Bewust of onbewust maak je tijdens een reis gebruik van veel verschillende vervoersmogelijkheden. In januari vertrok Travelvalley voor een lang (ski) weekend naar Geilo en Finse in Noorwegen en kwamen deze bijzondere vervoersmogelijkheden tegen.
Theoretisch gezien kun je met de auto naar Noorwegen rijden. Vanuit Utrecht naar Oslo is dat ‘slechts’ 1.200 kilometer. Heel praktisch is dat echter niet. Daarom is het vliegtuig pakken toch de meest logisch manier om in Noorwegen te komen. Vanaf Amsterdam is het slechts twee uur vliegen naar Oslo en er worden dagelijks meerdere vluchten aangeboden door onder andere KLM. Voordeel van vliegen met deze maatschappij is dat je niet voor extra’s hoeft te betalen. Bij bijna alle tickets zijn een drankje en hapje, bagage en stoelkeuze gewoon bij de prijs inbegrepen.
De luchthaven is zeer waarschijnlijk niet de eindbestemming van de reis. Je zult dus verder moeten reizen. Het wordt steeds populairder om een auto te huren, zodat je zelf de rest van de route af kunt leggen. Voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met tijden en je zelf kunt bepalen wanneer je even wilt stoppen onderweg. Nadeel is dat autorijden in het buitenland altijd om wat extra alertheid vraagt en je daardoor niet écht de tijd hebt om flink van het landschap te kunnen genieten. Voordeel bij Noorwegen is wel dat het land een stuk minder dichtbevolkt is dan Nederland. In plaats van files vermijden, is het soms juist zoeken naar andere automobilisten. En let op: in Noorwegen lopen rendieren en elanden in het wild, dus ogen op de weg, want je wilt niet dat deze op de voorkap van de auto belanden 😉
De treinreis tussen Oslo en Bergen, met o.a. de tussenstops Geilo en Finse, wordt gezien als één van de mooiste treinreizen van de wereld. Zowel in de zomer als in de winter. Het eerste stuk na Olso is misschien nog wat ‘gewoon’ en heeft veel tunnels. Maar na ongeveer 40 minuten zie je het landschap steeds meer in een bijzonder winter wonderlandschap veranderen. Van Olso naar Geilo is mooi, maar van Geilo naar Finse brengt je écht indrukwekkende plaatjes. In de zomer is ook het laatste stuk, van Finse naar Flo en vervolgens naar Bergen een absolute aanrader volgens alle locals. Dat komt doordat je vanaf Finse (1.222 meter hoog) in 30 minuten naar Flo afdaalt dat precies op 0 meter hoogte ligt.
Grootste voordeel aan de trein? Hij brengt je letterlijk op plekken waar je anders niet kunt komen. Het bijzondere plaatsje Finse is namelijk enkel via het treinspoor te bereiken.
Hondengek of niet, als je het hebt over een totale winter-wonderland-beleving, dan hoort een husky tocht daar voor velen absoluut bij. Voor iedere slee worden 6 of 8 honden gezet. Je kunt er vervolgens voor kiezen om de slee zelf te besturen of dat aan een ander over te laten. Is het zielig voor de honden? Nee hoor, deze honden hebben namelijk van nature heel veel energie. Huskyhonden worden vaak in de zomer getraind. Leuk feit daarbij is dat de honden vooral van elkaar leren. De jonge pups zien hoe de volwassenen husky’s te werk gaan en willen hen simpelweg na doen. Ze volgen het voorbeeld. Dat maakt dat de voorste honden in de slee altijd de meest volwassen en ervaren honden zijn. Zij geven de route aan en de rest volgt. In Geilo kun je zo’n bijzondere tocht met husky’s maken.
Crosscountry ski mag dan op gewoon skiën lijken, het is een totaal andere sport. Of beter gezegd een totaal andere beleving. Met langlaufen, want dat is wat cross country ski is, kom je op plekken waar je met gewone ski’s niet snel zult komen. Doordat je hielen niet aan de latten vast zitten, kun je je veel gemakkelijker bewegen. Datzelfde geldt voor de sneeuwschoenen. Ze mogen er uitzien als een soort tennisrackets die om je voet heen lijken te vallen, het maakt het wandelen door de sneeuw een stuk gemakkelijker. Met langlaufen en sneeuwschoenen kom je vaak op stukken waar nog niemand de sneeuw heeft aangeraakt. Je krijgt een beetje het gevoel alsof jij de enige bent die op dat bijzondere plekje weet te komen. Ver weg van de rest en helemaal één met de natuur. Een absolute aanrader om een cross country tocht te doen is het plaatsje Finse.
Het lijkt op een mountainbike, maar dan met hele dikke brede banden. Het is de fatbike. Een off-road fiets waarmee je zelfs op sneeuw kunt fietsen. Sterker nog, de fatbike komt oorspronkelijk uit Alaska en is zelfs ontworpen om je door de sneeuw te kunnen verplaatsen. Want behalve de dikke banden, heeft de fiets een heel licht frame, waardoor je geen snelheid verliest. In Geilo zijn diverse tochten te boeken met een gids. Samen fiets je dan onder andere rond het meer Ustedalsfjorden.
Wil je flink door de sneeuw racen? Huur dan een sneeuwscooter. In Dagali, een dorpje op zo’n 25 minuten afstand van Geilo, worden diverse activiteiten met een sneeuwscooter aangeboden. Het is mogelijk om een safari te maken, waarbij je met een gids gedurende de hele dag op pad bent. Maar in Dagali zijn ook diverse trails aangelegd, die variëren van 1 tot 5 kilometer. Met zo’n 10 scooters tegelijk kun je hier tegen elkaar racen. Om een sneeuwscooter te mogen rijden, moet je ook in Nederland in het bezit zijn van een scooter- of autorijbewijs.
Normaal gesproken wordt er bij hiken vooral aan de zomer gedacht. Maar aangezien hiken eigenlijk niets meer is dan een flink stuk wandelen, is hiken natuurlijk ook in de winter goed mogelijk. Zorg dat je stevige (waterdichte) schoenen aan trekt, die veel grip hebben. Je komt tijdens de route veel sneeuw en ijs tegen. Daarnaast kan het in de winter handig zijn om een paar stokken mee te nemen voor extra balans. Let ook goed op dat de officiële hike route wat verstopt kan liggen. Dankzij de sneeuw kunnen paden of markeringen moeilijk te vinden of helemaal weggevallen zijn.
Is de scooter wat gewaagd en beperk je de snelheid liever? Dan is de Spark slee een goed alternatief. De slee oogt een tikkeltje ouderwets en heeft volgens sommigen ook wel vergelijkingen met een rollator of een rolstoel. Wat je er ook in ziet, de slee biedt plek aan twee personen en geeft ongetwijfeld veel lol. Voor de persoon op de slee is het gemakkelijk, die hoeft alleen maar plaats te nemen op de stoel. De persoon die aan de achterkant van de slee staat, mag flink aan het werk. Hij moet al steppend de slee in beweging zien te houden.
Geilo is één van de zes skigebieden van Noorwegen die zijn aangesloten bij Norway Home of Skiing. En dus last but not least, de ski’s en het snowboard. Moeten we deze echt nog verder toelichten? Die pistes zijn natuurlijk niet voor niks speciaal voor jou geprepareerd. Dat je tijdens een wintersport gebruik maakt van ski’s of een snowboard spreekt dan ook voor zich. Zorg dat het materiaal van een goede waxbeurt is voorzien en neem als één van de eerste de skilift omhoog. Daarna hoef je alleen nog maar te genieten!