Dat Parijs mijn favoriete stad aller tijden is, is geen geheim meer. Al is Parijs ook een dure stad. Iedere bezoek aan Parijs, hoe kort ook, kost altijd meer dan de bedoeling was. Geld besparen in deze stad is echt wel mogelijk, je moet alleen weten hoe. Daarom 10 tips om geld te besparen in Parijs
In de maanden oktober tot maart is het Louvre op de eerste zondag van de maand gratis, je hoeft dan niet te betalen om binnen te komen. Natuurlijk is het er dan ontzettend druk, dus je moet wel wat meer geduld hebben, maar pak je de ingang onder het Louvre, via Carrousel du Louvre dan is de rij vaak korter dan die boven de grond bij de bekende glazen piramide.
Parijs is een vrij grote stad, maar toch liggen de hotpots dichter bij elkaar dan je denkt. De Eiffeltoren, Arc de Triomphe, het Louvre, de Notre Dame, de Bastille: je kunt het allemaal in één wandeling bekijken. Probeer dus zoveel mogelijk te wandelen en zo kosten te besparen voor het openbaar vervoer. Al is openbaar vervoer niet kostbaar in Parijs, maar door te wandelen houd je die euro’s wel op zak.
Ben je toch niet zo’n fan van wandelen, huur dan een fiets. Zo zie je ook nog veel meer van de stad én dat nog goedkoop ook. Huur een Vélib, zoals de huurfietsen hier heten. Er zijn meer dan 20.000 fietsen, verspreid over 1.800 locaties te huur. Een dagpas kost 1,70 euro, en voor 8 euro fiets je een hele week door Parijs.
Je kunt heel veel bezienswaardigheden in Parijs bezoeken, zonder dat het je geld kost. De Eiffeltoren is vanaf de grond zeker ook indrukwekkend. De Sacré Coeur en Notre Dame mag je kosteloos bezoeken en een wandeling over de Champs Elysées naar de Arc de Triomphe kost je ook geen geld.
Heb je geen zin om hoge prijzen te betalen op Parijse terrasjes? Neem dan een leeg flesje mee en vul dat op openbare plekken met kraanwater. Het water in Frankrijk is schoon genoeg om te drinken, maar zodra je een bordje ‘Eau non portable’ ziet staan moet je een ander kraantje zoeken.
Als je ergens goed kunt shoppen, dan is het in Parijs wel. Het is niet voor niets de stad van de mode. Daarmee is het ook een dure stad om te shoppen, wat je dus beter kunt overslaan. Met name Rue du Faubourg-Saint Honoré, Rue Cambon en de omliggende straten kun je het beste vermijden. Dan kom je ook niet in de verleiding om veel geld uit te geven, waarmee je bezoek aan Parijs veel te kostbaar wordt.
In een wereldstad als Parijs zijn honderden hotels te vinden, de een duurder dan de ander. Maar niet overal is de kwaliteit goed, en soms betaal je veel te veel voor wat je krijgt. Zoek naar alternatieve manieren om te overnachten, zoals bijvoorbeeld Airbnb, een hostel of ga couchsurfen (bij iemand thuis op de ‘bank’ slapen). Als je toch liever in een hotel slaapt, kies dan voor een hotelketen in plaats van een los hotel, omdat de ketens vaak wel beter zijn in het goedkope segment.
Bij Starbucks en McDonald’s is gratis WiFi beschikbaar, en daar zijn er een hoop van! Zet je dataroaming uit en maak zoveel mogelijk gebruik van het gratis internet, dat scheelt weer wat geld op je telefoonrekening.
In deze stad geldt een bijzonder principe: hoe dichter je bij de bar zit, hoe goedkoper. De meters die de obers moeten lopen zijn in de prijs inbegrepen. Een drankje op de eerste rij van het terras is dus het duurste drankje. Een drankje aan de bar is het goedkoopst. Drink dus zoveel mogelijk drankjes aan de bar.
Blijf sites met reisaanbiedingen goed in de gaten houden en boek je reis ver vooruit. Dat is voordeliger dan op het laatste moment een reis boeken. Treintickets en vliegtickets zijn ver vooruit een stuk voordeliger dan op het laatste moment, dus zo kunt je weer wat geld besparen om in Parijs uit te geven aan leuke dingen!