Je wilt op vakantie naar Afrika om ook dit werelddeel te leren kennen, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Begin met een reis door Senegal. Comfort, fijne stranden, natuur en safari; Senegal heeft het beste van Afrika in huis. Dit zijn de mooiste plekjes van jouw volgende vakantiebestemming.
De situatie in de straten van hoofdstad Dakar is in een woord samen te vatten: chaos. Behendig rijdt mijn chauffeur met zijn busje tussen de honderden andere voertuigen door. Ik weet niet waar ik moet kijken; links klopt een oude man zonder tanden op mijn raampje. Hij houdt spulletjes omhoog die hij probeert te verkopen. Ik weet niet wat het is, maar ik schud mijn hoofd. Fruit dan misschien?, probeert een ander. Rechts passeert een bus. Passagiers zitten met hun bezwete lijven tegen de ruiten geplakt en er past echt niemand meer bij. Hun bagage ligt daarom vastgebonden op het dak. Zover als ik kan kijken zie ik een chaos van toeterende auto’s, sirenes en verkopers die tussen de auto’s doorlopen. Senegal is een klein land in het westen van Afrika en telt zo’n 15 miljoen inwoners, ruim 3 miljoen daarvan wonen hier, in de hoofdstad, en dat is te merken. We komen in dit verkeer nauwelijks vooruit. Zenuwachtig kijk ik naar de klok voorin de bus: het is 13:00 precies. Mijn boot vertrekt.
Ik ben onderweg naar Gorée, een klein eilandje dat vier kilometer voor de kust van Dakar ligt. Meer dan 5.000 kilometer van huis bezoek ik een klein stukje voormalig Nederland. Helaas is dat niets om trots op te zijn, want op Gorée speelde een van de zwartste hoofdstukken uit onze geschiedenis af. Aan boord van de veerboot praat ik wat met de lokale passagiers. Niemand lijkt zich druk te maken over het feit dat ik Nederlandse ben. We kletsen wat over Amsterdam, over tulpen en klompen en als ik een half uurtje later op de stijger van het piepkleine eiland sta ben ik zelf ook even vergeten wat hier een paar eeuwen geleden is gebeurd.
Ik tuur naar het gele strand. Kinderen spelen in de zee, tussen de dobberende vissersboten. Langs de kade staan gekleurde koloniale gebouwen in rood, zachtgeel of lichtbruin en over de kleine boulevard lopen mooie donkere vrouwen in jurken met uitbundige kleuren. Dit moet een droomeiland zijn.
Na een ijskoud biertje op een van de terras aan de kust, is het tijd om Gorée te gaan verkennen en de waarheid onder ogen te zien. Dit eiland heeft haar naam te danken aan de Nederlanders; Goree komt van het Zuid-Hollandse Goeree. Rond 1617 kocht de West-Indische compagnie dit eiland en gaf het de naam. Tussendoor was het kort in Engelse handen, totdat Michiel de Ruyter het weer heroverde. In 1677 ging het naar de Fransen.
Een wandeling over dit oud stukje Nederland heb je zo gemaakt; het eilandje is niet groter dan zo’n 900 bij 300 meter. Er wonen hier slechts een paar honderd mensen. Nog geen twee minuten lopen van het tropische terras waar ik net nog zat te genieten van een koud biertje, beland ik in een andere wereld. Ik stap ‘Maison des Enclaves’ binnen, het huis van de slaven. Dit slavenpakhuis uit 1786 is het laatste dat nog op het eiland te vinden is. Dit is de plek waar slaven werden ‘opgeslagen’. Er zijn speciale kamers gemaakt; eentje voor de mannen, eentje voor vrouwen, voor kinderen, voor ‘mooie meisjes’. Het bordje met ‘Jeunes Filles’ hangt nog boven de deur. Goeree was een van de belangrijkste doorvoerhavens van de slavenhandel. Slaven uit heel West-Afrika werden hiernaartoe verscheept en daarna op overvolle boten naar Amerika en de Cariben gebracht.
Ik wil meer van de kust zien en zak af naar het zuiden. Anderhalf uur later stap ik hotel Royal Horizons Baobab binnen. Het was een bloedhete dag en de luchtvochtigheid was pittig. Ik heb gehoopt op een fijn en comfortabel hotel en dat krijg ik. Natuurlijk heb ik mijn wenkbrauwen opgetrokken toen ik erachter kwam dat Royal Horizons Baobab een all inclusive hotel is; welke reiziger wil er nu met een plastic bandje om z’n pols langs een lopend buffet wandelen? Al snel blijkt dat Royal Horizons Baobab het anders doet. Het hotel ligt direct aan het strand en aan een natuurpark La Somone. Aan het strand kun je een bootje huren en tussen de mangroven van het park dobberen. Heel indrukwekkend is dat niet, maar wel ontzettend rustgevend. Onderweg kom je langs een piepklein, kleurrijk eilandje waar je cocktails kunt drinken.
Het hotel zelf is prachtig ingericht en heeft een Afrikaanse style. De sfeer is een klein beetje mysterieus, dankzij het gebruik van veel hout en het warme licht. Je kunt hier heerlijk tafelen aan het lopend buffet, zonder dat je je hoeft te storen aan andere gierige en luidruchtige reizigers en het eten is ook nog eens heerlijk. ’s Avonds wandel ik langs het strand terug naar de bungalows. Honderden krabbetjes schieten over het warme zand, de golven rammen tegen de rotsen en aan de hemel staan duizenden sterren.
Van de sterren naar de zonopkomst. Ik vertrek vroeg naar de stad M’bour, op een klein uurtje rijden van mijn hotel. Daar wacht het hoogtepunt van mijn reis, want ik bezoek een van de waanzinnige vismarkten van Senegal en een van de belangrijkste vissershavens van het land.
De zon is nog maar net op, maar in M’bour is de dag allang begonnen. De geur van rottende vis, de zwerfkatten en het vuilnis op straat ben ik vergeten zodra ik richting de zee loop. Ik loop over het strand en val van de ene verbazing in de andere. Waar ik ook kijk, overal zie ik mensen. Het is een bende; niet alleen op het strand, maar ook ín de zee. Vissermannen proberen hun boten, die heen en weer worden gesmeten over de stevige golven, in bedwang te houden. Terwijl de één de boot vasthoudt, tilt de ander de grote manden vol verse vis van boord. Ik ben verward door de enorme drukte, maar de Senegalezen weten wat ze doen. Iedere visser weet in de chaos zijn vrouw te vinden en draagt de vangst aan haar over. Zij begint vervolgens, zittend in het zand, meteen met het schoonmaken van de vis.
Achter de vismarkt is een overdekte ruimte waar de vissers meteen geld kunnen gaan verdienen. Daar staan de inwoners van de stad al klaar om de mooiste verse vissen te kopen. Zorg dat je vroeg in de ochtend op het strand van M’bour bent, wanneer het er op z’n aller drukst is. Dan is een bezoek aan de vismarkt het indrukwekkendst.
Bij een reis door Afrika hoort een safari en ook dat kan in Senegal. Het Bandia Game Reserve heeft al mijn droomdieren in huis; giraffen, zebra’s, apen en krokodillen. Op de 3.500 hectare van het bekendste wildpark van Senegal lopen de mooiste dieren rond. Veel van deze dieren zijn jaren geleden de regio, en soms zelfs het land, uitgejaagd. Om dat te herstellen is dit park geopend en zijn de dieren teruggehaald naar Bandia. Olifanten en roofdieren zijn er nog niet, maar het park is aardig op weg.
Ik stap aan boord van een groene jeep, waar de chauffeur al inzit. Hij laat me eerst een hok zien waar een luie hyena zich ligt te vervelen en ook de zebra’s hebben weinig zin in bezoek vandaag. Ze sjokken tussen de bomen door en verdwijnen uiteindelijk tussen het groen. We rijden verder, terwijl de takken op het zijl van het dak slaan. We trekken dieper het park in. Onderweg zien we een groep zwijnen die de grond omploegt. Een struisvogel laat zich gewillig fotograferen. En dan, eindelijk, zien we in de verte een giraffe lopen. Zijn lange nek steekt boven de bomen uit en met zijn eindeloze benen stapt hij over het blubberige pad. Hij is niet alleen. Er komen steeds meer mooie sterke giraffen bij en de een is nog groter dan de ander. Vanaf de achterbank van de jeep tuur ik naar de enorme, sierlijke beesten. Ik droom weg bij het allermooiste dat Afrika in huis heeft: wildlife. Alleen de leeuwen ontbreken nog.
Een reis door Senegal is mooi. Hier lees je een aantal tips en weetjes om jouw reis nog wat mooier en makkelijker te maken, en tips om je goed voor te bereiden op een vakantie naar Senegal.
Dakar is de hoofdstad van Senegal en ligt helemaal in het westelijke puntje van het land. Door de opvallende ligging is Dakar een belangrijke haven voor Afrika.
Het voordeel van Senegal is dat het nog niet zo overspoeld is door toeristen, maar dat betekent ook dat de bevolking nog moet wennen aan alle camera’s en foto’s. Rustig plaatjes schieten zit er niet in. Ga er niet zomaar vanuit dat mensen het leuk vinden als je foto’s van ze maakt; je kunt bijna gegarandeerd rekenen op een middelvinger of een paar scheldwoorden. Netjes vragen dus, of betalen.
Ongeveer 95 procent van de Senegalezen is moslim, 5 procent christen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Op de stranden, de hotels en andere toeristische plekken van het land kun je prima in een rokje lopen, maar als je je echt onder de locals gaat begeven is het verstandig om bedekkende kleding te dragen.
Een heerlijk moment om naar Senegal te reizen is in de winter, wanneer het er al snel 30 graden is. Voor het eerst biedt ook TUI ook Senegal deze winter aan als bestemming voor een heerlijke zonvakantie. Binnen 6 uur vliegen vanaf Amsterdam sta je in hoofdstad Dakar. Van daaruit kun je andere mooie kustplaatsen makkelijk bereiken.
Net als voor veel andere Afrikaanse landen heb je ook voor Senegal vaccinaties nodig; gele Koorts, DTP en Hepatitis A. Vergeet die dus vooral niet te halen.
Tijdens jouw Senegal vakantie wil je natuurlijk zoveel mogelijk van Afrika zien. Combineer jouw reis daarom met een uitstapje naar Gambia, het land dat midden in Senegal ligt, en dat ook wel The Smiling Coast wordt genoemd. Veel reizigers maken een uitstapje van een paar dagen. Alles over The Smiling Coast lees je hier.