Of het de beroemdste trappen ter wereld zijn, dat weet ik niet, maar de vrolijkste trappen zijn het sowieso. Escadaria Selarón in Rio de Janeiro. Het is het levenswerk van de Chileense kunstenaar Jorge Selarón, die in Rio jarenlang werkte aan dit bijzondere project. De kunstenaar zelf leeft niet meer, maar zijn master piece trekt dagelijks honderden toeristen.
Jorge Selarón komt oorspronkelijk uit Chili, maar verhuisde in de jaren ’80 naar Brazilië. Hij is kunstenaar van beroep en verdient zijn geld voornamelijk met schilderen. Hij gaat wonen in de wijk Lapa in Rio de Janeiro, vlak naast een enorme trap die je meeneemt naar de wijk Santa Teresa. De trap is vervallen en dus besluit Selarón om deze op te knappen. Zijn buren verklaren hem voor gek wanneer hij in eerste instantie vooral groene, gele en blauwe verf gebruikt. Het zijn niet zozeer de kleuren die Selarón gebruikt (want die herkennen de Brazilianen uit hun vlag), maar het is simpelweg niet geschikt voor de trap vinden ze. Niet wetende dat dit laten een van de toeristische trekpleisters van de stad zou worden.
Vanaf de jaren ’90 wordt er door de kunstenaar flink gewerkt aan de trap en langzaamaan wordt deze mooier en mooier. Voor de decoratie gebruikt hij voornamelijk tegeltjes van keramiek. Als een soort mozaïeken legpuzzel bekleedt hij de traptredes en daarmee wordt de trap steeds leuker om te zien. Van over de hele wereld verzamelde hij keramiek en wie goed zoekt gaat er ook Delfts Blauwe en Zeeuwse tegeltjes vinden. Hij kocht ze overigens niet allemaal zelf. Toen toeristen doorhadden wat hier gebeurde, werd van over de hele wereld keramiek verzameld in de hoop dat de kunstenaar dat zou gebruiken.
Het duurt even voordat Selarón zijn meesterwerk af kan maken, maar na zo’n 20 jaar is Escadaria Selarón af. En mag de trap dus ook officieel zijn eigen naam dragen.
Inmiddels is Jorge Selarón gestorven. Bizar genoeg bericht de media dat hij gevonden is óp Escadaria Selarón. Soort van ‘gestorven in het harnas’ kun je zeggen, op de plek waar hij zo lang aan gewerkt heeft. Wat hij achterlaat is iets bijzonders: 250 vrolijk gekleurde traptredes die de wijken Lapa en Santa Teresa opvrolijken. Een eerbetoon aan het Braziliaanse volk, noemde hij het zelf. En dat is het.
Inmiddels is Escadaria Selarón één van de iconen van de stad geworden, al zal de trap dat immense beeld van Jezus Christus natuurlijk nooit kunnen overtreffen. En dat willen veel mensen zien. Eigenlijk de hele dag door is het hier ‘gezellig druk’. Een foto maken zonder andere mensen op de trap is onbegonnen werk. Iedereen probeert het, maar het lukt nauwelijks iemand (of je moet ’s morgens heel vroeg komen).
Ook rondom de kleurrijke traptredes is van alles te doen. Er is muziek, er wordt geschilderd en je kunt er van alles kopen. Zo staan er halverwege de trap bij het hostel twee jongens die caipirinha’s staan te mixen en helemaal bovenaan wordt verse koffie gezet, inclusief koekjes en een Frans chanson op de iPad. Je kijkt er in ieder geval je ogen uit.
Wil jij op reis naar Rio de Janeiro om Escadaria Selaron zelf te ervaren? Wellicht komen deze reistips nog goed van pas bij het boeken van je reis.