Een van de redenen waarom veel mensen naar Portland gaan, is de lokale biercultuur. De stad heeft tegen de 70 brouwerijen, meer dan welke stad dan ook op aarde. Een van de redenen is dat er heel veel goede hoppen verbouwd worden in Oregon. Tevens komt er veel vers en zacht water uit de bergen. De kalender stroomt over met leuke bierfeesten en er zijn talloze pubs en biertenten waar je de meest uiteenlopende prijswinnende bieren kunt proeven tegen aantrekkelijke prijzen. Loopt het water je al in de mond? Terecht! Een van de leukste manieren om kennis te maken met deze biercultuur, is via een biertour. Dit wilde ik wel eens proberen, want zodoende heb je een gids die én alle brouwerijen goed kent, én alle sluiproutes door de stad weet, én de tijd in de gaten houdt én een mooie selectie kan maken zodat je zoveel mogelijk verschillende bieren kunt proeven. Het mag hier met recht het Nirvana van de bieren genoemd worden…
De bijnaam van Portland is dan ook ‘Beervana’ en ik ging erop uit om me hier eens helemaal in onder te laten dompelen. Mijn gids, Jim Long, bleek een fantastisch heerschap dat al 20 jaar biertours organiseert en alles weet van bieren. Vijf minuten onderweg kwam hij meteen al met een fantastisch verhaal: Jim legde uit dat zijn voorvader in New York woonde en dat Long Island naar hem vernoemd is. Dit wordt een gezellige middag, wist ik meteen. Wat me overigens meteen al opviel, was dat bij elke brouwerij en pub (en eigenlijk overal in Portland) dudes werken met petten op en lange hipsterbaarden. Ik heb eigenlijk nog nergens ooit zo’n hoge hipsterbaard-penetratie gezien als hier. En al die kabouters zijn even aardig, dus je voelt je meer dan welkom.
De eerste brouwerij die Jim en ik aandeden, heet Hub. Hier begonnen we meteen met 15 bier. Voor mij alleen. Hub is een afkorting van Hopworks Urban Brewery en biedt veel biersoorten met de meest fantastische etiketten op de flessen. Alle soorten smaakten geweldig, van de IPA en de IPX tot de Deluxe Organic Ale en de Stout. Ze hebben ook verschillende seizoensbieren, ik heb ze geproefd, erg de moeite waard. Deze brouwerij doet alles met organische ingrediënten. Ik weet niet zeker of je dat proeft, maar het geeft een goed gevoel! Ik gooi liever organisch eten en drinken naar binnen dan chemische rommel. De eigenaar van de brouwerij is een fietsfanaat, dus overal in de brouwerij en ook op de etiketten kom je dingen tegen die refereren aan fietsen. Aangezien het lunchtijd was, heb ik me meteen tegoed gedaan aan verse, zachte pretzelsticks met mosterdsaus en kaassaus. Om je vingers bij af te likken zo goed. En daarna nog een mega habanero-burger met zelfgemaakte patat naar binnen gewerkt, alles organisch en bijzonder smakelijk.
Goede start, nu op naar de volgende. We bezochten de Breakside Brewery. Ook hier kun je fantastisch eten in de tasting room, maar aangezien ik propvol zat van mijn bezoek aan Hub, heb ik me daar niet aan gewaagd. Hier dronk ik een IPA die de prijs van beste IPA van Amerika gewonnen heeft. Bijzonder veel smaaktinten en een prachtige afdronk. Overigens, voor degenen die niet weten wat een IPA is (zijn die er nog, nu IPA’s zo hip zijn??), dit is een biersoort, India Pale Ale, wat zoveel wil zeggen als bier voor onderweg naar India. In de tijd dat wij en andere Europese landen veel op de oost voeren voor de handel en het leegroven van tropische landen, moest er bier mee aan boord. Het plundert toch net even wat lekkerder met een paar goede biertjes in je mik. Dit bier moest lang goed blijven, op zo’n verre reis in warm weer. Door er meer hop en meer alcohol aan toe te voegen, werd dit effect bereikt. Dit bier is typisch wat bitterder, maar erg gevarieerd en rijk van smaak. En het is momenteel een hype. In Portland trof ik ook overal (veelal prachtige) IPA’s aan.
Bij de Breakside Pub dronk ik onder andere ook nog een Toro Red, zeer gebalanceerd, donker fruit, zoete karamel, lichte rooksmaak en chili. Booyah!
Een brew pub die ik zeer kan aanraden, is de Lucky Lab. Lab komt van Labrador, een grote zwarte hond in hun logo. Hier hebben ze ook geweldig veel bieren, ennuh, hoe die smaakten, kan ik me niet meer herinneren, want ik was inmiddels 22 bier verder… Hehehe. Maar de inrichting en sfeer zijn top, veel locals die na een werkdag even biertjes komen tikken.
Verder bezocht ik de Cascade Brewing Pub en The Commons Brewery. De Cascade is beroemd om de sour beers. Jim keek me belangstellend aan terwijl ik me aan mijn eerste sour beer waagde. Hij wist dat ik gekke bekken zou trekken en dat gebeurde. Hij sloeg zich op de knieën van de pret en terecht. Maar gek of niet, sours zijn lekker. Ze doen denken aan Kriek-bieren, zeg maar bier met een fruitsmaakje maar zonder de limonade-achtige breezersmaak die je krijgt bij Radlers. Sours zijn heerlijk!
Bij The Commons stond zowaar een biertje op het menu dat het resultaat was van een collaboratie met een Nederlandse brouwerij (waarvan niemand daar de naam kon uitspreken, dus ik weet nog steeds niet welke dat was). Een Drietje, heette dit bier en het was bijzonder goed; Aardbei-accent.
Een bijzondere ervaring, deze brouwerij-tour en een must voor de bezoeker van Portland!