De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Een van de grootste ergernissen van reizigers is het wachten op het vliegveld. Vertraging is vaak een oorzaak van nog meer ergernis op de luchthaven. EUclaim zocht uit wat de vijf meest voorkomende oorzaken zijn van vliegtuigvertraging.
#1 Het domino effect
Het plannen van een vluchtschema is zeer belangrijk voor maatschappijen. Als een vliegtuig een keer per dag meer kan vliegen, betekent dat een behoorlijke extra omzet. Vandaar dat een planning nogal strak kan zijn gemaakt, waardoor er bij een tegenvaller een domino effect wordt veroorzaakt. Het gevolg kan een lange vertraging op diverse locaties zijn.
#2 Een technisch mankement
Veel ingewikkeldere machines dan vliegtuigen zijn er bijna niet. Een technisch mankement is dan ook niet een-twee-drie opgelost. Veiligheid is van essentieel belang in de luchtvaart, dus wanneer een toestel niet door de technische keuring komt, blijft deze aan de grond. Vandaar ook dat technische mankementen op nummer twee staat als het gaat om vertragingen.
#3 Weersomstandigheden
Heftige windvlagen, storm onderweg of hevige sneeuwval. Weersomstandigheden kunnen het vliegverkeer op een luchthaven soms helemaal platleggen. Door de strakke planningen heeft dit dan weer een domino effect op andere luchthavens. Zo kun je dus in een zonnig Barcelona last hebben van sneeuwval in Londen.
#4 Een staking
Een staking van het grondpersoneel, bemanning of luchtvaartleiders kan grote gevolgen hebben. Het vliegverkeer kan hierdoor flinke vertragingen oplopen of zelfs uitval van vluchten tot gevolg. Erg vervelend als je daardoor je vakantie of belangrijke afspraak mist.
#5 Overschrijding werktijden bemanning
De bemanning van een vliegtuig heeft uiteraard ook rust nodig. Er zijn daarom regels voor verplichte rustperiodes en maximale werktijden voor de bemanning. Het komt nog weleens voor dat een vlucht door een overschrijding van deze regels wordt vertraagd.