De zomer ligt al ver achter ons en het duurt nog een tijd voordat we eindelijk weer op wintersport kunnen. Daarvoor zijn we natuurlijk allemaal al hard aan het sparen. Toch is het fijn om er ook tijdens de herfst even tussenuit te gaan. Onze tip: kies voor een culinaire stedentrip in eigen land. Ga naar Leeuwarden!
Want Leeuwarden is hip. Het duurt nog een tijdje, maar in 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. En nu al doet de gemeente er alles aan om de stad terug op de kaart te zetten. De afgelopen jaren is daaraan keihard gewerkt en het resultaat is zichtbaar. Het historische Leeuwarden is hip, jong en vooral culinair geworden. Dus wil je de herfst onderbreken met een romantische stedentrip in eigen land of met een gezellig vriendinnenweekend? Dan is Leeuwarden perfect.
Een nieuwe stad verkennen is natuurlijk altijd leuk, maar in Leeuwarden is het helemaal een feest. Er zijn verschillende originele manieren om het centrum te ontdekken: kies voor een Friese Food Tour of voor een picknick-rondvaart.
Friese Food Tour
De Friese Food Tour brengt je naar alle culinaire hoogtepunten van Leeuwarden. Tijdens de stadswandeling kom je langs de leukste verborgen restaurantjes, cafés en winkeltjes. En overal mag je de specialiteit van het huis proeven. Je maakt kennis met de Friese specialiteiten, zoals haring, Beerenburger, suikerbrood en nagelkaas en ondertussen zie je ook nog genoeg van de historische binnenstad.
De tour begint bij de kiosk van We are Grutsk (wij zijn trots) op de Prins Hendrikbrug. Hier schrijf je je in, krijg je een plattegrond, stempelkaart en uitleg. Daarna kan de kennismaking beginnen!
De geschiedenis van de Friese hoofdstad gaat terug naar de Romeinse tijd en staat bomvol met oude architectuur. De beste manier om de historische kant van de stad te zien, is vanaf een boot. Ideaal als je even geen zin meer om te lopen.
De boot van Stichting Praamvaren Leeuwarden vertrekt aan de Nieuwestad. Je vaart vervolgens met een oude Praam de grachten door, terwijl een lokale gids je alle ins en outs over de stad vertelt. Je komt langs verschillende historische hotspots zoals de oude waag uit de vijftiende eeuw en de scheve Oldehove-toren, in 1529 gebouwd, maar nooit afgemaakt. Het is een van de scheefste en kromste torens van ons land.
Als het niet te koud is, bestel bij de reservering ook de picknicklunch van Karina’s Kookpunt. Karina brengt vlak voor vertrek een gezellige picknickmand vol met verse en verantwoorde producten. Kies bijvoorbeeld voor de ‘Bio en Zo-mand’. Je krijgt gezonde sandwiches, maar ook lekkere chocolade- en speltkoeken en een biologische limonade met bubbels.
Leeuwarden heeft zoveel leuke en verrassende plekjes, dat je ze in een weekend onmogelijk allemaal kunt bezoeken. Heb je niet zoveel tijd? Zorg dan vooral dat je deze highlights niet mist.
Kruidhof Buitenpost
Mijn persoonlijke favoriet: Kruidhof Buitenpost, de grootste kruidentuin van west Europa. Hier kookt topkok Daan Nagelkerke fantastische gerechten met groeten en kruiden uit eigen tuin. Kruidhof Buitenpost heeft 17 thematuinen. Iedere tuin heeft unieke planten, fruitbomen, eetbare bloemen of akkertjes. Loop er samen met topkok Daan doorheen en zoek samen naar verrassende en lekkere producten. Hebben jullie alles gevonden? Dan gaat Daan met de producten de keuken in om de heerlijkste gerechten te bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade van suikermeloen, met schaafijs van komkommer en bloemetjes van horig? Of een salade van tomaat en watermeloen met een crème van maggiplant. Alles is even lekker en verrassend. Smullen! Kruidhof Buitenpost ligt helaas wel een stukje buiten de stad, maar als je een auto tot je beschikking hebt, sla deze hotspot dan vooral niet over.
Wijngaard de Frysling
Ook een stukje buiten de stad ligt de noordelijkste wijngaard van ons land: wijngaard de Frysling. Eigenaren Douwe en Jantiene Broersma vinden het fantastisch als je op bezoek komt. Ze ontvangen je hartelijk en bezorgen je gegarandeerd een gezellige middag in een prachtige omgeving. Het is hier net alsof je op vakantie bent. In het proeflokaal dat aan de wijngaard ligt, krijg je uitleg over de verschillende druiven die Douwe en Jantiene hier verbouwen. En natuurlijk kun je de wijnen ook proeven, heerlijk gecombineerd met brood en kaas uit de regio. Je kunt bijvoorbeeld de Frysling droog of de mousserende Brûswyn proberen, beide bekroond met een bronzen medaille tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen.
Eten bij Eindeloos
Als je na de Friese Food Tour nog voldoende trek hebt, is Eindeloos dé plek in Leeuwarden om te dineren. Dit is het restaurant van chefkok Willem Schaafsma, benoemd tot Frieslands meest markante horeca-ondernemer van 2015. Schaafsma heeft één doel: lekker, maar biologisch en duurzaam koken. Dat doet hij door de producten van het seizoen in te kopen en door zijn middelen uit de streek te halen. Hij maakt verrassende, maar ook klassieke gerechten. En het allerbelangrijkste is dat Schaafsma niets ongebruikt laat. Wees dus niet verrast als je een kalfswangetje of koeienharten krijgt voorgeschoteld.
Heb je tijd over? Breng dan vooral ook een bezoek aan deze leuke adresjes.
Foto header: © atrophie – Fotolia.com.