Irene is content marketeer en besmet met de zogenaamde travelbug.
Tijdens mijn research voor mijn tweede bezoek aan Berlijn stuitte ik op Tempelhof Airport, het derde grootste vliegveld van Berlijn dat sinds 2008 niet meer in gebruik is en compleet verlaten is. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en gezien het feit dat ik de bekende bezienswaardigheden van Berlijn tijdens mijn vorige bezoek al had bezocht besloot ik de U-Bahn richting het Tempelhof Airport te nemen.
Nadat ik de halte Platz der Luftbrücke heb verlaten en de straat heb overgestoken zie ik overal borden staan voor departure en arrival, daar moet het vliegveld zijn! Een paar stappen verder bevind ik me recht voor de impostante entree van vliegveld Tempelhof. Omringd door statige adelaars kijk je uit op een verlate hoofdingang van het vliegveld. Waar eens mensen hun hello-goodbye momentjes hadden en waar het gekrioeld moet hebben van de taxi’s, is nu helemaal niets.
Grootste vliegveld ter wereld?
Het vliegveld is gebouwd met de intentie om het grootste vliegveld ter wereld te zijn. Door de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld nooit volledig afgebouwd en daarna trokken de Amerikanen in het vliegveld. Zij maakten het vliegveld verder af, maar voegden ook zaken toe als een bowlingbaan en een basketbalzaal voor hun entertainment. Na de val van de muur is het vliegveld tot 2008 nog in gebruik geweest en heeft het veel discussie opgeleverd wat er daarna mee moest gebeuren.
Wandelen, fietsen, picknicken
Maar zoals vaak in Berlijn vinden ze hier wel weer een unieke oplossing voor. De landingsbanen van het vliegveld doen tegenwoordig dienst als park waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen, skeeleren, vliegeren en picknicken. Het vliegveld zelf doet dienst als evenementenlocatie, kantoor en filmlocatie (onder andere te zien in The Hunger Games Mockingjay Part 1 en The Bourne Supremacy).
Het vliegveld is alleen van binnen te bezichtigen tijdens een tour met een gids. Deze worden in het Duits en Engels gegeven. Tijdens deze tour leer je van alles over de veelbewogen geschiedenis van het vliegveld. Zo bracht ik een bezoek aan de schuilkelders waar tijdens de oorlog elke dag gescholen werd voor bommenwerpers, de imposante entreehal en mocht ik boven op het dak kijken.
Wil je ook een bezoek brengen aan Tempelhof Airport? Je kan je kaartjes alvast online bestellen. De Engelse tour vindt op woensdag en vrijdag om 13.30 uur plaats, op zaterdag om 15.00 uur en op zondag om 14.00 uur.
Stedentrip Berlijn in Duitsland
Heb jij inmiddels zin gekregen in een stedentrip of weekendje weg naar Berlijn? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.
Plan je reis
- Met de auto is Berlijn een flink eind rijden: 630 km vanaf Utrecht. Een bestemming die je dus het beste met de trein of het vliegtuig kunt bereiken.
- Met de trein naar Berlijn? Boek dan online bij NS International. Wanneer je vroeg boekt zijn de treinkaartjes een stuk goedkoper.
- Vliegen kan natuurlijk ook. De beste deals voor goedkope vliegtickets vind je rechtstreeks via Transavia.
- Berlijn barst van de toffe hotels. Ik vind Hotel Amano echt een aanrader, net als design hotel Motel One (het is een keten, in Berlijn vind je meerdere vestigingen).
- Goede aanbiedingen voor leuke hotels in Berlijn vind je ook via Hotel Specials.
Foto credits header: Fotolia.com.
Verder lezen over Berlijn
Stedentrips19.01.2023
De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn
Stedentrips27.01.2022
De 5 leukste stedentrips voor foodies
Ontspanning12.10.2019
De Müggelsee: ideale locatie voor een bezoek aan Berlijn
Stedentrips27.02.2017
Als een echte local door Berlijn!
Algemeen22.04.2016
De 5 leukste steden ter wereld voor hardlopende reizigers
Stedentrips08.04.2016
7 tips voor een regenachtige dag in Berlijn
Dit doe je op een regenachtige dag in Berlijn: 7 tipsOntspanning05.09.2015
Tip: lekker en hip eten in Berlijn bij Crackers
Stedentrips16.08.2015