De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Het is een beeld dat we allemaal wel kennen, de grote vertrekborden met het woord ‘delayed’ erop. Vertraging is nooit leuk. Het kan voorkomen dat je meer dan drie uur vertraging hebt, maar dat je door bepaalde keuzes bij het boeken van de vlucht, geen recht hebt op compensatie. Gelukkig zijn er zaken waar je op kunt letten waardoor je met vertraging de kans op compensatie vergroot. We geven je graag wat tips mee waar je op kunt letten.
- Om bij een annulering of vertraging van meer dan drie uur recht te hebben op compensatie, is de keuze van de vliegtuigmaatschappij van belang. Bij het boeken van je vlucht is het slim om voor een Europese luchtvaartmaatschappij te kiezen, ook als je naar een bestemming buiten Europa reist. Landen in de EU en de bijbehorende luchtvaartmaatschappijen vallen onder EU Verordening 261/2004. Hierin worden rechten van vliegtuigpassagiers beschermd. Vlieg je bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam, dan heb je alleen recht als je vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij, zoals KLM of British Airways. Vertrek je juist van Amsterdam naar New York, dan maakt de keuze voor een vliegtuigmaatschappij niet uit aangezien je vanuit een Europees land vertrekt.
- Op het moment dat je een vlucht hebt met een overstap, wil je het liefst dat je zo kort mogelijk hoeft te wachten. Je wilt immers zo snel mogelijk op je eindbestemming aankomen. Maar stel dat je eerste vlucht vertraagd is? Dan is de kans op het missen van je aansluiting ineens best groot. Wij adviseren daarom altijd voor een vlucht te kiezen met voldoende overstaptijd, zo betekent vertraging niet meteen stress. Bovendien is het soms ook leuk om op grote luchthavens in onbekende steden de tijd te hebben. Ze hebben er merken die je thuis niet hebt en je kunt wat cultuur ‘proeven’ (letterlijk), waardoor je verzadigd je reis voortzet. Sommige vliegvelden bieden ook opfrismogelijkheden aan, zoals douches. Wat best lekker kan zijn na een lange vlucht.
- Een slimme boeking kan het verschil maken wat betreft compensatie. Het is belangrijk dat je de gehele vlucht in één keer boekt. In dat geval heb je meer rechten als je door vertraging je aansluiting mist. Ook heb je rechten als je een overstap binnen Europa maakt in plaats van buiten Europa. Als je vertraging oploopt met het tweede gedeelte van de vlucht en die start buiten Europa, heb je op basis van de EU Verordening helaas geen rechten meer. Vlieg je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok dan kun je beter kiezen voor een overstap in Londen dan in bijvoorbeeld Abu Dhabi. Als er iets met je aansluitende vlucht gebeurt, heb je in Londen wel recht op compensatie en in Abu Dhabi niet, omdat dit buiten de EU wetgeving valt.
- Bewaar altijd je boekingsbevestiging en boardingpass. Mocht je tijdens het reizen problemen ondervinden, zoals een vertraging, heeft een vliegtuigmaatschappij altijd deze documenten nodig om te bewijzen dat je op de vlucht zat. Zonder bewijs heb je geen recht op compensatie. Niet meteen weggooien dus!
- Regel altijd een reis- en annuleringsverzekering. Veel mensen weten niet dat veel ongemakken door een verzekering gedekt worden, zoals verloren bagage of ongevallen waarbij de reis niet door kan gaan.
Mocht je onverhoopt vertraagd raken dan hebben we hier nog een laatste praktische tip. Prop nou niet al je boeken en ander vermaak in je koffer. Zorg dat je altijd genoeg in je handbagage hebt om je mee te vermaken, want laten we eerlijk zijn, de tijd gaat niet sneller door naar het vertrekbord te staren.
Gelukkig is de kans op vertraging altijd nog erg klein (1,2 procent) en met deze voorzorgsmaatregelen is de kans dat het een groot probleem wordt enigszins beperkt. Hoe dan ook, ken je rechten als passagier! Wij hopen in ieder geval dat je zonder problemen op bestemming aankomt.
Bron: EUclaim.nl