De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Omdat wij zo dol op lijstjes zijn: dit zijn de 7 wonderen van Europa. Op nummer 1 staat het Colosseum in Rome (Italië), inderdaad absoluut één van de ‘Europese’ wereldwonderen. Ook o.a. de Basiliuskathedraal in Moskou en de Akropolis in Athene staan in het lijstje (overigens alle voorzien van mooie foto’s!). Ook stelde zij nog een reservelijstje op, met daarin het Kremlin in Moskou, de Reichstag in Berlijn, de Eiffeltoren in Parijs, Catharinapaleis in St. Petersburg, Pechersk Lavra in Kiev, de Piazza del Duomo in Pisa en Ely Cathedral in Cambridgeshire. Wat ons betreft moet de Sagrada Familia in Barcelona absoluut in dit rijtje opgenomen worden. Ook al is ie nog steeds niet helemaal klaar, het is absoluut een wereldwonder.
1. Colosseum, Rome (Italië)
In het jaar 72 na Christus werd begonnen met de bouw van het Romeinse Colosseum. Oorspronkelijk heette het Amphitheatrum Flavium, wat ‘Het amphitheater van Flavius’ betekent. Naar schatting overleden ongeveer een half miljoen mensen en een miljoen wilde dieren in dit enorme theater, dat enkel voor de show van de rijken diende. Ondanks meerdere zware aardbevingen en oorlogen staat het grootste gedeelte van het Colosseum nog steeds overeind.
2. Akropolis, Athene (Griekenland)
In de Griekse hoofdstad Athene ligt de Akropolis, een ruim 150 meter hoge tafelberg. Op deze berg staan meerdere bouwwerken uit de Griekse oudheid, waaronder Het Parthenon en de Nikè-tempel. Elk van deze gebouwen werd voltooid rond 420 voor Christus, en is dus bijna 2500 jaar oud. Veel van de vondsten van de Akropolis zijn te bewonderen in het nabijgelegen Akropolis Museum, zodat deze zo goed mogelijk bewaard blijven.
3. Alhambra, Granada (Spanje)
Het Alhambra, dat Rode Paleis betekent, is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in het Zuid-Spaanse Andalusië. De bouw van La Alhambra de Granada begon rond de 9e eeuw na Christus, maar begon pas rond 1350 de vorm van paleis aan te nemen. Met 142,000 vierkante meter is het een enorm complex, dat onder andere voorzien is van verschillende paleiszalen en 13 enorme torens.
4. Hagia Sophia, Istanbul (Turkije)
Tegenwoordig is het een museum, maar vroeger deed Hagia Sophia (of Ayasofya) dienst als moskee. Daarvoor, vanaf de bouw rond 500 na Christus tot het jaar 1453, was het echter een kathedraal, en was het lange tijd zelfs de grootste kathedraal ter wereld. De Hagia Sophia, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, staat niet alleen bekend om de grote koepel, maar ook om haar vele prachtige mozaiken.
5. Stonehenge, Amesbury (Engeland)
De Stonehenge is een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd, ongeveer 2300 voor Christus, op ongeveer honderd kilometer ten westen van Londen. De bouwwerken, die in een circelvorm zijn opgebouwd, zijn te vergelijken met de Nederlandse hunebedden, en deden dienst als begraafplaats.
6. Basiliuskathedraal, Moskou (Rusland)
Deze kathedraal, die ook bekend is als de Pokrovkathedraal, werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Volgens de legende stak Ivan, nadat de bouw was afgerond, de architect de ogen uit, zodat hij nooit meer een mooier gebouw dan de ‘Kathedraal van de voorbede van de Moeder Gods op de greppel’ kon maken. De bijnaam “de Verschrikkelijke” was dus niet lukraak gekozen…
7. Slot Neuschwanstein, Füssen (Duitsland)
Het jongste gebouw in deze lijst is een in opdracht van Koning Ludwig gebouwd kasteel, Slot Neuschwanstein. Rond 1870 werd het kasteel gebouwd voor één enkele bewoner, maar deze (de koning zelf) heeft er nooit gewoond. Voordat de bouw werd afgerond in 1892 overleed Koning Ludwig. Slot Neuschwanstein was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Florida.