Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.
Eindelijk heeft Hilton Rotterdam het na 50 jaar dan toch voor elkaar. Aan de natuurlijke voorkant van het hotel verschijnt een oprit zoals dat hoort bij een vijfsterrenhotel van naam en faam. Het geeft het Hofplein ook direct de allure waar Rotterdam al zo lang om schreeuwt. Nu krijgt het Hofplein ook de afslag die het verdient: eentje naar hét vernieuwde, fenomenale vijfsterrenhotel van de Maasstad.
Het meest opvallend aan het hotel is toch wel de brasserie en bar aan de Kruiskade, of moet ik toch Stadshal zeggen, de naam die het Hilton er aan heeft gegeven. De inrichting is eigentijds, maar toch met een duidelijke hint naar de jaren dertig. Vooral de speciaal ontworpen stoelen zijn ‘formidabel comfortabel’, Het etablissement biedt plaats aan 140 gasten. Natuurlijk heeft het ook een chefs table, uiteraard met uitzicht op het werk van de keukenbrigade.
Woltinge
De Europese keuken wordt geleid door Tom Woltinge die in verschillende keukens over de hele wereld werkte. Hij wil de Stadshal culinair op een hoger plan brengen. Zijn stijl is te vangen in termen als klassiek, ongecompliceerd, eerlijk en puur. Woltinge: “Het restaurant moet een toegankelijke plek voor iedereen worden; de doorsnee Rotterdammer en de verwende fijnproever.”
Ook het hotel is in die zin verbouwd voor de gast die verwend wil worden, vooral als het gaat om de bedden. Sommige hotels weten altijd weer de juiste bedden neer te zetten; bedden die de gast dromerig de nacht in dragen. Maar wederom te duur om ze voor thuis aan te schaffen. Een hotelbed blijft hiermee één van de elementen waarom het soms zo prettig is om buiten de deur te slapen.
Wifi
De verbouwing heeft volgens hotelmanager Jan Rutgers het hotel weer op het niveau gebracht; het niveau dat mensen verwachten van een modern hotel. “We zijn teruggegaan tot het beton, al was het maar voor de bekabeling van een goed beveiligd wifi-netwerk”, aldus Rutgers. Daarnaast is rekening gehouden met alle duurzaamheidsaspecten, waardoor het Hilton nu de Green Key Gold bezit.
Het hotel telt vier typekamers: de standaard, executieve, suite en de presidentiële suite. In die laatste kamer sliepen eerder gasten als Michael Jackson en bandleden van de Rolling Stones en The Beatles. Als het aan Rutgers ligt, wordt het Rotterdamse Hilton weer als vanouds de overnachtingsplaats voor artiesten, zoals dat in het verleden het geval was. Dat betekent dat er een kamer voor 2.500 euro per nacht aan de man moet worden gebracht bij de agency van de hedendaagse sterren. “We gaan er mee aan de slag.”