Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd. En als je daar bent, dan moet je beslist even op de fiets stappen. Het centrum is immers compact, de paden langs de Rijn zijn heerlijk om over te fietsen en de omliggende wijken van de stad zijn té leuk om niet te verkennen. Kortom: spring maar achterop mijn fiets op ontdekking door Düsseldorf!
Er zijn tal van redenen om Düsseldorf vanaf de fiets te ontdekken en één daarvan is de voordelige DüsseldorfBikeCard . Met deze kaart staat er niet alleen een fiets voor je klaar wanneer je het Hauptbahnhof binnenrijdt, je krijgt ook korting bij tal van bezienswaardigheden en soms zelfs gratis toegang.
Wij kozen de Urban Art Ride die je met de DüsseldorfBikeCard met 10% korting kunt boeken. De tour wordt gehost door Klaus Rosskothen, die de meeste street artists in contact heeft gebracht met de gemeente voor het maken van hun murals. Bovendien is hij curator en eigenaar van urban art galerie Pretty Portal, waar de tour eindigt. De perfecte host voor deze tour dus!
Het voordeel van de Urban Art Ride is dat je in korte tijd verschillende wijken rondom het centrum kunt bezoeken met vaak muurhoge murals.
Het walhalla van de urban art?
De Kiefernstrasse in de alternatieve wijk Flingern-Süd. Hier is de complete straat door verschillende street artists beschilderd. Zelfs de bouwketen die hier staan, zijn ware kunstwerken.
Let op: deze fietstour wordt enkel in de zomer georganiseerd. De rest van het jaar organiseert Klaus iedere zaterdag een vergelijkbare tour, maar dan te voet: de Urban Art Walk. Ook die kun je met korting boeken.
Wij fietsen na de Urban Art Ride verder naar Flingern-Nord. Deze intieme wijk vinden wij de allerleukste van Düsseldorf. In de driehoek tussen de Ackerstraße en de Birkenstraße barst het van de hippe winkels, gezellige horeca en historische architectuur.
Op zaterdagochtend is het markt op de Hermannplatz in het hart van de “driehoek” en daar loopt de hele wijk voor uit. Sta dus vroeg op om de wijk als een local te ontdekken. Gewoon een rondje door de wijk struinen en maar zien waar de locals naartoe gaan, is hier het beste plan. Wij aten de lekkerste pizza’s met bijpassende wijnen bij nineOfive en kochten hippe souvenirs en toffe items voor thuis bij Rikiki.
Tip: zorg dat je voldoende contant geld op zak hebt, want in Duitsland vind je nog steeds horecagelegenheden waar je niet kunt pinnen. Zo is een koffie, lunch of borrel bij Oma Erika een dikke tip, maar daar kun je helaas niet betalen met je betaalpas of telefoon. Gelijk op het station even pinnen dus!
Door bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog is het centrum van Düsseldorf modern. Voor vooroorlogse romantiek moet je in de historische kern van Kaiserswerth zijn. Ruim 10 kilometer buiten het centrum, maar met een mooi fietspad langs de Rijn een perfect uitje voor een zonnige dag. In Kaiserswerth stap je echt even terug in de tijd en kun je een fijne break plannen. In de zomer vind je hier tal van biertuinen en een heus strand.
Weer bijgekomen?
Vanaf Kaiserswerth vaart een pontje de Rijn over, zodat je je fietstocht compleet kunt maken richting de chique wijk Oberkassel.
Iets verder westwaarts vind je de hippe hangout RheinRiff. Midden op een oud fabrieksterrein, ligt het (deels overdekte) stadsstrand met food truck, DJ’s, beach volleybalvelden en een indoor surfbaan. De perfecte plek om je middag af te sluiten met vrienden.
‘s Avonds reserveer je bij het naastgelegen Les Halles voor het diner.
Is fietsen jouw ultieme hobby? Dan moet je beslist begin maart naar het naastgelegen Areal Böhler voor de internationale fietsbeurs Cycling World.
Uiteraard zijn er ook langere fietstochten in de omgeving van Düsseldorf te maken. Sinds 2024 is de stad aangesloten op het netwerk van fietsknooppunten in de regio Rheinland. Zo stippel je eenvoudig jouw ideale fietsroute uit in de omgeving.
Uiteraard is er in het centrum van Düsseldorf ook genoeg te ontdekken. Zo woont hier de derde grootste Japanse gemeenschap van Europa. Zij hebben hun culinaire stempel stempel gedrukt op de Japanse wijk Little Tokyo. Je kunt hier overheerlijk eten, maar zult hier meestal wel voor achteraan in de rij moeten gaan staan. Zondagavond lijkt de rustigste avond, wanneer de meeste weekendgasten net vertrokken zijn. Een andere optie is een reservering bij restaurant Takumi op de bovenste verdieping van het Me and All Hotel. Dit moet je wel van tevoren plannen, want anders zit het hier ook geheid vol.
Om het oude centrum van de stad beter te leren kennen, boekten we een Beer Tour (weer met korting dankzij de Düsseldorf Bike Card!). Het centrum staat namelijk bol van de Brauhausen. Hier wordt al eeuwen alt bier gebrouwen. Een wat donkerder speciaalbier wat bij sommige brauhausen iets weg had van de populaire IPA’s. Bij de meeste brauhausen zit je tussen de ketels van de brouwerij en wordt er ook eten geserveerd. Het grootste brauhaus van de stad is Uerige. Met mooi weer, staat de hele straat van het brauhaus vol met bezoekers. Sluit je daarbij aan dan ben je niet in de oude stad, maar maak je er daadwerkelijk deel van uit. Bij zijn is meemaken dus!
Een brauhaus bezoeken als een local?
Bestel een glas altbier en een bord ‘Himmel & Erd’: aardappelen, appels en bloedworst.
Onze goedlachse gids voelde de groep perfect aan en deelde een goede mix van historische feitjes en grappige anekdotes. Hoewel geen alt bier, stopten we ook nog even voor het raam van Et Kabuffke voor een shotje Killepitsch. Een lokale kruidenlikeur die je beslist moet proeven wanneer je in Düsseldorf bent.
Andere must visits in Düsseldorf zijn: