Stedentrips

Doen in Shoreditch: de hipste wijk van Londen

Avatar foto
Marloes de Hooge

Londen is een van de populairste steden voor een weekend weg. Volkomen terecht, want de lijst met iconische bezienswaardigheden in deze stad is lang. Londen is ook een gigantisch grote stad die je onmogelijk in een paar dagen helemaal kunt ontdekken. Hier kom je dus steeds weer terug. Wil je het échte Londen ontdekken, weg van alle toeristische hotspots, dan moet je in de wijk Shoreditch zijn. De hipste wijk van dit moment, robuust, rauw en puur. De creativiteit spat er vanaf. En wat je daar allemaal kunt doen vertel ik je graag.

Shoreditch ligt in het noordoosten ten opzichte van het centrum van Londen: de East End. Vanaf London City Airport ben je er in een half uurtje met de metro (DLR + London Overground). Zodra je op metrostation Shoreditch High Street uitstapt zie je wat deze wijk zo kenmerkt: graffiti, oude pakhuizen en hippe eettentjes.

Een stukje geschiedenis van Shoreditch

Vroeger was dit echt een handelswijk – of eigenlijk een losstaand dorp – waar met name de textielindustrie floreerde. Nog iets verder terug, in de 16e eeuw, bestond dit dorp vooral uit theaters en schouwburgen die Shakespeariaanse voorstellingen vertoonden. Shoreditch raakte in de nasleep van de oorlog in verval, de oude pakhuizen bleven overeind  en het duurde tot het begin van deze eeuw voordat de verbazingwekkende renovatie plaatsvond. Creatieve architecten en stedenbouwkundigen maakten van deze Londense wijk een hippe hotspot die inmiddels zeer geliefd is om te wonen.

Shoreditch is ruw en ongepolijst
Shoreditch is ruw en ongepolijst
Deze wijk is kleurrijk: overal vind je graffiti
Deze wijk is kleurrijk: overal vind je graffiti

Wat ik zo leuk vind aan Shoreditch is dat het zo anders is dan alle andere wijken in Londen. Minder gepolijst, veel kleur op straat (met dank aan graffitikunstenaars) en misschien zelfs wel gezelliger. Als ik ’s morgens hardlopend door de wijk ren, zie je goed dat dit een wijk is waar veel jonge, hippe mensen wonen. Natuurlijk komen hier ook toeristen – ik loop hier toch ook rond – maar toch voelt het alsof je hier vooral onder de locals bent.

Omdat bezienswaardigheden ontbreken – je hebt hier geen musea of iconische bouwwerken die je moet zien – is het vooral een wijk om doorheen te wandelen, om te winkelen en om te eten en drinken. De wijk blinkt uit in bars, restaurants, bakkers en koffietentjes.

Eten en drinken in Brick Lane

Je hoeft eigenlijk alleen maar Brick Lane af te lopen en bijzondere geuren trekken je vanzelf naar binnen. Bij Beigel Bake bijvoorbeeld. Op het oog helemaal niet zo’n aantrekkelijk zaakje, met een groot rood-wit-blauw neonbord aan de gevel, maar de rij voor de deur verraadt dat je hier de beste bagels van heel Londen kunt vinden. Een klein stukje verder op de hoek hoef je alleen maar de geur van chocolade te volgen, en je staat in het piepkleine Dark Sugars, waar ze bonbons, chocoladetruffels en de beste chocolademelk van de stad verkopen. Er zitten hier zoveel leuke en lekkere winkels, dat er bijna dagelijks food tours door de wijk worden georganiseerd.

Verder is Brick Lane vooral een geliefde straat bij vintage shoppers: het barst er van de tweedehandswinkeltjes.

▸ Tip: wij hebben het gemist, maar op zondag is de Columbia Road Flower Market, een bloemenmarkt waar overigens meer te koop is dan alleen bloemen en planten. En een stukje verderop – het is denk ik nét geen Shoreditch meer, maar wel vlakbij – is de Old Spitalfields Market. Een gigantische oude markthal met tientallen kraampjes. Leuk om daar een uurtje te struinen.

Dit zouden de beste bagels van Londen moeten zijn
Dit zouden de beste bagels van Londen moeten zijn
Struinen over Brick Lane in de ochtend
Struinen over Brick Lane in de ochtend
London calling, always
London calling, always

Hoteltip: CitizenM Shoreditch

Wij kozen in deze wijk voor het CitizenM Hotel Shoreditch dat we boekten via Booking.com. Ik vind dit altijd hele fijne hotel, ze zijn wereldwijd bijna overal hetzelfde. Grote ramen, een wall-t0-wall bed, luxe en toch goed betaalbaar. Shoreditch is een vrij compacte wijk en dus zit je vanuit dit hotel altijd overal dichtbij. Naar de metro is het slechts 2 minuten lopen.

Wist je trouwens dat je via Booking.com niet alleen hotels kunt boeken, maar ook andere type accommodaties zoals appartementen? Dat is heel leuk als je bijvoorbeeld met vrienden een weekend weg gaat. En zo voel je je nog iets meer een local dan een toerist!

Ontbijttip: Flying Horse Coffee

Naar een leuk koffietentje om te ontbijten hoeven we vanuit het CitizenM Hotel niet te zoeken: direct naast ons hotel zit Flying Horse Coffee. De koffie hier moet heel goed zijn – ik hou het bij thee – en het ontbijt is ook echt top. De ontbijtbowl met granola, pindakaas en verschillende soorten vers en gedroogd fruit is een aanrader. Ik zou altijd het ontbijt in het hotel overslaan (hoe goed het ook is), omdat het veel leuker is om de dag te beginnen tussen de locals: een hele andere vibe.

Een topkeuze om te overnachten in deze wijk
Een topkeuze om te overnachten in deze wijk
Goede bedden, fijne kamers: CitizenM is altijd top
Goede bedden, fijne kamers: CitizenM is altijd top
Wakker worden met mooi uitzicht
Wakker worden met mooi uitzicht
Ontbijten doe je bij Flying Horse Coffee
Ontbijten doe je bij Flying Horse Coffee

Wil je in deze wijk verblijven en toch ook het centrum in, dan ben je met de metro binnen een half uur in iedere hoek van Londen. Koop voor 7 pond een Oyster Card (de OV-chip van Londen), zet er 20 pond op en je kunt 2/3 dagen onbeperkt gebruik maken van openbaar vervoer. Ideaal in zo’n grote stad als deze.

En ook als je in een andere wijk verblijft, is het leuk om de metro naar Shoreditch toe te nemen. Om te winkelen, over leuke markten te struinen en vooral lekker te eten en drinken!

Vereeuwig je liefde hier in Shoreditch met een hangslot
Vereeuwig je liefde hier in Shoreditch met een hangslot
In het Box Park kun je eten, drinken en shoppen
In het Box Park kun je eten, drinken en shoppen

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.