Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.
Vijfsterrenbedden in een driesterrenhotel. Ibis weet hoe het zich moet verkopen. De nieuwste aanwinst van de Accor hotelketen ligt aan de Rotterdam Wijnhaven, ingeklemd tussen de Maasboulevard en Blaak. Alsof er de laatste tijd niet genoeg hotels in de havenstad zijn geopend, wilde Ibis juist daar toch ook nog een vestiging, want Rotterdam is hot en volgens hotelmanager Özgür Eylen niet alleen bij de toeristen.
In de Maasstad weten ze even van geen ophouden. Op de Kop van Zuid komt het tweede hotel er al weer aan en als de plannen blijven bestaan, wordt ook het oude postkantoor op de Coolsingel een gastenverblijf. En dat terwijl er de laatste tijd in die havenstad niets anders dan hotels werden geopend. Het lijkt wel of de eigenaren al voor de bouwplannen wisten dat de stad steeds meer internationale belangstelling zou trekken. Een van de meest vooraanstaande reisgidsen Rough Guide zette de stad in de top tien van steden die je moet bezoeken. Ook The New York Times uitte zich eerder dit jaar lyrisch over ‘Manhattan aan de Maas’.
De hotelmanager Eylen vindt dat Ibis hier in de stad thuishoort, omdat alle grote merken hier in de stad al zijn vertegenwoordigd. ,,Dan kan Ibis als grootste speler in het middenklasse segment niet achterblijven’’, aldus Eylen. Bovendien worden er in de stad veel congressen gehouden, dus is er voldoende markt.
Stof eraf
De vestiging aan de Wijnhaven telt 139 kamers in een gerestyledomgeving. Daarmee is Ibis letterlijk en figuurlijk weer vlot getrokken; hipper dan het altijd was. Het stof is eraf gehaald. En dat was nodig. De hotels waren wat belegen in een tijd waarin de sector juist erg aan het veranderen is; er komen immers steeds meer andere overnachtingsvormen bij. Zo zijn hostels weer populair, ook in Rotterdam en de wat hippere hotels zoals citizenM in Rotterdam.
Het rood van Ibis is gebleven, maar wel in een moderner design, met onder meer vlotte tekeningen op de muur in de bar en restaurant. ,,De basis is Ibis room, Ibis kitchen en Ibis lounge. Daar draait het concept om. Dat betekent vooral een perfect bed, dat we zelf hebben ontworpen, altijd een goede maaltijd en een lounge waar mensen altijd even terecht kunnen om uit te blazen en iets goeds te drinken’’, licht Eylen toe. Hij is van plan meer producten uit de stad en de regio in het Ibis te gaan verkopen. Ook leuk voor de toeristen of zakenlieden die iets mee naar huis willen nemen.
Laken
Vooral het belangrijkste element, ofwel het bed, is in Ibis wonderbaarlijk goed gelukt. Hoe tegenstrijdig ook, maar het is de combinatie van een zacht-hard bed dat mij trekt. Alleen al dat zijde-dunne laken, dat over het matras heen ligt is een opvallend. Ik denk nog: als dat maar niet gaat kreukelen waardoor ik met de vouwen in mijn lichaam opsta. Immers, op vrijwel ieder bed is het matraslaken strak om het matras getrokken. Bij Ibis aan de Wijnhaven niet. Daar moet het de kleine, bijzondere ligervaring zijn. En dat is het.
Op zich zijn het eenvoudige en praktische kamers. Geen grote bijzonderheden, al valt het wel op dat de kamer vrijwel niet is gebruikt, maar dat komt simpelweg omdat het hotel nog maar zo kort open is. Daarom ruikt alles nieuw. De douche is weldadig en ruim. Voordeel van al die nieuwigheden is dat de moderne reiziger wordt verwend met nieuwe snufjes. Deze keer met twee usb-ingangen om van alles en nog wat op te kunnen laden zonder stekkers nodig te hebben. En nog leuker is dat alles gewoon oplaadt terwijl alle andere elektriciteit wel uitgaat als je de toegangskaart uit de houder haalt en de deur achter je dichtslaat. ,,Slim hé’’, zegt Eylen.
Terwijl alles aan de lader ligt, ga ik slapen en weet ik dat ik vroeg op kan staan voor het ontbijt, want dat is Ibis. Het hotel garandeert wereldwijd ontbijt van 4 uur ‘s morgens tot 12 uur ’s middags. En dat is wat ik wil. Tijd zat dus om hier weer langzaam weg te komen.