Op 17 maart is het St. Patrick’s Day. Dé nationale feestdag van Ierland waarbij het hele land groen kleurt. Maar wat vieren de Ieren eigenlijk op St. Patrick’s Day? En wat zijn de leukste plekken om dit bijzondere feest zelf een keer mee te maken?
St. Patrick is de beschermheilige van Ierland, die in het jaar 461 na Christus op 17 maart geboren werd. Hij beschermt het land simpelweg tegen het kwaad. Tientallen eeuwen later wordt zijn verjaardag dus nog steeds gevierd. De Ieren noemen het Lá Fhéile Pádraig en op die dag wordt de beschermheilige herdacht op een zeer feestelijke manier, als een soort viering van de Ierse cultuur. Een dag die vooral in het teken staat van samenhorigheid en verbondenheid. Dat doen ze in Ierland met muziek, optredens, een optocht en vuurwerk. Ierland kleurt letterlijk helemaal groen: iedereen is verkleed in het groen en zo ongeveer alles wat groen versierd kan worden, wordt groen gemaakt. Het is de nationale kleur van Ierland, de kleur van het klaverblad dat de talisman van de Ieren is.
Hoewel het een van oorsprong Iers feest is, is St. Patrick’s Day inmiddels een wereldwijd fenomeen. In Ierland wordt het uitbundig gevierd, net als in Canada, de Verenigde Staten en Australië. Het zijn de landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. Ierse pubs vind je over de hele wereld. Ook daar is het ieder jaar op 17 maart een groot feest. Het is een feestdag die je ooit een keer zelf moet meemaken om te weten wat het écht inhoudt. En dan natuurlijk het liefst in Ierland.
Ook in Nederland kun je dit bijzondere Ierse feest ervaren. Dat doe je het beste in Den Haag. De Hofstad staat het hele weekend van 16 en 17 maart in het teken van het St. Patrick’s Day Festival.
Tijdens een tweedaags Ierland Filmfestival in Pathé Buitenhof Den Haag worden er negen films en documentaires vertoond die in Ierland zijn opgenomen of waarin het Ierse landschap als achtergrond fungeert. Zo zie je beroemde Ierse acteurs zoals Liam Neeson, Colin Farrell en Jamie Dornan in natuurdocumentaires, actiefilms, drama en romantische komedies. Meer informatie vind je op ierland.nl/filmfestival. Hier kun je direct online tickets kopen tegen een gereduceerd tarief van 5 euro.
Of ga op zaterdagavond naar de Irish pub O’Casey’s op het Noordeinde voor een avond Ierse muziek – een tribute aan de rock’n’roll van de jaren 80 door The Cruz & Dukes of Harlem. En op zondag is er Ierse livemuziek vanaf 12.30 uur op de Grote Markt in Den Haag.
Je hebt een aantal dingen nodig om St. Patrick’s Day optimaal te kunnen ervaren. En één daarvan is natuurlijk een groene outfit in de kleur grasgroen. Hoe meer groen, hoe beter. De meeste Ieren dragen in ieder geval een hoge groene hoed met een zwarte band en een groene zonnebril maar je kunt je gerust volledig in het groen uitrusten. Eigenlijk precies zoals wij doen op Koningsdag, maar dan in een ander kleurtje. En draag klavertjes als symbool voor nationale trots en traditie.
Wat ook onmisbaar is tijdens deze Ierse feestdag is Guinness. Het beroemde donkere bier uit Ierland. Het is stout-bier, dat niet alleen behoorlijk donker kleurt, maar ook enigszins bitter is. Bijzonder aan Guinness is dat het op een speciale manier getapt/ingeschonken moet worden: in één keer in een hoek van 45 graden. Het bier moet ook minimaal drie uur gekoeld worden, pas dan is de smaak goed (maar het mag ook weer niet té koud zijn). En dan is ook nog de juiste vorm van het glas belangrijk. In iedere Ierse pub is het perfecte glas Guinness te krijgen en op een dag als St. Patrick’s Day mag je ook haast niets ander drinken dan dit.
Om je goed te kunnen mengen tussen de Ieren op een dag als St. Patrick’s Day is het ook wel handig om een woordje Iers te spreken. En nee, dat is zeker geen ‘gewoon Engels’. Het is een taaltje waar je werkelijk niets van kunt verstaan, maar als je deze woorden uit je hoofd leert (in combinatie met wat handgebaren) dan maak je vanzelf vrienden.
In Dublin – en op evenementen door heel Ierland – is het ook volop feest. Hét event is de iconische National St. Patrick’s Day Parade in Dublin met praalwagens, muzikanten, marsband en dansers. Wil je het échte feest een keer meemaken, dan moet je op 17 maart in de Ierse hoofdstad zijn.