Reizen

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Avatar foto
Redactie

Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.600 Nederlanders in het buitenland, wanneer zij bijvoorbeeld op vakantie zijn. Iets waar je het liefst niet over na wilt denken, maar wat wel kan gebeuren. De meeste overlijdens in het buitenland vinden plaats in de maanden augustus, september en oktober, door een toename van het vakantieverkeer in deze maanden. In geval van overlijden in het buitenland komen er een hoop extra zaken om de hoek kijken waarmee je in eigen land niet te maken hebt, zoals de repatriëring; de overledene naar het thuisland brengen voor de begrafenis of crematie. Ook al wil je er niet helemaal aan denken, toch is het goed om je bewust te zijn van de zaken die geregeld moeten worden en de kosten van de repatriëring. Uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta verzorgt ieder jaar zo’n 300 repatriëringen en kan je daar meer informatie over geven.

Wat je moet weten

Repatriëring is het overbrengen van de overledene naar zijn of haar thuisland; naar Nederland of juist vanuit Nederland naar het vaderland. Voor het overbrengen van overledenen gelden regels en moet het een en ander geregeld worden; speciale procedures moeten hierbij in beide landen gevolgd worden. Deze regels en procedures zijn in ieder land weer anders en ook lokale gewoonten kunnen een rol spelen. Goed is om te weten dat ook de Nederlandse ambassade hierin hulp kan bieden.

En er komen ook aardig wat kosten bij kijken, die mogelijk door een reisverzekering of uitvaartverzekering gedekt worden. Het is daarom goed om je in jouw verzekeringen te verdiepen, zodat je weet wat vergoed wordt. De kosten van een repatriëring lopen uiteen, onder andere afhankelijk van het land waarin het overlijden plaatsvindt. Gemiddeld genomen liggen de kosten van een repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland tussen de 6.000 en 8.000 euro.

De procedure

  • In geval van een reisverzekering wordt het overlijden gemeld bij de alarmcentrale van de verzekeraar of bij de uitvaartverzekering. Monuta heeft voor repatriëringen een speciale afdeling die samenwerkt met alarmcentrales en alles rondom het overlijden regelt.
  • De lokale autoriteiten zullen een akte van overlijden afgeven. Deze is nodig voor het vervoer van de overledene naar Nederland. Daarnaast verstrekken zij nog een ander document, namelijk een laissez-passer. Hierin verklaart een lokale begrafenisondernemer dat aan de wettelijke voorschriften is voldaan. Ook deze is nodig om de overledene terug naar Nederland of het thuisland te brengen.
  • In de meeste gevallen duurt het een aantal dagen voordat een overledene gerepatrieerd kan worden. Dat komt omdat er mogelijk nog onderzoek gedaan moet worden naar de doodsoorzaak. Ook het regelen van alle benodigde documenten en de legalisatie daarvan kost vaak een aantal dagen. In de tussentijd wordt de overledene dan, in de meeste gevallen, gebalsemd en gereed gemaakt voor het vervoer per vliegtuig of auto.

Hoewel dit een van de dingen is waarmee je hoopt nooit te maken te krijgen tijdens een vakantie in het buitenland, is het prettig om te weten dat er dienstverleners zijn zoals Monuta die je hierbij met kennis en ervaring kunnen helpen.

© header: den-belitsky – Adobe Stock

Deel dit artikel

Avatar foto
Redactie Travelvalley
De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.