Na een aantal bezoekjes aan andere Oost-Europese steden stond Sint Petersburg inmiddels hoog op mijn wensenlijstje om te gaan bezoeken. Zelf vind ik het fascinerend hoe anders de cultuur is naarmate je meer richting het oosten reist. Sint Petersburg werd het dus en om er helemaal een Russische ervaring van te maken besloten we in de winter te gaan. De thermokleding ging mee en we waren dan ook voorbereid op temperaturen van -15 graden. Vanaf Nederland vlieg je er rechtstreeks in zo’n 2,5 uur naartoe. Bewapend met Russische roebels, thermokleding en een reisgids stapten we uit het vliegtuig en kwamen aan op een modern vliegveld. Een taxi bleek gemakkelijk te regelen en na een half uur stopten we voor de ingang van ons hotel. St. Petersburg is een enorm grote stad en wij waren dan ook heel blij met de locatie van ons hotel, om de hoek van Nevski Prospekt (de hoofdstraat).
Het aanbod aan musea in St. Petersburg is groot en divers. Voor mij als museum liefhebber echt een feestje. Kers op de taart is de Hermitage, één van de grootste musea ter wereld en de collectie is heel breed: van Egyptische mummies, een grote collectie Hollandse meesters tot modernere kunst. Minstens zo indrukwekkend is het paleis zelf: de trappen, compleet met goud behangen vertrekken (het woord ‘kamer’ zou hier een understatement zijn), plafonds en gigantische kandelaars. Alleen al voor het vergapen hieraan een bezoek waard. Ook het Paleisplein voor de Hermitage is gigantisch groot en heeft een behoorlijk indrukwekkende geschiedenis. Midden op het plein staat de Alexander-zuil.
Als je uitgekeken bent in de Hermitage (waar je gemakkelijk een paar dagen door kunt brengen mocht je dat willen), dan heeft St. Petersburg je nog veel meer musea te bieden. Het Russisch museum is ook behoorlijk groot en hier vind je een collectie Russische kunst vanaf de middeleeuwen. Verwacht een druk bezocht museum en gangen vol schoolkinderen. Niettemin zeker een bezoek waard! Van een heel andere orde is museum Kunstkamera, een antropologisch museum en door de Russen ook wel rariteitenkabinet genoemd. Hier zie je verschillende tentoonstellingen over volkeren en hun gebruiken, maar ook opgezette dieren en foetussen op sterk water.
In St. Petersburg kun je heel goed eten voor een prima prijs. De stad biedt je eindeloze mogelijkheden: van de typisch Russische keuken met veel vlees, blini’s (pannenkoekjes) en borsjtsj (bietensoep) tot aan kaviaar en sushi. Er wordt beweerd dat er nergens ter wereld zoveel sushirestaurants zijn buiten Tokyo als in St. Petersburg. Wat je ook overal op de kaart ziet staan zijn bruscetta’s en bij een glas bier, wijn of wodka is het gebruikelijk wat hapjes te bestellen.
Er staat dan ook op alle menukaarten heel specifiek aangegeven welke hapjes je kunt bestellen bij verschillende drankjes. Probeer je ‘bierhapjes’ bij wijn te bestellen, dan krijg je te horen dat dit niet kan, je kunt kiezen uit de hapjes die bij de wijn staan vermeld. De eerste keer dat we dit hoorden stonden we toch even raar te kijken. Oké, nootjes en olijven ‘mogen’ wij dus niet bestellen bij de wijn. Blijkbaar typisch Russisch want ook andere toeristen verbaasden zich hierover. Natuurlijk kun je overal (spotgoedkoop) wodka bestellen. Maar niet alleen puur, ook het aanbod aan cocktails is heel groot.
De Russen houden duidelijk van zoete hapjes. In zo’n beetje ieder koffietentje, bakkertje en restaurant is een gigantische keus aan cakejes, muffins en taart. Opwarmen deden wij dan ook midden op de dag met een cocktail en stuk taart.
Dwars door de stad stroomt de rivier de Neva en het water is dan ook overal in de stad. Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt, kun je een rondvaart maken over de grachten. Toen wij er waren, was het daar te koud voor en de Neva en grachten bevroren. Je kunt wel over het ijs lopen en op diverse plekken zie je vissers die met een ijsboortje proberen een visje te vangen.
Bij je bezoek aan de stad is de kans groot dat je gebruik maakt van de metro. De afstanden zijn gewoon te groot om alles lopend te doen en daarnaast is reizen met de metro ook een belevenis. De meeste stations liggen heel diep onder de grond en je kunt er zomaar 10 minuten over doen om eindelijk op het perron te komen. Een aantal stations zijn bijzonder mooi met marmeren zuilen, glazen beschilderingen en versierde plafonds.
In de stad vind je verschillende bijzondere kerken. De meest bekende en typisch Russisch-orthodoxe kerk is de Kerk van de verlosser op het bloed. Ga hier zeker naartoe, want niet alleen van de buitenkant is deze kerk indrukwekkend, van binnen is deze versierd met 7000 m2 mozaïek. Rondom de kerk ligt een prachtig park.
Als je een liefhebber bent van ballet, dan is het aan te raden een bezoek te brengen aan het Mariinsky Ballet. Dit ballet is één van de beste en bekendste ter wereld. Het is aan te raden vooraf online tickets te boeken.
In Sint Petersburg vind je geweldige (kitscherige) souvenirs. Van handbeschilderde matroesjka’s en gouden fabergé eieren, tot aan neppe Sovjet bordjes en mokken met afbeeldingen van Poetin. Deze mok kon ik dan ook niet laten staan!
Hoewel het ontzettend koud was tijdens onze trip, vond ik de stad fantastisch. Er is heel veel te zien en doen en ik wil zeker nog eens terug (in de zomer)! Je kunt vanuit St. Petersburg ook heel gemakkelijk met de trein naar Helsinki en Moskou, dus misschien meteen maar twee stedentripjes combineren dan?
© NMint – Fotolia