakketdeal nu eenmaal de beste optie. Dus een vlucht én accommodatie. Daar was je in eerste instantie misschien niet naar op zoek, maar het is altijd de moeite om te kijken wat een pakketreis kost.

De goedkoopste pakketreizen boek je via:

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.