Sri Lanka is in trek. In september vorig jaar besteedde het programma 3 op Reis er maar liefst drie afleveringen aan, Erika Terpstra bracht voor haar programma een bezoek aan het eiland en momenteel speelt de nieuwe serie van Wie is de Mol zich af in… juist Sri Lanka!
Qua grootte kijk je zomaar over het eiland, dat in de schaduw van India ligt, heen. Zonde, want Sri Lanka heeft veel te bieden. De afgelopen jaren heeft dit Aziatische land veel te verduren gehad. Een jarenlange burgeroorlog, de verwoestende Tsunami in 2004 en in het hele land is er veel armoede. Toch straalt het eiland rust en vrede uit, dankzij de altijd vrolijke en lachende bewoners en de prachtige natuur. En ondanks alle aandacht voor Sri Lanka, kom je op veel plekken nauwelijks toeristen tegen.
Sri Lanka wordt ook wel de Parel van de Indische Oceaan genoemd. Het heeft een beeldschone natuur, prachtige witte stranden, talloze palmbomen, een beroemde theecultuur en een koloniaal interessant verleden. Anders dan in grotere Aziatische landen hoef je hier geen keuze te maken. Omdat het eiland vrij klein is, valt alles goed te combineren.
In december ging ik met Max Havelaar een week naar het land. In die zeven dagen zagen wij al ontzettend veel van Sri Lanka. Lees hieronder mijn top drie!
Kandy ligt in het binnenland van Sri Lanka. Het is de tweede grote stad van het land. Vanuit hoofdstad Colombo duurt het met de auto zeker wel een uur of vijf voordat je er bent. Omdat Kandy in de heuvels ligt, is het een stukje koeler dan in het hete Colombo. De stad is beroemd door het festival Esala Perahera, een eerbetoon aan Buddha’s belangrijkste relikwie, de heilige tand. Dit feest met dansers en optochten vindt plaats in de zomer.
Kandy is verder een goede uitvalsbasis voor theeliefhebbers, want ten zuiden van de stad ligt de Golden Valley of Ceylon, oftewel kilometerslange plantages die door de Britten in de negentiende eeuw zijn aangelegd.
Informeer naar een rondleiding als je naar Sri Lanka gaat. De bevolking vindt het erg leuk om je te laten zien hoe thee eigenlijk wordt gemaakt. Wij gingen naar twee Fairtrade-gecerfiticeerde theetuinen: Loinorn en Norwood. Hier krijgen werknemers een premie waarvan spullen als winterjassen, schoolboeken en toiletten worden aangeschaft en het leven op de plantage iets aangenamer wordt.
Op de plantages zijn speciale verblijven aanwezig voor gasten, dus als je een paar dagen de tijd hebt en benieuwd bent hoe thee precies wordt gemaakt, is dit zeker een aanrader.
De kust is natuurlijk een breed begrip op een eiland. Wij gingen naar het zuiden, naar de regio rondom Galle. Tien jaar geleden werd dit gebied op Tweede Kerstdag door een tsunami getroffen. Op sommige plekken zie je dat nog steeds, omdat oude gebouwen niet overal zijn afgebroken. Volgens onze chauffeur pakten de meeste mensen al snel na de ramp weer hun leven op. Er kwamen nieuwe huizen en winkeltjes en als toerist merk je er dus nog nauwelijks iets van.
Het is een levende boel in kuststadjes zoals Galle, Tangalle en Mirissa. De bevolking is gewend aan toeristen en hier kun je in principe gewoon korte broeken en mouwloze shirtjes dragen. Overal staan kraampjes met verse vis, trossen bananen, mango’s en kokosnoten. De zee is ruig en de stroming sterk, dus zwemmen is vrij lastig, maar de stranden zijn adembenemend.
In deze regio vind je geen thee, maar rijstvelden. En overal zie je palmbomen vol met kokosnoten. Hier wonen dan ook veel kokosboeren. Hun productie gaat de hele wereld over, vooral in de vorm van kokosmelk. De blikjes die in je in Nederland aantreft, komen meestal dan ook uit Sri Lanka.
Galle, een voormalig Nederlands fort, is misschien wel de meest toeristische plek in Sri Lanka. Toch is het de moeite waard. Je vindt hier veel Nederlandse geschiedenis, maar ook de Portugezen en natuurlijk de Britten hebben zich hier in het verleden gevestigd. Die multiculturele bezetting zie je terug in de architectuur in Galle.
Als ik ooit weer naar Sri Lanka ga, staat Adam’s Peak op mijn bucket list. Vanuit het balkon van ons verblijf op een van de theeplantages kon ik deze heilige berg in de verte zien liggen. Felix, onze contactpersoon voor Max Havelaar, vertelde dat hij vroeger de berg had beklommen. Midden in de nacht, om ze de zon op te zien komen boven de oceaan. Het bijzondere van Adam’s Peak, is dat verschillende religies de ruim 2200 meter hoge berg als heilig beschouwen.
Je kunt je reis naar boven het beste beginnen in het dorpje Dalhousie. Vanaf hier is het 4800 treden naar boven. In de rotsen is een trap uitgehouwen. Het pas is van december tot mei ’s nachts verlicht. En langs de route staan marktstalletjes met eten en drinken.
Wij hadden geen tijd om de berg te beklimmen, maar het is absoluut een van de eerste dingen die ik ga doen als ik hier weer ben.
Hoewel Sri Lanka niet groter is dan Nederland en België samen, zijn de afstanden in de praktijk langer dan op de kaart. De enige snelweg op het eiland loopt van de hoofdstad Colombo naar het zuiden, bij Galle. Voor de rest is het een wirwar aan weggetjes door talloze dorpen, bergen, rijst- en theevelden. Houd dat dus in gedachten als je een planning maakt. Ook is het aan te raden om een chauffeur te huren, om zo veilig op je bestemming te komen.